• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! Avansul APIA din subvenția pe 2016 se va plăti atât din SAPS, cât și din restul schemelor de bază!

    Roxana Dobre -

    VESTE FOARTE BUNĂ pentru fermieri. Directorul General al APIA, Adrian Pintea, face prin intermediul Agrointeligența- www.agrointel.ro, un anunț extrem de important pentru fermierii care așteaptă banii din avansul pentru campania 2016. Plata acestuia suferă unele modificări anul acesta astfel că fermierii nu primesc bani doar din valoarea SAPS, ci din toate schemele pe care le implică această plată!

    ”S-a stabilit prin Regulamentul Comisiei Europene 699 din 10 mai 2016, unde avem pe fiecare schemă pentru fiecare țară câți bani o să primească defalcat. România a acordat anul trecut decât pe Schema de plată pe suprafață (SAPS) dar anul acesta vom da avans pentru următoarele scheme: SAPS, Plata Redistributivă, Tânăr fermier, Înverzire și pentru Micul fermier. Plus, avem avans din bugetul FEADER respectiv Măsura 10 agromediu, Măsura 11 agricultură ecologică și Măsura 13 zone defavorizate. Așa cum am spus, în regulamentul 699 s-a stabilit pentru fiecare dintre acestea pe care le-am enumerat, care sunt sumele dar și cuantumul total alocat României iar în Regulamentul 1617 din 2016 care a apărut în 8 septembrie s-a stabilit că pentru anul de cerere 2016 statele membre pot să plătească avansuri de până la 70 la sută în cazul plăților directe, bani ce se dau din bugetul FEGA, și 85 la sută în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale. Deci fiecare țară hotărăște ce procent din schemele amintite acordă deci putem merge spre exemplu pe 69 % din schemele acordate din bugetul FEGA sau 84 % din cele acordate din bugetul FEADER”, ne-a explicat în exclusivitate directorul general al APIA, Adrian Pintea.

    Șeful APIA ne-a explicat recent  și care sunt pașii pe care agenția de plăți îi respectă în perioada următoare, până la începere plăților pentru avan. ”Pașii pe care trebuie să îi urmăm sunt: finalizarea tuturor controalelor administrative aceasta fiind și condiția care trebuie respectată ca să putem acorda avans, adică nu mai este ca în anii precedenți când trebuiau și controalele pe teren finalizate. Deci, doar controlul administrativ. Și după ce terminăm acele controale, stabilim care este suprafața, avem plafonul de 1,72 miliarde care se împarte la numărul de hectare și ne iese cuantumul pe hectar. Iar din acel cuantum putem acorda avans”, a mai spus șeful APIA.

    Vă reamintim că o decizie identică a fost luată anul trecut, când, în premieră, Comisia Europeană a permis statelor membre să achite o parte din plata unică pe suprafață cu condiția efectuării controalelor administrative în fermele aflate în eșantionul de control. Această condiție a făcut ca în 2015, plata avansului să fie întârziată deși Guvernul României avea alocată suma de 1,6 miliarde de lei pentru achitarea banilor către fermieri. De altfel, ulterior, la nivel oficial s-au făcut declarații conform cărora plata avansului și mobilizarea sistemului informatic și a funcționarilor pentru acest sprijin au condus la întârzieri la plata subvențiilor integrale care nu sunt plătite în totalitate nici până la această dată.

    În 2015, cuantumul avansului din plata unică pe suprafață a fost de 236 de lei, respectiv 53,4198 de euro/ha – aproape 70% din SAPS-ul fixat la acel moment la 77,42 de euro/ha. La data de 30 noiembrie 2015, până la miezul nopții, APIA reușise să finalizeze efectuarea plăților în avans la nivelul întregii țări pentru un număr de 602.149 de dosare însumând 255.442.133 euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Când se plantează roșiile în grădină – calendar Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd