• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Anunțul ministrului agriculturii legat de plata subvențiilor: Am ajuns cu plățile la 98% pe majoritatea schemelor APIA

  Roxana Dobre -

  Stadiul plăților la APIA! Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a prezentat astăzi cel mai recent raport al subvențiilor și a dezvăluit ce sumă a mai rămas de plată pentru campania 2015! Deși subvențiile au ajuns cu întârziere în conturile producătorilor agricoli, Irimescu spune că nivelul de absorbție a banilor europeni a depășit ”performanțele” altor ani, și implicit ale altor conduceri. 

  Am ajuns cu plățile pe majoritatea schemelor la 98 % iar pe unele măsuri avem 96 %. Dacă stăm să privim spre alți ani rata de absorbție a fost de 97 %. Sigur că avem această întârziere a subvențiilor și amintesc aici că inclusiv noua Politică Agricolă Comună a fost adoptată tardiv pentru că trebuia aplicată din 2014 dar aceasta  a fost considerat an de tranziție. Motivele au ținut de dezbaterile lungi sau introducerea înverzirii. Pe de altă parte, Ministerul Agriculturii și APIA nu și-au făcut la timp temele, pornind de la depunerea cererii unice unde s-a întârziat cu două luni și până la furnizorul de soft care trebuie să aibă contractul semnat măcar cu 6 luni înainte având în vederea complexitatea noilor scheme. Pot să vă spun că din cele 1,6 miliarde de euro, bani europeni, mai avem de autorizat pentru fermieri 130 de milioane. Săptămâna aceasta am finalizat și ultima aplicație de plăți, cea a Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT-uri) pe vegetal”, a explicat ministrul agriculturii într-un interviu pentru www.dcnews.ro. 

  Cea mai recentă comunicare a APIA,  de pe 16 septembrie, arată că din totalul de 944.075 cereri unice de plată aferente campaniei 2015 au fost emise ordine de plată pentru 98,56% din cereri, reprezentând un număr de 930.488 beneficiari.

  Suma totală autorizată la plată este de 2.005,33 mil. euro din care efectiv plătită în conturile fermierilor este suma de 1.960,07 mil. euro, pe toate tipurile de fonduri (Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) și Buget Național).

  Așa cum ați aflat în exclusivitate pe site-ul Agrointeligența – www.agrointel.ro, APIA a deblocat și ultima aplicație de plăți, cea a Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT-uri) pe vegetal, așa cum a confirmat și ministrul agriculturii, Achim Irimescu.

  Reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro sunt primii care au intrat în posesia cuantumurilor pe care urmează să le primească pe hectar fermierii care au cerut la APIA sprijin pentru ANT vegetal, adică pentru culturile speciale cum sunt mai des cunoscute. Iată care sunt acestea:

  ANT 2 In pentru fibră – 61,0072 euro/ha;

  ANT 3 Cânepă pentru fibră – 61,0072 euro/ha;

  ANT 4 Tutun – 1.890,4882 euro/ha;

  ANT 5 Hamei – 562,7512 euro/ha; 

  ANT 6 Sfeclă de zahăr – 99,7068 euro/ ha. 

  Practic de astăzi sunt instalate funcționalitățile de calcul și flux de aprobare plăți iar de mâine putem face primele plăți”, ne-au declarat specialiști ai APIA.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Data de referință a ANT – folosită fraudulos. Dacă renunțăm, banii pot merge la SCZ pe animale reale! Noi reguli pentru subvenția APIA pe suprafață. Facturile devin obligatorii ca să demonstrezi că lucrezi pământul! Bulgaria a cerut menținerea ANT cu 2018 ca nou an de referință pentru plata subvențiilor!

  Ultimele știri

  Subvenții APIA 2020 – cuantum SCZ ovine! 17,92 euro/cap – plata minimă pentru crescătorii de oi și capre! Pachetele de produse recomandate de INNVIGO AGRO pentru protecția culturii de rapiță adaptate la condițiile din orice situație tehnologică! Îi pasă cuiva în țara asta că fermierul Neluțu Ionică renunță la agricultură?

  Căutare în articole