• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Varroa la albine. Identificarea parazitului în stup și tratamente recomandate

    Gabriela Gimbășanu -

    Varroa este cea mai răspândită boală a stupului și care poate apărea indiferent de cât de multă grijă acordă apicultorul familiilor de albine. Această afecțiune este produsă de un acarian, Varroa Jacobsoni (destructor), care atacă albinele în toate fazele vieții. Infestarea coloniilor are loc treptat, pe o perioadă de 2-3 ani, ducând în final la distrugerea acestora. În apicultură, lupta anti-varroa a devenit o prioritate și au fost concepute o serie detratamente pentru a-i limita efectele nefaste.

    Încă de la început trebuie precizat un lucru, indiferent ce tip de tratament aplici albinelor împotriva varrozei obții numai o reducere masivă a numărului de acarieni, aflată la limita înlăturării pericolului. În principiu, stupina ar trebui sa fie un ”spațiu închis”, însă circulația facilă a albinelor în pastoral sau în vecinătate, nu favorizează această stare.

    Apariția bolii

    La începutul infestării prezența acarianului nu se face remarcată. Pentru a depista la timp boala și a stabili gradul de infestare se pot folosi mai multe metode. O modalitate ar fi examinarea foii de control și constatarea numărului de acarieni morți și căzuți pe ea; dacă în lunile iunie și iulie cad între 5-10 bucăți/zi, trebuie să știi că albinele sunt în suferință. O altă metodă este examinarea celulelor ce conțin puiet de trântor, acarianul are o predilecție pentru acest puiet și apicultorul desfăcând câteva celule poate constata cu ușurință cât de gravă e situația. În ultima fază de infestare, acarienii pot fi observați și cu ochiul liber pe albine și trântori dacă privești cu atenție.

    varroa-mite

    La apariția varrozei, albinele și trântorii prezintă malformații, puietul este pestriț, larvele mor în poziții nefirești, albinele nu se mai ocupă de puiet și chiar părăsesc stupul. În general, răspândirea bolii se face prin rătăcirea albinelor infestate, furtișag, pătrunderea în stupină a materialului genetic fără certificat sanitar etc.

    Tratamentul cu Varachet

    Substanța activă din Varachet, răspândită prin fumigații, acționează asupra paraziților prin contact molecular. Varachet-ul este un medicament de sinteză, cu un bun randament, care administrat corect duce la reducerea masivă a paraziților. Acest tratament, prezintă dezavantajul că prin modul de administrare (fumigații – n.r), nu acționează și asupra puietului căpăcit infestat. Tocmai de aceea, cele mai eficiente tratamente cu Varachet sunt cele de toamnă, când în stupi nu mai există acest puiet căpăcit.

    Modul de administrare a Varachet-ului

    Tratamentul se face toamna, la sfârșit de septembrie, când puietul căpăcit a dispărut. În general se fac trei tratamente. În perioada de aplicare a Varachet-ului este permisă existența unei cantități mici de puiet la primele două tratamente, însă cea de-a treia aplicare se face neapărat fără prezența acestuia. Intervalul între tratamente este de șapte zile, iar temperatura exterioară trebuie să fie de peste 12°C.

    Aplicare- prin urdiniș, așezată pe o tăbliță, se introduce o bandă specială, aprinsă, pe care se pune substanța activă: două picături pentru un corp multietajat, trei picături pentru un corp Dadant și patru picături pentru un stup orizontal. Acordă o atenție deosebită atunci când aprinzi banda impregnată cu soluție, nu trebuie să inhalezi fumul care este toxic și trebuie să supraveghezi stupii, pentru că poate exista pericol de incendiu. Tratamentele se fac dimineața devreme sau seara când majoritatea albinelor sunt în stup. Nu este indicat să mărești doza de substanță activă pentru a nu intoxica albinele.

    În acest fel, tratate și scăpate de majoritatea acarienilor familiile vor ierna în bune condiții. În primăvară se mai face un tratament, cu o singură administrare, profitând de faptul că puietul este puțin extins. Unii specialiști mai indică și un al treilea tratament după extragerea mierii de salcâm, însă având în vedere eficiența scăzută și pericolul mare de contaminare, însă rămâne la latitudinea fiecărui stupar dacă mai aplică și acest tratament.

    Tratamentul cu Mavrirol

    Mavrirolul este destinat combaterii varrozei și a braulozei la albine. Substanța activă din acest produs este ”mavrik” și se administrează sub formă de benzi textile impregnate, acționând prin contact. Prezentarea produsului este în role de 5 metri, o cutie fiind folosită la 10 familii.

    După terminarea tratamentului cu Varachet și înainte de strângerea albinelor în ghemul de iernare, se introduc fâșii de Mavrirol în mijlocul cuibului și având grija ca, pe cât posibil acestea să nu intre în contact cu fagurii. Acestea vor rămâne 3-4 luni în cuib, acționând latent prin contact. Mare atenție însă la începutul primăverii să scoateți benzile, pentru că altfel riscați să contaminați mierea. Tratamentul cu Mavrirol este o prelungire fericită a celui cu Varachet, astfel fiind eliminați și paraziții care eventual au scăpat în toamnă.

    Tratamentul cu Acid Formic

    În Occident pentru a limita cât mai mult efectul nefast al medicamentelor de sinteză asupra produselor stupului se practică așa numita ”chimie biologică”. Acidul formic este o componentă care se găsește în multe alimente, devenind un produs preferat și pentru tratarea stupului. Folosirea lui de către stuparii români este însă la scară redusă. Tratamentul cu acid formic nu se face înainte sau în timpul culesului, cea mai bună perioadă de aplicare fiind la sfârșitul verii după ce a fost extrasă mierea din stupi. Conform literaturii de specialitate și tratamentele de primăvară duc la creșterea procentului de reziduuri din miere și ceară.

    Mod de administrare

    Pentru administrare se folosește o plăcuță de carton de 20/30 cm și 1,5 mm grosime, se îmbibă cu acid formic în concentrație de 60%. Pentru un fagure standard se folosesc 2 ml acid formic diluat, deci pentru un corp Dadant aproximativ 20 ml. Este recomandat ca plăcuța de carton să fie așezată pe fundul stupului și acoperită cu o plasă de sârmă cu ochiuri mici, pentru ca albinele să nu intre în contact cu substanța activă. Plăcuța se ține în stup 5-7 zile, după care se face o pauză de alte 7 zile. Operațiunea se repetă de trei ori, în total fiind făcute patru tratamente. Temperatura la care se face tratamentul este de 12-25°C.

    Ca o recomandare suplimentară, este importantă să restrângi, pe cât posibil cuibul pentru a mări efectul și fi atent la manevrarea acidului pentru că acesta este puternic coroziv. În urma folosirii acestui tratament se obțin rezultate bune fiind distruși chiar și paraziții din celulele căpăcite. Așezarea plăcuței pe fundul stupului și nu pe partea superioară a ramelor protejează matca.

    Tratamente bio pentru Varroa

    Acarianul varroa are o mare preferință pentru puietul de trântor, tocmai de aceea apicultorii trebuie să profite de această ”slăbiciune” a parazitului. O primă variantă pentru a-l elimina ar fi aceea de a folosi rama clăditoare pe tot parcursul anului și după ce fagurii cu celule de trântor sunt construiți, însămânțați și căpăciți să fie recoltați. Cealaltă variantă constă în introducerea unei rame cu celule de trântor în toamnă, la marginea cuibului și ridicarea acesteia în primăvară după ce a fost însămânțată și căpăcită. Trebuie spus că aceste metode nu te scapă de acarieni însă pot fi un mijloc eficient de a mai reduce numărul lor.

    Sursă selectivă: stuparitul.com


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou