• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • FERTILITATEA SOLULUI din România. Ce spun ANALIZELE DE SOL efectuate în Laboratorul Alchimex

  agrointeligenta.ro -

  Cât de fertil este solul din România? O întrebare la care am încercat să oferim un răspuns cu ajutorul experienței specialiștilor Laboratorului Alchimex pentru Analize de sol din cadrul companiei Alcedo.

  Deși România are sol cu un uriaș potențial, tehnicile agricole agresive și aplicarea nerațională a îngrășămintelor a condus la situația de astăzi în care majoritatea terenurilor lucrate nu mai prezintă parametri optimi pentru obținerea unor produții maxime.

  Dincolo de partea științifică și metodologică a analizelor, ceea ce este foarte important este că fermierul are nevoie de un minim de informații despre sol. Este foarte greu să fi performant în agricultură, fără să ai niște minime cunoștințe despre sol. Practic, asta încercăm noi să facem aici, să le oferim fermierilor informații despre solul pe care îl cultivă. Analizăm un număr de parametrii care ne dau nouă echilibrul și starea chimică a solului și un alt număr de parametrii care ne dau nou starea lui de fertilitate și conținutul de nutrienți”, ne-a explicat șeful Laboratorului Alchimex pentru Analiza de sol, Emilian Tudor.

  În cadrul Laboratorului Alchimex, experiența specialiștilor arată că multe ferme din România se confruntă cu probleme de sol. Astfel, la 1.000 de probe analizate, doar un sfert au avut sol în parametri optimi. ”Tot ceea ce nu respectă standardele de calitate înseamnă producții mai mici și, implicit, un randament mia mic, cheltuieli mai mari și pierderi mai mari pentru fermieri”, spune Emilian Tudor.

  Dacă luăm în calcul caracteristicile esențiale ale solului avem variații foarte mari în țară. De exemplu, în Dobrogea solurile sunt foarte calcaroase, cu un conținut de carbonat de calciu de la câteva procente până la 50%. Aceste soluri au o agrotehnică diferită, toată tehnologia și fertilizarea este diferită pe aceste soluri. În sudul țării, în lunca Dunării există soluri mai nisipoase, în zonele montane sau în zona de sub a țării avem solurile acide, în timp ce în Moldova avem soluri bune, fertile, foarte bogate în special în nord”, vorbește specialistul Alchimex.

  Nu poți însă să nu te întrebi cum a evoluat – mai corect spus – involuat solul românesc. ”Nu există o descriere foarte clară pe regiuni (a situației fertilității solurilor – n.r.). Pot să vă spun că undeva în Moldova am observat sioluri bune, bogate în nhumus, dar practicile agricole și tehnologiile agresive cu solul au făcut ca și conținutul de humus să scadă. Ca să vă faceți o idee în ce măsură, la începutul secolului trecut, cartările efectuate de agricultori și agrochimiști celebri – Ion Ionescu de la Brad, Gheorghe Ionescu Sisești arătau un humus de 7-8-10% în solul României. Astăzi cu greu mai întâlnim acum 3-3,5% humus total”, explică specialistul Alchimex.

  Pentru a putea afla exact calitatea solului pe care îl lucrează, dar și cum pot crește nivelul de humus al acestuia, fermierii sunt sfătuiți să facă analiza solului și apoi să urmeze recomandările specialiștilor cu privire la tehnicile agricole, schema de fertilizare pe care o pot aplica pentru a reda pământului calitatea de odinioară.

  Citiți și:

  ANALIZA DE SOL. Recoltarea probelor – sfaturile specialiștilor Alchimex

  Ce îngrășăminte sunt ”vinovate” de creșterea acidității solului

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Bravo, Ludovic Orban! Presiunea mediatică Agrointeligența a dat roade: Guvernul asigură banii de despăgubiri! Subvenții APIA: Lista cu crescătorii de animale aflați la control în fiecare județ! Revoltă în vestul țării! Fermierii și primarii se luptă să blocheze o firmă care ar vrea să extragă gaze de șist pe ascuns!

  Ultimele știri

  Daniel Botănoiu, apel către ministrul Finanțelor: Nu puneți cruce sectorului agricol, dați banii pentru despăgubiri! Legea vânzării terenurilor agricole 2020 – PROMULGATĂ de Președintele Klaus Iohannis! APIA, ANSVSA, ANF și ANZ – controale la fermierii care au cerut subvenții!

  Căutare în articole