Deputatul Vasile Iliuţă critică neimplicarea Guvernului în refacerea sistemelor de irigaţii
agrointeligenta.ro -Membru al Comisiei pentru agricultură în Parlamentul României, Vasile Iliuţă a depus la Camera Deputaţilor o declaraţie politică prin care critică atitudinea autorităţilor faţă necesitatea unui sistem de irigaţii funcţional.
”Deţinem milioane de hectare de soluri bogate, cu culturi diversificate, dar ce rost au toate acestea dacă nu ştim şi nu vrem să le udăm corespunzător în perioadele toride din vară, din lipsa unor strategii în domeniu. În loc să irigăm cca 1 milion de ha, România irigă în anii cei mai buni 240.000 ha.
De ce a fost devastat sistemul de irigaţii? Câţi bani s-au investit până acum în acest sistem fără succes ? Sunt întrebări pe care nu şi le-a pus nicio guvernare de la începerea dezastrului în domeniu.
Alte popoare fac din deşert un adevărat paradis, iar noi nu putem să îngrijim pământul pe care îl avem de la bunicii noştri pentru a ne susţine economia, şi nu pentru a ne împrumuta de la FMI, Uniunea Europeană şi Banca Mondială”, susţine deputatul democrat-liberal.
Potrivit declaraţiei lui Vasile Iliuţă, în România au fost înfiinţate peste 450 de organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii (OUAI-uri) şi federaţii de organizaţii ale utilizatorilor de apă, care au preluat peste 1,2 milioane de ha. ”A crescut interesul acestora pentru punerea în valoare a amenajărilor de irigaţii preluate. De asemenea, se cunoaşte şi faptul că amenajările de irigaţii au fost preluate într-un stadiu fizic care necesita lucrări de reabilitare, atât a staţiilor de pompare, cât şi a amenajărilor interioare formate din canale deschise şi conducte îngropate sub presiune”, mai subliniază Iliuţă.
Propune trei măsuri stimulatoare pentru agricultură
Având în vedere că activitatea de irigaţii constituie o prioritate pentru agricultura românească, deputatul propune Guvernului trei măsuri menite să stimuleze irigaţiile. Iniţiativele ce trebuie luate de Executiv sunt:
1. Încadrarea livrării apei de irigaţii către federaţii şi organizaţii în activităţi economice (TVA deductibil);
2. Alocarea de sume din partea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice pentru menţinerea, în perioada secetei, a apei în canalele de irigaţii, pentru menţinerea biodiversităţii;
3. Predarea infrastructurii interioare de irigaţii, care este în proprietate publică a statului, organizaţiilor, pentru a beneficia de accesarea Măsurii 125 a1.
”Viitorul irigaţiilor se află în mâinile noastre şi noi putem să contribuim la schimbarea acestuia investind în soluţii pentru irigarea solului românesc”, încheie Iliuţă.