Ce recoltă de porumb a obținut ing. Vasile Iacob la TCE 3 Brazi în județul Neamț
Gabriela Gimbășanu -Inginerul Vasile Iacob de la TCE 3 Brazi lucrează în agricultură de mai bine de 30 de ani și în timp și-a dezvoltat propriile tehnologii pentru fiecare cultură înființată în fermă. Excepție de la această regulă nu face nici cultura de porumb, pe care o seamănă la densități mari. La Zănești, acolo unde specialistul face agricultură pe 5.400 de hectare, porumbul se seamănă la o densitate de 72.000 boabe germinabile pe hectar, ce asigură în jur de 70.000 de plante recoltabile la un hectar.
Într-un an normal din punct de vedere al nivelului de precipitații, la o așa desime de plante, în ferma din Neamț se obține o producție medie de 11 tone/ha, la neirigat. Cu toate astea condițiile specifice din acest an au redus din cantitatea de porumb prognozată a fi recoltată la început de an.
Producție de 9,5 tone/ha cu hibrizii Pioneer
Chiar dacă nu a recoltat întreaga suprafață cultivată cu porumb, fermierul Iacob mizează pe o producție medie de 9,5 tone/ha, la umiditatea de 20%, la neirigat. Spune că tehnologia aplicată ar fi asigurat, în condițiile unui an normal, o producție medie de 11 tone/ha.
”Anul acesta avem cultivate 1.100 de hectare de porumb consum și avem numai hibrizi de la Pioneer, care au fost testați în prealabil, înainte de a fi introduși în cultură. Avem un câmp de testare de 10 hectare și pe baza a ce obținem acolo ne alegem hibrizii de porumb. Hibrizii pe care i-am avut în cultură au fost P 9903 cu rezultate foarte bune, P 9241, P 9175. Am constat că hibrizii AQUAmax în condiții de secetă dau rezultate foarte bune. Am început recoltatul la porumb și pe 210 hectare câte am recoltat până acum am obținut o producție medie de 9,5 tone/ha cu 20% umiditate la recoltare. Zic eu că este o producție bună în condițiile în care în luna iulie am avut 3,2 l/mp, în august am avut 11 l/mp, iar până pe 20 septembrie nu am avut nici o picătură de apă”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro ing. Vasile Iacob de la TCE 3 Brazi.
A trecut de la grupa de maturitate FAO 320 la FAO 340-360
În ceea ce privește hibrizii folosiți, în anii anteriori fermierul Iacob miza pe hibrizii Pioneer din grupa FAO 300-320 (P9074, P9025, P9578, P9175), pentru anul acesta, suprafața alocată pentru cultura de porumb a fost cultivată cu hibrizi din grupa FAO 340-360.
”Față de zona în care lucrăm noi, cred că avem rezultate destul de bune la producția de porumb. Avem o tehnologie proprie, discuim din toamnă întreaga suprafață, în primăvară băgăm numai la semănat. Am mers cu 72.000 de boabe germinabile la hectar. La producție contează foarte mult și densitatea. La recoltare avem în jur de 70.000 plante/ha. Față de alți ani, când mergeam cu hibrizi FAO de până în grupa 320, văzând că în ultimii trei ani temperaturile au crescut ne-am dus la grupe mai mari, am ajuns la grupa FAO 340-360. Cu cât creștem grupa, cu atât producția este mai mare. Ne-am adaptat hibrizii schimbărilor climatice”, ne-a mai spus fermierul.