• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Târg cu produse tradiționale în curtea Ministerului Agriculturii

    Roxana Dobre -

    Sfârșitul acestei săptămâni va aduce în curtea Ministerului Agriculturii o expoziţie cu vânzare de produse agro-alimentare la care vor participa producători agricoli din mai multe regiuni ale ţării. Sub sloganul ”Bucatele românești ca altădată” organizatorii promit celor care vor să participe că vor găsi expuse produse din pește, din carne şi din lapte (caş, brânză, urdă etc.), produse apicole,  siropuri, gemuri, dulceţuri. 

    În 16 octombrie, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite – FAO (Food and Agriculture Oragnization of the United Nations) celebrează Ziua Mondială a Alimentaţiei. Ca în fiecare an, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se alătură iniţiativei FAO de a sărbători această zi, prin organizarea unui târg în curtea instituţiei, între 14 și 16 octombrie 2016, în care producători și procesatori agricoli vor expune produse tradiţionale și realizate după reţete consecrate, cât și ceaiuri, uleiuri, esenţe, produse de artizanat etc.

    De asemenea, vor fi şi produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, cum ar fi: Magiunul de prune Topoloveni (primul produs cu Indicație Geografică Protejată – I.G.P. pentru România, din anul 2011), Salamul de Sibiu (cel de-al doilea produs cu Indicație Geografică Protejată – I.G.P. pentru România din februarie 2016), Telemeaua de Ibăneşti (primul produs cu Denumire de Origine Protejată – D.O.P. pentru România din martie 2016). Pe lângă produsele româneşti protejate la nivel european, vor fi prezente Novacul afumat de Ţara Bârsei, Scrumbia afumată de Dunăre şi Caşcavalul de Săveni, produse aflate în diferite faze de dobândire a protecției „Indicație Geografică Protejată” (I.G.P.) la nivelul Uniunii Europene. 

    Vizitatorii vor avea ocazia să găsească şi produse tradiţionale, înregistrate pe schema naţională – zacuscă de vinete ori de fasole, pecie lungă afumată, dulceaţă de mure, de cireşe amare sau afine, Cozonac Domnesc din regiunea Moldovei, cât și produse realizate în arealul montan.

    Totodată, vor fi prezenţi producători de fructe şi legume, miere și produse ale stupului, dar şi cei de vin și țuică. Meșterii populari vor întregii peisajul rural din curtea Ministerului Agriculturii prezentând vizitatorilor ii tradiționale românești sau ștergare populare din pânză de borangic țesute la război manual și alte obiecte de artizanat.

    Lista produselor care se vor regăsi la târg:

    Produse realizate după rețete consacrate:

    Caşcaval Rucăr, Caşcaval Dalia (Mureș)

    Cabanos, Muşchi file afumat, Jambon afumat fără os, Parizer, Crenvuşti cu carne vită, Salam Torpedo, Ciolan Presat (Ilfov)

    Lactate realizate după rețeta consacrată din Harghita.

    Produse  tradiţionale:

    Chișcă, Mușchi haiducesc, Cârnați boierești, Costiță hițuită, Mușchi copt în jar, Jambon țărănesc, Tobă – produse de BACIU (Suceava)

    Baghetă pescărească, Salată de icre de crap, Salată de icre ardelenească, Pastramă pescărească, Păstrăv ardelenesc, Batog afumat produse în Delta din Carpați (Braşov)

    Dulceață de cireșe amare, Dulceață de căpșuni, Dulceață de vișine, Dulceață de cireșe albe, Dulceață de zmeură, Dulceață de afine, Dulceață de mure, Zacuscă de vinete, Zacuscă cu fasole, Zacuscă cu ciuperci, Zacuscă cu pește, Zacuscă cu ghebe produs de VRÂNCIOAIA (Neamţ)

    Telemea de vacă, Brănză de burduf, Caş, Cașcaval, Cârnați de oaie și vițel, Telemea de oaie, Urdă, Slănină afumată, Pastramă de porc, Pastramă de berbecuț, Cârnați de porc și vițel, Brânză de burduf în coajă de brad, Pastramă de vițel produse de FERMA ISTRATE – FUNDATA (Brașov)

    Sirop de muguri de brad, Sirop din flori de soc, Dulceaţă de afine, Dulceaţă de zmeură, Dulceaţă de mure produs de FENECHIU (Covasna)

    Smântănă și Brânză dulce produse de UNGUR DE PRELUCA (Maramureş)

    Păstrăv afumat în cobză de brad „DOFTANA” (Prahova)

    Cozonac DOMNESC (Botoşani)

    Ţuică și magiun de prune Buzdugan (Argeş)

    Salată ”Deltaica” cu icre de crap, cu icre de știucă, Pastramă  ”Deltaica” de crap argintiu, de somn, Sardeluță  ”Deltaica” marinată în ulei, ulei picant, Batog  ”Deltaica” de crap argintiu, de somn (Tulcea)

    Caltaboș oltenesc, Jumări de porc, Cârnați din topor, Tobă țărănească, Cârnați cu ambâț, Slănină usturoiată, Carne afumată la garniță, Mușchi perpelit, Cârnați cu miroase de usturoi „Ca Altădată” (Vâlcea)

    Scrumbie marinată , Zacuscă cu peşte, Salată de icre de crap, Salată de icre de ştiucă „VICTORIŢA” (Bucureşti)

    Cârnaciori picanți, Cârnați de casă afumați, Pecie lungă afumată, Peștișor  afumat, Clisă afumată CORDIȘ (Sălaj)

    Plăcintă cu dovleac, Plăcintă cu brânză (Constanţa)

    Alte produse:

    CEAIURI, ULEI, ESENŢE: Ulei esențial de lavandă, Ulei presat din floarea soarelui, Ulei presat din floarea soarelui, Ulei presat din floarea soarelui (Bihor, Giurgiu, Vaslui). Păpuși în costume populare, recondiționare de costume populare vechi, fețe de masa, diverse obiecte tradiționale (linguri, fuse, lăzi de zeste, potcoave) cu flori din foaie de pănuşi de porumb etc.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial