• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Agriculturii, oaspete la ”Țurcana – Regina Munților”, sărbătoare organizată de Dumitru Andreșoi, cel mai mare crescător de oi din România

    Daniel Befu -

    Azi s-a desfășurat cea de-a 12-a ediție a Sărbătorii Crescătorilor de Ovine ”Țurcana – Regina Munților”, eveniment unde parte dintre fermieri, cei cu exemplarele cele mai frumoase de ”țurcană”, au venit cu animalele în inima munților Orăștiei. La Sărbătoarea de la Costești au participat vizitatori din toată țara care au venit să negocieze cu deținătorii standurilor și să cumpere cel mai valoros material genetic ovin. ”Țurcana – Regina Munților” este locul unde se promovează, an de an, ”oaia țurcană de Hunedoara”, întrucât județul Hunedoara e pepiniera României la această rasă și locul unde se află cei mai buni berbeci de reproducție din țară pe țurcană. 

    img_8412

    Organizator și gazda Sărbătorii din munții Orăștie este Dumitru Andreșoi, cel mai mare crescător de oi din România și totodată președintele Asociației Crescătorilor de Ovine ”Dacia”, care, pe cheltuiala sa, de mai bine de 12 ani finanțează întregul eveniment, cu scopul declarat de a promova rasa țurcană. Însăși povestea ascensiunii lui Dumitru Andreșoi e una spectaculoasă, acesta începând în 2001 cu doar 80 de oi cumpărate din ”nostalgia copilăriei”, a ajuns în 2011 la 19.500 de animale, ca în 2014 să atingă un număr record, de 45.000 de oi. Același model de creștere spectaculos l-a urmat și în domeniul achiziției de terenuri, pornind ”de la zero” și ajungând la 7.000 de hectare în 2011, apoi la 16.000 în prezent, pământuri deținute în proprietate și arendă. În ultimii ani, Andreșoi s-a făcut remarcat nu doar ca fermier ci și ca influent lobby-ist al intereselor crescătorilor de oi din România, fiind una din vocile publice cele mai avizate din branșă.

    Sărbătoarea, devenită deja o tradiție de final de septembrie a munților Orăștiei, a început în 2004 cu 37 de boxe și 500 de vizitatori, cvasimajoritatea lor localnici. În ultimii ani, vin vizitatori din toată țara, dar și din Ungaria, iar în acest an fost oaspeți inclusiv din Franța. Ca număr de fermieri care-și expun mostrele genetice cele mai valoroase, târgul a crescut față de anul trecut cu 30 de boxe, ajungând la 170 de boxe, în care a fost expus un efectiv de 2.000 de oi.  Un eveniment mai mare decât anul trecut, când Sărbătoarea Oilor a avut între 7.000 și 8.000 de participanți, conform estimărilor lui Dumitru Andreșoi, omul din spatele acestui eveniment.

    img_8215

    Participanți la evenimentul de astăzi au fost Ministrul Agriculturii Achim Irimescu, Secretarul de Stat Daniel Botănoiu, Gheorghe Neață din cadrul Ministerului Agriculturii, Directorul General al Agenției Naționale pentru Zootehnie Lelior Iacob, precum și deputați, senatori și alte oficialități.

    img_8237

    Locația aleasă de Dumitru Andreșoi pentru sărbătoare e comuna natală, în munții Orăștiei, în Parcul Național Cheile Grădiștei- Cioclovina, la numai doi kilometri de ruinele cetății dacice Costești.

    E un final de septembrie cu soare luminos, dar a cărui dogoare începe să se domolească. Murele pe rugi s-au uscat și frunzele copacilor, pe versanți, încep să capete ușoare nuanțe ruginii. În aer plutește un miros domol de fum, de la hornurile cătunelor așezate ca mărgelele de-a stânga și de-a dreapta pârâului ce-și face loc la vale, sculptând de când e lumea, colțuri rotunjite în pietre și bolovani. E un loc în care natura și omul, cu îndeletnicirile sale pastorale, conviețuiesc de mii de ani. De când românii erau daci…și romani.

    Stagnare la efectivele de oi mamă, potențial de creștere enorm pe îngrășătoriile de miei

    ”Efectivele de oi le-am menținut aproximativ la același nivel ca în ultimii doi ani. Poate să mai fi crescut cel mult cu 2.000. Aș spune că efectivele noastre numără în jur de 45.000 de capete”, ne-a declarat Dumitru Andreșoi, ocupantul locului 1 în topul autohton al crescătorilor de ovine. Ca să înțelegem dimensiunea afacerii sale, precizăm că următorul clasat la nivel național are undeva între 7.000 și 10.000 de exemplare.

    Din cele 45.000 de ovine îngrijite de Dumitru Andreșoi, 25.000 sunt mame. Anual, acestea dau naștere la 25.000 de miei, dintre care 30% sunt ținuți în ferme și 70% sunt exportați. Animalele le are împărțite în turme de câte 1.500 de animale, răspândite pe munți din 8-9 județe ale României.

    Dumitru Andreșoi a investit în ultimii ani masiv în construirea de la zero sau amenajarea de adăposturi de mare capacitate pentru efectivele sale de oi: ”Avem o capacitate de 60.000 capete. Urmează să le populăm începând cu săptămâna viitoare. La acest moment noi le-avem afară pe mamele lor. Acum i-am înțărcat pe miei și urmează să-i băgăm în adăposturi. Ca pondere eu voi rămâne undeva la 25.000 de capete de oi mame. Voi încerca să mă opresc la acest prag cu oile mame, fiindcă mai sus devine nerentabil și o să încerc să cresc ponderea pe stabulație. Să intru pe oi de carne pe stabulație. Și afară să țin 25.000 de oi. În ce privește tineretul mic, o să vând 200.000 de miei pe an, îngrășați în patru serii”.

    Jumătate din prețul cărnii de oaie sfârșește în buzunarele intermediarilor

    Unul din marile ofuri ale oierilor din România este prețul de vânzare al cărnii de miel ce ia calea exportului, preț care e dictat de un monopol al intermediarilor, explică Dumitru Andreșoi: ”Țările arabe cumpără cu 2,5-2,7 euro/kg, preț ”loco Constanța”, iar oamenii vând cu 6 lei (n.r. 1,5 euro). După cum observați, 1-1,2 euro/kg își pun intermediarii. Aproape dublează prețul. Își permit. Au pus monopol. Văd că au de unde să ia marfă și pun presiune pe preț. Noi facem carantina, tot. Avem sănătatea animală, fiindcă nu putem vinde la intermediari dacă nu avem mieii sănătoși. Intermediarii nu fac nimic. Îi bagă în cala vapoarelor și atât”.

    Andreșoi explică pașii făcuți de autorități pentru a balansa presiunea pe preț: ”Ministrul a fost cu noi în toate țările arabe, să deschidem noi piețe. Au avut loc dialoguri cu Iordania, Arabia Saudită, Kuwait, Quatar, Iran, Emiratele Arabe Unite. Fie a fost ministrul nostru în unele din aceste țări, însoțit de delegații de fermieri, fie au venit miniștri ai agriculturii din țările respective, însoțiți de delegații de oameni de afaceri interesați să importe ovine de la noi. Deschiderea acestor piețe pentru crescătorii români de oi e una reală. Vrem să mergem cât mai mult într-acolo. După ce ministrul a mers în vizite oficiale în statele arabe însoțit de delegații de crescători români de ovine, aceste piețe încep să se deschidă și pentru noi. Aceia dintre noi care pot să dea miei finisați, vom putea vinde direct, fără intermediari, fie că vindem direct, ca fermieri sau ca asociații de crescători”.

    Piedicile de care se lovește campionul crescătorilor de oi din România sunt subvențiile și prețul rușinos cu care se cumpără carnea de miel de la producător: ”Provocarea de acum încolo e să reușim să deschidem piețele arabe pentru comerț, ca fermierii să poată să-și vândă direct mieii, fără intermediari și în felul ăsta să-și ia un preț corect. Un alt obiectiv major al nostru e să ajungem cu subvențiile la zi, să intrăm pe normal, cum a fost până acum doi ani, deoarece cu subvențiile sunt mari întârzieri. Cei de la UE care au fost în control spun să softurile dau erori, că dau neconoformități pe cereri. Anul 2016 merge normal până acum. Problemele sunt pe 2015 și 2014. Chiar și din 2014 încă mai am subvenții neprimite. Numai eu singur am de recuperat undeva la minim 6 milioane de euro. Cea mai pondere a acestei subvenții e pentru terenurile pe care le exploatez. Eu subvențiile nu le iau în calcul niciodată. Alea dacă vin, vin. Eu m-am bazat un pic pe pe subvenția din 2014, pentru că până atunci sincope de acest tip nu avusesem niciodată. Iar de când ne-au creat problemele din 2015, de atunci eu nu mai iau în calcul subvenția. Dacă vine, vine, dar dacă nu, eu trebuie să merg înainte, chiar dacă îmi este foarte greu”, conform lui Dumitru Andreșoi.

    Viitorul pentru oaia de carne depinde de succesul cuplării directe între cerere și oferă, fără terți care căpușează exporturile de miei: ”La prețul de 6 lei nu vorbim de profit. Nu există profit. E pierdere. Profitul începe de la 8 lei, minim. Reprezentanții țărilor arabe sunt deschiși. Dacă nu ieșim pe piețele astea noi, eu nu văd un viitor bun la oaie. Altfel nu. Și nu mă refer la mine, că eu sunt mare și rezist, fiindcă am putere de negociere. Eu nu dau cu 6 lei/kg. Eu îi îngraș și reușesc să îi dau cu 9-10-11 lei/kg, dar oamenii de rând nu pot. Eu nu vând în România nimic. Totul merge la export. În ultimul an destinația a fost doar Iordania. În anii în care e un preț bun, pe lângă mieii mei, eu pot să mai iau și de la alți fermieri. Eu pot să dau 200.000 de miei pe an la export dacă prețul e corect. Asta fiindcă mai iau miei și de la alții și îi îngraș. Dacă prețul e mic, atunci ți-e și frică să iei, că te duci în jos”.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!