• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • OPINIE: Accesul agricultorilor în structurile politice

  agrointeligenta.ro -

  În numărul din august al revistei Agrointeligența, domnul Vlad Macovei aborda o temă extrem de importantă pentru agricultori, pentru situația comunităților rurale: accesul agricultorilor în structurile politice, pentru a influența în mod fundamental viziunile, deciziile politice din acest sector.

  Citiți și: Editorial: Situația nasoală în care se află fermierul român și cum ar putea ieși din aceasta

  Personal, am lansat o asemenea perspectivă, cu ocazia unei Conferințe Naționale a Agricultorilor, cu câțiva ani în urmă, constatând că doar atitudinea profesional – patronală, n-a reușit să influențeze politicile păguboase din agricultură.

  Este foarte evident că lipsa de profesionalism și responsabilitate, corupția, instalate în politica românească, au creat în cei peste 25 de ani de dominație politică, adevărate dezastre – super divizarea și înstrăinarea terenurilor agricole, distrugerea aproape în totalitate, a infrastructurilor principale din agricultură – sistemele de irigații și zootehnia, a industriei de prelucrare, a industriei de mașini și echipamente agricole, a industriei de input-uri pentru agricultură etc. În urma acestor ”realizări”, România a fost transformată în piață pentru produse agroalimentare europene și nu numai, ocupând ultimele locuri în mai toate clasamentele europene.

  Satele românești sunt pustiite, îmbătrânite, majoritatea forței de muncă a migrat în Europa, asistența sanitară și educația la sate sunt în colaps, sărăcia domină asupra locuitorilor. Un medic deservește o populație triplă, față de urban, acoperind întinderi de zeci de ori mai mari. Copiii n-au resurse pentru parcurgerea etapelor de educație și învățământ, abandonul școlar este etalon european, doar 15-16% dintre ei ajung în etapele medii și doar 2-3% în învățământul universitar, un adevărat dezastru național.

  Nici aderarea la Uniunea Europeană nu a adus perspective pentru reabilitarea acestei situații, tot datorită poziției păguboase a responsabililor români, inexistenți în structurile politice europene, dar și în cele interne. După 10 ani de la aderare nu se înregistrează nici un pic de reducere a decalajului, el se accentuează!

  Iată de ce responsabilitatea unei reabilitări trece, în mod obligatoriu, în sarcina agricultorului, a omului de la sat, unul responsabil, debarasat de căruța oricărui partid politic ce a ”guvernat” dezastrul acestor ani. Ca urmare, am încercat, în ultimii cinci ani, diverse proiecte de stimulare a unei astfel de atitudini, din păcate nu prea reușite. Este, însă, un semnal și chiar dezamăgit de aceste eșecuri, voi continua o implicare consecventă, cât timp voi mai avea puterea necesară.

  Pentru moment, am ales să intru în competiția electorală, într-o formațiune politică nouă, curată, lipsită de suspiciuni de corupție și dispusă de a promova toate proiectele vizând reabilitarea agriculturii și satului românesc, cuprinse în Strategia Națională pentru Agricultură și Spațiul Rural:
  – Valorificarea superioară a potențialului agricol al României;
  – Reabilitarea și modernizarea infrastructurilor din agricultură;
  – Integrarea producției agricole primare, export de produse procesate;
  – Acoperirea necesarului alimentar național cu produse românești;
  – Reabilitarea și modernizarea industriei conexe, crearea de locuri de muncă;
  – Stoparea înstrăinării pământului românesc;
  – Reabilitarea satului românesc, creșterea nivelului de trai în mediul rural, repatrierea forței de muncă, îmbunătățirea asistenței sanitare, a educației și învățământului, burse de studii pentru tineretul rural.

  Alianța Noastră România, reprezentată de Marian Munteanu, el însuși un produs al satului românesc, poate fi poarta de acces, pentru prezența în spațiul decizional politic, a reprezentanților agricultorilor și ai comunităților rurale. Așa să ne ajute Dumnezeu!

  Articol de opinie scris pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro de către Marcel Cucu – agricultor din județul Brăila și candidat la alegerile parlamentare din partea Alianța Noastră România.


  Te-ar mai putea interesa

  O uriașă fermă de porci a intrat în faliment. Investitorii au pierdut zeci de milioane de euro Furtuni puternice anunțate în aproape toate județele. Alertă de vreme severă de la ANM Noi alerte meteo. ANM avertizează cu privire la un fenomen periculos în următoarele două zile

  Ultimele știri

  APIA se apropie de finalizarea plăților. Subvențiile achitate fermierilor în aceste zile Meteo: Cod portocaliu de caniculă până joi, inclusiv. Județele unde vor fi temperaturi foarte ridicate Fermierii cer asigurarea întregii suprafețe arabile declarate la APIA