Comerţ alimentar

Justiţia britanică a decis că doar grecii pot face “iaurt grecesc” autentic

Producătorii greci vor fi singurii care vor putea folosi de acum înainte eticheta “iaurt grecesc” pentru produsele vândute în Marea Britanie – acest “privilegiu” fiind consecinţa deciziei judecătoreşti în procesul FAGE versus Chobani.

Numeroase produse tradiţionale se identifică doar prin reţetă şi modul de fabricare – fapt care nu le oferă nicio protecţie legală din partea normelor ce reglementează produsele cu apelaţie regională controlată sau produsele de terroir. Avantajele pe care le au producătorii în aceste cazuri ţin doar de “brandul naţional” în sens larg – producătorilor din regiunea sau ţara care dă numele produsului bucurându-se de o mai mare căutare din partea consumatorilor atunci când preţul nu este un element important în alegere.

Procesul FAGE versus Chobani a fost un litigiu între FAGE – care aducea pe piaţa britanică iaurt grecesc produs în Grecia şi Chobani – care aducea pe piaţa britanică iaurt grecesc produs în SUA.

Justiţia britanică a decis că doar iaurtul grecesc produs în Grecia poate fi etichetat ca “iaurt grecesc”, motivând că prin indicarea specificului naţional şi prin neindicarea ţării unde a fost produs iaurtul (dacă aceasta nu a fost chiar Grecia) clienţii sînt confuzaţi.

Decizia justiţiei în acest caz are o importanţă sporită dat fiind că în sistemul juridic britanic verdictele curţilor sînt izvor de drept prin forţa precedentului.

Curţile britanice ar putea formula decizii similare şi în privinţa altor categorii de produse care prin forţa tratatelor europene şi a celor bilaterale ar putea fi luate în considerare şi în alte state UE şi non-UE.

Sursă: England and Wales High Court (Chancery Division) Decisions 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!