ANALIZA DE SOL. Recoltarea probelor – sfaturile specialiștilor Alchimex
Gabriela Gimbășanu -Analiza de sol este obligatorie pentru orice fermier care vrea să crească productivitatea exploatației sale. Fără a cunoaște caracteristicile pământului pe care îl lucrezi nu poți fertiliza corect, nu poți aprecia de ce vecinul are recoltă mai mare sau de ce o parte din sole nu dau randamentul scontat. Pentru a afla ce presupune efectuarea corectă a unei analize de sol, am apelat la Emilian Tudor, șeful laboratorului Alchimex din cadrul companiei Alcedo.
De la bun început, specialistul Alchimex ne-a explicat că lucrul esențial pentru analiza de sol este proba ce se supune ”investigației”. Că nu orice probă prelevată din pământul lucrat este reprezentativă, așa că se respectă un anumit protocol pentru a se lua mostrele care vor evidenția cu exactitate calitățile și defectele solului.
Fermierii care doresc să efectueze analiza solului au la dispoziție un ghid pentru prelevarea probelor, documente gratuit pe care îl pot descărca foarte ușor de pe site-ul companiei Alcedo – www.alcedoltd.ro. După parcurgerea sfaturilor, se ia legătura cu reprezentanții laboratorului care efectuează analizele de sol și care pot da informații suplimentare, se deplasează în fermă sau vă indică exact modul în care trebuie luate probele ce vor ajunge apoi ”sub microscop”.
”La Alchimex, noi asistăm fermierul pe tot ceea ce înseamnă analiza de sol, inclusiv partea de prelevare a probelor. Această lucrare se face cu ajutorul unui instrument specific, ușor de folosit. Se iau mai multe probe și apoi se face o probă medie, ce se pune în punga specială pentru analiza de sol și se trimite la laborator. De acolo, în afară de pregătirea probei, sarcinile sunt toate efectuate de echipamente de ultimă generație. Cum intervenția umană este minimă, în cazul laboratorului Alchimex, fermierii au siguranța unor rezultate sigure”, ne explică Emilian Tudor.
Astfel, primul pas este întocmirea unui plan de recoltare a probelor și delimitarea suprafețelor de teren pe care se vrea analizarea. Pentru culturile de câmp, în funcție de sol, se cultură și de tehnologie, vom ”împărți” parcelele în unități de aproximativ 10 hectare. Fiecăreai unități de 10 hectare îi corespunde o probă medie de sol formată din 10-20 de probe parțiale.
Când se prelevează probele de sol
Probele de sol se prelevează în general după recoltarea culturii precedente, dar pot fi recoltate pe tot parcursul anului. De asemenea, este recomandat să se recolteze sol la cel puțin 30 de zile de la momentul aplicării îngrășămintelor sau amendamentelor. Se va evita recoltarea după ploaie sau când umiditatea solului este mare, atât din cauza erorilor la determinarea azotului, cât și din considerente de manipulare și omogenizare a solului.
Odată identificare corect unitățile de aproximativ 10 hectare se va trece la recoltarea efectivă a probelor. Cu cât numărul probelor parțiale este mai mare, cu atât va fi mai reprezentativă proba medie.
În funcție de cultura și destinația terenului, probele parțiale se vor recolta pe intervalul de adâncime 0-25 cm (o cazma) pentru cereale, plante tehnice și furajere și legume și 20-40 cm (două cazmale) pentru pomi fructiferi și viță de vie.
Stabilirea punctelor de prelevare a probelor parțiale se face în funcție de configurația terenului, recoltând în zig-zag, în diagonalele parcelelor sau în alte moduri care să asigure uniformitatea recoltării.
În cadrul aceleiași probe medii, probele parțiale vor avea aceeași greutate – circa 100 grame. Probele parțiale se vor amesteca la fața locului – într-un sac de rafie sau polietilenă curat, iar din proba foarte bine omogenizată se prelevează o cantitate de 800-1.000 de grame. Aceasta reprezintă proba medie.
Atenție – Nu trimiteți la laborator probe medii mai mari de 800-1.000 de grame!
Recoltarea propriu-zisă a probelor se va face cu cazmaua, sonda sau alte ustensile. Acestea trebuie să fie curate, să nu contamineze proba cu rugină sau alte substanțe.
Înainte de prelevarea efectivă se va curăța solul de o adâncime de 203 centimetri pentru a elimina resturile organice (paie, coceni, rădăcini, frunze etc.).
Se va folosi o cană sau un alt recipient de aproximativ 100-200 ml și se umple la ras cu pământ mărunțit. Solul astfel prelevat se pune în pungi de hârtie sau de plastic și se etichetează.
Etichetarea problelor de sol
Pentru interpretarea corectă a rezultatelor, dar și pentru cercetări ulterioare, se impune etichetarea fiecărei probe. Informațiile sunt necesare nu doar pentru a identifica proba, dar și pentru a putea face, în urma analizelor, recomandări de fertilizare și amendare cât mai relevante.
Probele astfel etichetate se vor trimite îndată la laborator, iar dacă acest lucru nu este posibil imediat, se pot păstra până la expediere în frigider – maxim 10-15 zile la o temperatură de 2-5 grade Celsius.
Odată cu trimiterea probelor se trimite și fișa de informații pentru fiecare probă. Fișa trebuie să conțină următoarele date
– Datele de identificare complete ale beneficiarului
– Datele de identificare ale unității (ferma, parcela, lotul, sera etc.)
– Numărul probei, adâncimea și data la care a fost prelevată
– Cultura precedentă – recolta obținută
– Cultura actuală (sau viitoare) – recolta scontată
– Metoda de irigare (dacă este cazul)
– Alte mențiuni – unde este cazul.