• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Mic producător de roșii românești, doborât de birocrație: Nu producem legume câte hârtii trebuie să completăm!

  Gabriela Gimbășanu -

  CAP Gurbănești este un model de start-up în agricultură. O afacere construită și crescută odată cu cererea de roșii cultivate pe pământ românesc, neforțat, cu multă muncă și soiuri vechi, care păstrează gustul legumelor bune, de odinioară. Un producător român autentic, a cărei fermă există nu doar pe hârtie și care, deși a reușit să intre cu tomatele în marile magazine și nu duce lipsă de clienți, duce o altfel de luptă: cea cu birocrația absurdă care îl epuizează psihic, dar și fizic. În loc să ducă doar grija producției, la CAP Gurbănești – județul Călărași, Florin Cojocariu și soția sa, Victoria, se simt doborâți de volumul de acte pe care îl au de ținut pentru zilieri și cei doi muncitori pe care îi au în fermă și cărora le-au făcut carte de muncă.

  ”Am avut recent un control de la ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă – n.r), nu este primul și nu aceasta ar fi problema – că suntem verificați. Oamenii sunt politicoși și de bună credință. Însă se cer lucruri absurde, pe care legea nici măcar nu le prevede limpede. Nimic nu e dramatic, dar fiecare control e o picătură și toate aceste picături, puse cap la cap, ajung să te pună jumătate din timp pe drumuri pentru a completa niște hârtii stupide. În loc să faci treabă, ești descurajat. De exemplu, noi avem doi angajați, muncitori necalificați cu carte de muncă, deci au un dosar de angajare stufos. Noi plătim un consultant care să ne facă o mulțime de instructaje și sunt lucruri fără rost, sunt oameni care dau cu sapa, pun roșii nu lucrează cu utilaje pentru a avea nevoie de instructaj. Pentru ei îmi trebuie un biblioraft de hârtii, de analize medicale, de avize de tot felul, de fișe de post. Toată lumea a intrat în jocul acesta, facem hârtii și plătim niște oameni fără să aibă sens. Nu e vina celor de la ITM Călărași pentru valul ăsta de hârtii cum, de exemplu nu e vina celor de la ANAF Călărași că legea prevede proceduri absurde pentru 088. Însă cu toții am încurajat un sistem care se întoarce împotriva noastră și ne sufocă”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Florin Cojocariu de la CAP Gurbănești.

  Citiți și: Cum au ajuns roșiile cu gust ”ca pe vremuri” pe mesele celor mai scumpe restaurante din Capitală

  Dezamăgit de situația absursă în care se găsesc pentru că vor să respecte legea, proprietarul de la CAP Gurbănești și-a vărsat amarul și pe Facebook: ”Mă gândesc foarte serios să închid CAP Gurbănești pentru că nivelul de birocrație atinge cote insuportabile pentru o fermă mică. Nu ne permitem să plătim un contabil dedicat sau director de resurse umane, tot ce facem trebuie să facem singuri. (…) Eu nu știu cine gândește toate cerințelor astea (cel mai probabil cineva care n-a lucrat nici măcar un minut la câmp) însă ăsta e modul perfect de a omorî o afacere agricolă mică. În loc să ne batem capul cum să facem mai bun și mai ieftin, umblăm cu hârtii de colo colo toată ziua. Amenda e de la 5.000 de lei în sus. Care e logica și rostul acestor documente? Pentru ce ne îngropăm unii pe alții în hârtii care nu înseamnă nimic?”.

  Mai mult, proprietarii micii afaceri cu roșii fac apel atât la ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru – etichetat în postarea de pe Facebook, cât și la premierul Dacian Cioloș să ia act de situația care sugrumă business-urile cinstite. ”Domnul Cioloș, ați fost comisar pe agricultură, știu că aveți o idee destul de bună ce trebuie făcut pentru a însănătoși demografic și economic satele românești. Credeți că asta e direcția corectă? Să ne faceți pe cei care riscăm să construim o fermă mică să ne luăm câmpii? (…) Mi se pare revoltător să pierdem vremea cu hârtii fără rost, mi se pare inacceptabil ca lună după lună să ni se ceară hârtii în plus. Mi se pare trist să penalizăm pe cei care lucrează cu zilieri pe acte în timp ce luptăm împotriva muncii la negru”, a mai scris Florin Cojocariu.


  Te-ar mai putea interesa

  Guvernul a majorat bugetul APIA. Când ar intra în conturi subvenția de 100 euro Județul unde jumătate din suprafața semănată cu grâu este deja calamitată de secetă Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii

  Ultimele știri

  Alertă meteo: Ploi, grindină și vânt puternic în șapte județe Revoluționând Agricultura: Cropmax și Tron pH pentru o cultură sănătoasă și productivă Pyxides – un produs, 3 substanțe active, 3 X puncte în ADAMA Cash+