• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Unele supermarketuri vând carne de porc din import cu eticheta tricoloră ”Produs în România”. Ce le pregătește ANSVSA pentru a nu mai păcăli consumatorul

  Gabriela Gimbășanu -

  ”Indigenizare” – așa numește președintele ANSVSA, Radu Roatiș Chețan, manevra prin care furnizorii și supermarketurile vând carne proaspătă de porc, cu etichetă care include sintagma”Produs în România” și drapelul național, dar care conține și materie primă din importuri, fără ca acest lucru să fie semnalat consumatorului.

  Profitând de obiceiurile de consum ale românilor, dar și de faptul că se caută în mod evident produse românești, supermarketurile au găsit, astfel, o variantă care să-i determine pe consumatori să cumpere carne din raftul marilor rețele comerciale, și anume etichetele tricolore ”Produs în România”. În prezent, aceste produse nu sunt verificate iar cel care cumpără nu are garanția că respectiva carne este într-adevăr din producția autohtonă.

  Greu de verificat

  ”În ceea ce privește carnea de porc din supermarket nu pot spune cu exactitate dacă este 100% carne românească sau dacă vorbim de carne de import tranșată în unitatea proprie. Este foarte greu de verificat de consumatorul român dacă carnea este obținută în România, lucru care se poate dovedi numai prin documente. Ceea ce noi am propus și am susținut în demersurile care s-au făcut până acum a fost un lucru extrem de clar, consumatorul să știe exact ce cumpără. Când vorbim de carne de porc proaspătă, acolo la raft trebuie să scris carne de porc românească, asta am cerut. Ca și industrie a creșterii porcului putem asigura consumul de carne proaspătă din România, avem capacitatea asta de producție. Timid, au început să se găsească la raft, în anumite supermarketuri, etichete autoimpuse de producător unde scrie: animal născut, crescut, sacrificat și tranșat în România”, a declarat pentru Agrointeligența Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).

  ANSVSA va controla supermarketurile pentru a verifica proveniența cărnii

  În perioada imediat următoare, Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) va realiza o Platformă Națională de Control a Fraudelor, prin intermediul căreia va face publice toate informațiile cu privire la falsurile depistate în piață, fie că este vorba de comerțul în piețe sau în marile rețele de magazine.

  ”Avem în lucru un proiect care se numește Platforma Națională de Control și în Programul Național Strategic, vor fi patru secțiuni, patru capitole astfel: unul legat de sănătatea animală, al doilea va fi legat de siguranța alimentelor, al treilea legat de controlul și circulația medicamentelor și al produselor biologice și al patrulea legat de inspecțiile și de instruirile noastre. În punctul doi, pentru prima dată România va crea această Platformă Națională de Control a fraudelor și se va constituii pe scheletul Institutului de Igienă și de Sănătate Publică Veterinară, unde vom avea secțiuni extrem de clare pentru tot ce poate reprezenta fraudă, începând de la zona de carne, lapte, miere. Vom controla absolut tot ce înseamnă produs pe piața românească pentru depistarea falsurilor”, a spus Radu Roatiş Cheţan, preşedintele ANSVSA.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  ANSVSA: O nouă secție de biologie moleculară și analiză genetică – la DSVSA Maramureș! Primul caz de Pestă Porcină Africană în Germania. S-a interzis recoltarea porumbului în zona cu risc! Director DSVSA, confirmat cu COVID-19! Activitatea instituției – paralizată pentru două săptămâni!

  Ultimele știri

  Ce face fermierul Emil Constantea pentru a obține furaje de cea mai bună calitate! BANII SUNT ÎN CONTURI! Fermierii care au încasat subvenția integrală pe acest an! ”Două Valuri” – singurul soi românesc de lavandă ornamentală. Crește mai rapid și are o culoare intensă!

  Căutare în articole