• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Exclusiv! Șeful APIA despre situația plății subvențiilor către fermieri

  Roxana Dobre -

  Plățile către fermieri, aproape de final! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) vrea să respecte termenul legal de 15 octombrie pentru finalizarea plăților directe iar în acest moment APIA a depășit deja 95% din plafonul total alocat pe majoritatea schemelor. Și la zootehnie, un sector care a ridicat cele mai mari probleme în campania 2015, s-au făcut progrese notabile în ultima perioadă iar momentan numărul fermierilor care au rămas de plată este mic!

  Directorul general al APIA, Adrian Pintea, ne-a explicat în exclusivitate care este stadiul plăților pe zootehnie dar și care sunt termenele-limită legale pe care agenția de plăți trebuie să le respecte pentru finalizare plăților din campania 2015. ”Dacă vorbim de zootehnie, pe toate Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT-uri) 7, 8 și 9 situația este următoare: ANT 7, cota de lapte suntem la 98,74 %, la ANT 8, bovine de carne suntem la 99,06 % iar la ANT 9 ovine și caprine suntem la 97, 55 %. Situația prezentată este de ieri, miercuri 28 septembrie, orele 17. Aceste plăți sunt achitate din bugetul național și după cum se știe ajung în conturile fermierilor la 3-4 zile după ce sunt autorizate la plată. Aș vrea să aduc și o lămurire iar fermierii trebuie să știe că deși legal aceși bani, adică ANT-urile pe zootehnie și cele pe vegetal, pot fi achitați până în luna decembrie, APIA nu o să meargă până la acest termen ci o să finalizeze plățile cât mai curând. Ce trebuie să se mai știe? Avem plățile pentru subvenția pe suprafață care sunt achitate din bani europeni iar termenul legal este 15 octombrie. Asta nu înseamnă că nu mai putem face plăți și după această dată dar Comisia Europeană nu mai decontează banii ci sumele care sunt plătite trebuie suportate din bugetul de stat ori noi ca agenție de plăți nu ne dorim acest lucru”, ne-a explicat în exclusivitate Adrian Pintea, arătând astfel că banii fermierilor nu vor fi afectați de eventuale complicații și întârzieri de la APIA.

  Acesta spune că așa cum arată situația în momentul de față, APIA va respecta termenul legal de 15 octombrie pentru finalizarea plăților. În plus, șeful agenției de plăți ne-a dezvăluit și care este stadiul autorizărilor pentru sprijinul cuplat zootehni. ”În privința sprijinelor cuplate pentru zootehnie, avem următoarea situație: la ovine suntem la 97,05 %, la bivolițe 99,19 % adică aici efectiv mai avem 14 cereri, pentru vaca de lapte avem 99,95 % iar la taurinele de carne suntem la 96,31 % adică de plată mai sunt 7 cereri. Deci putem spune că suntem pe ultima sută de metri cu excepția acelor dosare care sunt cu erori sau conturi invalide”, ne-a mai spus Adrian Pintea.

  După cum a mai anunțat și inițial APIA, banii pentru sprijinul cuplat, atât zootehnic cât și vegetal, intră în conturile fermierilor a doua zi de la autorizarea la plată.

  În privința plăților pe suprafață, directorul general al APIA spune că s-a ajuns la un procent de 97, 54.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  APIA ÎNCEPE PLĂȚILE! Adrian Oros: De mâine se virează banii pentru despăgubirile de secetă! Ce trebuie să faceți când a murit un animal din fermă ca să nu pierdeți subvențiile APIA! PLĂȚI APIA 2020: Lista pe județe cu fermierii care încasează ajutoarele pentru secetă!

  Ultimele știri

  ”Două Valuri” – singurul soi românesc de lavandă ornamentală. Crește mai rapid și are o culoare intensă! Ambasadorul Elveției în România, în vizită la șantierul fabricii de etanol celulozic Clariant din Podari, județul Dolj Piața mondială a porumbului: Seceta din România face ca Uniunea Europeană să piardă teren

  Căutare în articole