Regim special de TVA pentru micii fermieri, de la 1 noiembrie 2016
Gabriela Gimbășanu -Măsură fără precedent pentru fermierii români prin modificarea Codului Fiscal în sensul sprijinirii unei categorii de producători agricoli! Ce părea la începutul anului numai o propunere venită din partea directorului Agrointeligența Vlad Macovei se concretizează în această perioadă. Se pare că șefa de la Finanțe a reflectat la propunerea primită în februarie și pregătește începând cu 1 noiembrie un pachet de măsuri fiscale dedicate producătorilor agricoli constituiți ca persoană fizică, PFA sau întreprindere individuală sau familială și care trebuie să se înscrie ca plătitor de TVA.
În cadrul unui amplu interviu acordat pentru Agerpres, ministrul Finanțelor, Anca Paliu Dragu a explicat că, începând cu 1 noiembrie, această categorie de fermieri va avea un regim special de TVA și nu vor mai fi nevoiți să completeze acele deconturi de TVA, nu vor mai ține registre.
”De la 1 noiembrie 2016. Propunem, de asemenea, o facilitate fiscală extraordinar de importantă: un regim special de TVA pentru agricultori. Și mă refer aici la cei care funcționează ca persoană fizică sau persoană fizică autorizată ori întreprinderi individuale sau familiale. Acești agenți economici nu mai trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA în momentul în care ating o anumită cifră de afaceri. În prezent, un agricultor care este constituit ca persoană fizică, PFA sau întreprindere individuală sau familială, atunci când atinge un plafon de 220.000 de lei, trebuie să se înscrie ca plătitor de TVA. Am avut multe discuții cu reprezentanții agricultorilor, ne-au povestit problemele cu care s-au confruntat, dificultățile pe care le-au avut în a completa aceste deconturi de TVA și am găsit soluția de a introduce acest regim special de TVA pentru agricultori. Deci, nu mai trebuie să țină aceste registre”, a declarat pentru Agerpres, Anca Paliu Dragu, ministrul Finanțelor Publice.
Vă reamintim că, ideea eliminării TVA pentru fermieri a fost enunțată în februarie, de Vlad Macovei, directorul Agrointeligența – www.agrointel.ro, în contextul în care una din cele mai mari probleme identificate a fost cea legată de faptul că majoritatea produselor obținute în cadrul fermelor din România nu sunt fiscalizate și ca atare nici consumatorul nu are încredere în ceea ce cumpără de la țăranul român, dar nici micul fermier nu poate emite pretenții de la stat. Chiar și cu un TVA de 9% la produsele alimentare, cei care practică agricultură strict pentru autoconsum nu sunt motivați să-și mărească capacitatea de producție și să înceapă și producă și pentru piață pentru că nivelul de TVA este destul de ridicat, iar produselor lor nu ar deveni atractive pentru cumpărători.
Vlad Macovei, directorul general al Agrointeligența – www.agrointel.ro i-a propus, la acea vreme ministrului de Finanțe, ca o soluție de rezolvare a acestei probleme aplicarea unei cote de TVA 0% pentru cei care fac agricultură de subzistență și un TVA de 2-5% pentru cei care practică o agricultură de semi-subzistență, măsură ce ar avea un impact zero asupra bugetului, pentru că oricum fermieri care practică acest tip de agricultură nu sunt fiscalizați. Această facilitate ar fi urmat să se aplice atât la cumpărarea de inputuri (și nu numai), cât și la vânzare produselor agricole.
Potrivit directorului Agrointeligența – www.agrointel.ro odată aplicată măsura TVA zero pentru agricultură s-ar ”albi” activitatea a milioane de oameni din România.
Înainte de a părăsi conferința organizată de săptămânalul Capital, ministrul Anca Paliu Dragu și-a notat ideea pe care a apreciat-o ca fiind ”interesantă” și pe care urmează să o analizeze la nivelul ministerului. Ulterior, pe surse, a apărut un proiect de modificare a Codului Fiscal, document prezentat de jurnalistul Moise Guran pe Biziday.ro.
”Introducerea unui regim special pentru agricultori, având în vedere dificultățile pe care aceștia le întâmpină în aplicarea regimului normal de TVA. Agricultorii din orice domeniu de activitate nu vor avea obligația să emită facturi, să țină jurnale de vânzare/cumpărare. Beneficiarii acestora vor emite autofacturi pentru achizițiile de la agricultori, fără TVA”, arată Moise Guran că se află într-un draft de modificare a Codului Fiscal, draft pe care el l-a primit din surse oficiale.