Fermieri de succes

Porumboiu: Avem ferme peste cele din Vest

Adrian Porumboiu, patronul grupului Racova, spune că fermele din România nu sunt cu nimic mai prejos decât cele din Vest. Mai mult, unele sunt chiar peste acestea, fie că e vorba de cereale sau de animale.

‘’Am vizitat ferme de vaci din Belgia sau Germania, iar condiţiile igienico-sanitare erau cu mult sub cele din România. Noi de exemplu, avem instalaţii mai mult decât şmechere, se blochează, dacă laptele nu este de calitate‘’, spune Porumboiu, care are în ferme un efectiv de 2.500 de vaci.

Omul de afaceri susţine că problemele din ultima vreme care au afectat industria alimentară locală nu sunt întâmplătoare, mai ales că ”cei din jurul nostru ştiu că suntem o forţă în agricultură în Europa fie că vorbim de potenţial sau de teren agricol”.

Porumboiu este de părere că statul ar trebui să scoată la vânzare cele 350.000 ha de teren agricol aflate în patrimoniul Agenţiei Domeniilor Statului şi concesionate în mare parte către străini.

Dacă ar scoate la vânzare acele terenuri, statul ar face rost de 6-7 miliarde de euro şi ar putea sprijini pe micii producători cu câteva hectare să facă sere. Porumboiu consideră că dacă statul i-ar ajuta cu infrastructura şi centrele de colectare, serele ar putea deveni o sursă bună de câştig pentru producători.

Adrian Porumboiu, fondatorul grupului de firme Racova din Vaslui, ocupă locul 3 în Top 50 cei mai bogaţi Fermieri – întocmit de agrointel.ro – cu o avere de 180-200 milioane de euro. Vasluianul este cel mai mare proprietar de terenuri agricole din România.

Fostul arbitru internaţional a reuşit să construiască, în timp, o afacere intregrată de succes, mergând de la agricultură, industria alimentară, turism până la comerţ sau construcţii, care îi aduce anual venituri de 200 milioane de euro, cu o rată de profitabilitate de 5%.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. Respectul meu pt Domnul Porumboiu, un om care tace si face agricultura , fara sa agite apele .Un om corect si de bun simt asa cum a fost si ca mare arbitru de fotbal, de valoare mondiala,in tineretea sa.
    Intr-o tara in care borfasii ordinari, milionarii de carton deh , s-au imbogatit fara sa produca ceva, doar din comert cu tigari si “schimburi de terenuri” ale statului, de exemplu, Domnul Porumboiu a investit in agricultura , domeniu in care , la vremea in care dumnealui a inceput investitiile , nu se cistigau prea multi bani. Numai ca , a fost vizionar si a inteles mai bine ca oricine , ca pe termen lung, agricultura va fi o mina de aur, cu cistiguri , daca nu fabuloase, macar impresionante .Bravo lui inca o data !!!

Scrie un comentariu