• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Transformarea frunzelor uscate în compost, un îngrășământul organic valoros pentru cultura de legume

    agrointeligenta.ro -

    Chiar dacă strângerea frunzelor îți dă mari bătăi de cap trebuie să știi că acestea pot fi transformate într-un îngrășământ ecologic, mult mai nutritiv decât bălegarul. Astfel, frunzele care cad toamna din copaci sunt foarte valoroase pentru gradină deoarece conțin de două ori mai multe minerale decât gunoiul de grajd. De exemplu, o frunză de arțar conține 5% minerale, în timp ce acele de pin conțin calciu, magneziu, nitrogen, fosfor și alte elemente într-un procent de 2,5 din greutatea lor. Acest lucru se explică prin faptul că majoritatea copacilor au rădăcini adânci, iar asta le permite să absoarbă minerale mai ușor, iar o mare parte din acele minerale se duce în frunze. Frunzele multicolore care cad din copaci sunt foarte valoroase pentru cantitățile mari de materie organică pe care le conțin și care pot îmbunătăți structura pământului. Acestea ajută la aerisirea solurilor argiloase, previn uscarea rapidă a solurilor nisipoase, absorb apa de ploaie și controlează evaporarea.

    Având în vedere toate caracteristicile și elementele nutritive ce se găsesc în frunze, aceste materii sunt ideale pentru a produce un compost de calitate. Cu toate astea, operațiunea de compostare nu este una deloc ușoară, dar dacă respecți niște reguli simple rezultatele obținute vor fi remarcabile.

    Pregătește locul pentru obținerea compostului

    Locul în care urmează să faci compostul trebuie să fie bine aerisit și să se afle relativ departe de casă, astfel încât mirosul să nu te deranjeze. Poți construi un recipient din scânduri sau sârmă, care să permită aerisirea. De asemenea, este indicat ca locul ales pentru compost să fie cât mai departe de copaci, deoarece frunzele vor mucegăi și mucegaiul va ataca scoarța copacului, care va muri în scurt timp.

    frunze-uscate-de-toamna

    Pentru a transforma frunzele în compost sunt două lucruri importante cărora trebuie să le acorzi importanța cuvenită:

    1. Frunzele au nevoie de azot pentru a fermenta

    Nitrogenul (sau azot – n.r) este elementul care face să crească temperatura în interiorul grămezii de frunze. Bălegarul reprezintă cea mai bună și cea mai la îndemână sursă de nitrogen pe care o poți folosi. Pentru reușita procesului de compostare se recomandă un amestec format din cinci părți frunze la o parte bălegar. Această formulă va permite o descompunere mai rapidă a materiei organice. Dacă nu ai bălegar la îndemână poți folosi și alte surse vegetale de azot: gunoi, iarbă verde, corzi de viță de vie etc.

    2. Taie sau rupe frunzele

    Grămada de frunze pe care vrei să o transformi în compost poate avea orice formă și dimensiune, dar majoritatea oamenilor preferă forme dreptunghiulare, pentru că sunt mai ușor de manevrat. Se recomandă așezarea materialului în straturi pentru reușita procesului de compostare. Astfel că, la demararea procesului de compostare:
    – se începe cu un strat de frunze rupte sau sfâșiate, gros de 15 cm;
    – apoi se adaugă un strat de 5 cm de material organic cu nivel de nitrogen mai mare decât cel al frunzelor, așa cum este bălegar, gunoiul, iarba verde sau corzi de viță de vie din grădină. Se mai pot adăuga și materiale cu nivel scăzut de nitrogen, cum ar fi: rumeguș, paie, știuleți de porumb sau iarbă uscată.

    Grămada trebuie să fie umedă, dar nu să mustească de apă. Extrem de important este că, odată la 3 săptămâni sau chiar mai devreme, frunzele se întorc cu o furcă pentru aerisirea compostului.

    Dacă amesteci straturile de frunze și materiale organice de 3-4 ori până primăvara târziu, vei avea o cantitate bună de compost potrivită pentru plantările de sezon.

    ingrasamant-din-frunze

    Sfaturi utile:
    Pe perioada iernii sau în zilele ploioase este recomandat să acoperi compostul cu o pânză impermeabilă, pentru a-l proteja de excesul de apă. Râmele stimulează procesul de compostare și iubesc mediul umed de sub frunze. Pentru a încuraja dezvoltarea râmelor, păstrează în permanență frunzele umede.

    Sursă selectivă: gradina.acasa.ro; gradinamea.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou