• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cod portocaliu de ploi torențiale. Vezi județele care se află sub alerta ANM!

    Roxana Dobre -

    COD PORTOCALIU de ploi însemnate cantitativ, ninsori și intensificări susținute ale vântului. Începând de astăzi, 11 octombrie, ora 18.00 și până mâine, 12 octombrie, ora 20.oo, meteorologii anunță că 12 județe se vor afla sub cod portocaliu! De asemenea, alte 20 de județe sunt sub incinta codului galben în intervalul  11 octombrie, ora 15.00 – 13 octombrie, ora 10.00!

    COD PORTOCALIU! Interval de valabilitate: 11 octombrie, ora 18.00 – 12 octombrie, ora 20.00. În județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Brăila, Buzău, Prahova, Constanţa și Tulcea, precum și în zona de munte aferentă județului Dâmbovița se vor cumula cantități de apă ce vor depăși 50…60 l/mp şi pe arii restrânse 80…90 l/mp. 

    În dimineața zilei de 12 octombrie 2016, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

    COD GALBEN! Interval de valabilitate: 11 octombrie, ora 15.00 – 13 octombrie, ora 10.00! În intervalul menţionat, temporar va ploua în majoritatea regiunilor. În special în sud-estul, estul și centrul țării, precum și în zonele montane și submontane cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp şi pe arii restrânse 40…50 l/mp. La munte, îndeosebi în zona Carpaților Orientali și Meridionali, treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zăpadă.

    Vântul va prezenta intensificări temporare în majoritatea regiunilor, cu viteze ce vor depăși la rafală 55…65 km/h cu precădere în regiunile estice şi la munte şi pentru intervale scurte de timp peste 75…80 km/h în zona litoralului, dar şi pe crestele înalte de munte, unde va viscoli ninsoarea.

    Iată și harta cu județele vizate de avertizările meteorologilor:

    temp_judete_pp8f35stp7j9cpnvl9c4m4sd62alqlkc_47

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele de creştere la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) aflate în primele faze de vegetaţie (germinare, răsărire şi înfrunzire) se vor desfăşura în general normal, îndeosebi în zonele de câmpie şi în ritmuri uşor mai lente în restul teritoriului agricol. La speciile prăşitoare şi pomi-viticole, fazele de coacere şi maturare vor decurge în condiţii relativ bune. La cultura de porumb (hibrizii tardivi) se vor finaliza lucrările de recoltare pe ultimele suprafeţe. În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va parcurge maturitatea tehnologică, continuându-se recoltarea.

    La cartof va fi posibilă finalizarea recoltării pe majoritatea arealelor agricole. În toate plantaţiile, pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla în fazele de maturare a fructelor/boabelor şi a lemnului, recoltarea, precum şi îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor. Culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) înfiinţate la începutul epocii optime vor înregistra germinarea, răsărirea şi apariţia primelor frunze. Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă, îndeosebi pe arealele cu deficite de apă în sol.

    În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de toamnă (recoltare, transport şi depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat, etc.) se vor putea efectua în condiţii optime.


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Romsilva vinde direct peste 18.000 de pomi de Crăciun. Prețurile pornesc de la 15 lei Avertizare meteo de fenomene severe. ANM anunță ninsori abundente, ploaie înghețată și polei Ce avantaje are semănătoarea Czajkowski ST600