Furaje, seminţe, îngrăşăminteŞtiri agricoleViaţa la ţară

ANALIZA DE SOL. Cum refacem nivelul de humus

Conținutul de humus este în scădere. Aceasta este concluzia specialiștilor care se ocupă de analizarea solului la nivel național. Dacă în trecut se vorbea de un conținut minim de humus de 8-10% pe solurile din România, acesta a înregistrat o scădere dramatică în ultimii ani. Astăzi, fermierii se pot considera norocoși dacă analizele de sol le indică un conținut de humus de 3-3,5%. Cum s-a ajuns în această situație și mai ales ce se poate face pentru a crește fertilitatea naturală a solului am încercat să aflăm de la Emilian Tudor, șeful laboratorului de analiză a solului de la Alchimex.

Lucrările de conservare și încorporarea resturilor vegetale măresc conținutul de humus

Un nivel ridicat al conținutului de humus în sol este asociat cu tehnicile moderne de prelucrare a solului care includ intervenții minime, dar și încorporarea resturilor vegetale în sol și nu eliminarea lor după strângerea recoltei.

Pentru refacerea conținutului în humus se poate face ceva, dar totul pornește de la conștientizarea fermierului privind această problemă. În primul rând tehnicile de prelucrare a solului trebuie gândite puțin înainte. Lucrarea conservativă a solului este importantă pentru conservarea humusului. Încorporarea tuturor resturilor vegetale în urma culturii este un lucru foarte important pentru refacerea conținutului de humus. Nu trebuie scoase paiele, ci ar fi bine să fie încorporate”, a explicat specialistul de la Alchimex.

Utilizarea îngrășămintelor organice

Administrarea îngrășămintelor naturale contribuie la refacerea rezervei de humus din sol. Șeful de laborator de la Alchimex le recomandă fermierilor care se confruntă cu niveluri scăzute de humus în sol să ia în calcul administrarea de îngrășăminte naturale, chiar dacă nu sunt axați pe agricultura ecologică.

Administrarea îngrășămintelor naturale, de la animale, de la ferme de animale este benefică. Această practică este foarte puțin folosită din cauza lipsei de mraniță. Industria de creștere a animalelor este mică și drept urmare nu avem foarte mult fertilizant natural. O zootehnie bine dezvoltată ajută foarte bine sectorul de creștere a plantelor pentru că avem acest fertilizant natural”, ne-a mai spus Emilian Tudor, șeful de laborator.

cum-se-face-analiza-de-sol
Recoltarea probelor de sol și apoi analiza lor din laborator pot stabili cu exactitate gradul de fertilitate a suprafețelor agricole

Extinderea în cultură a îngrășămintelor verzi

Un alt element extrem de important care contribuie la refacerea rezervei de humus în sol este introducerea sau extinderea culturilor de îngrășăminte verzi.

Ar mai fi de adăugat și extinderea în cultură a îngrășămintelor verzi, un lucru foarte important. Cultura leguminoaselor și introducerea parcelelor de leguminoase în asolament ajută foarte mult și la menținerea sau dezvoltarea conținutului de humus, dar și a azotului. Leguminoasele în simbioză cu microorganisme producătoare de azot aduc un aport de ordinul a zecilor de kilograme pe hectar, pe an. Un hectar de trifoi aduce în sol echivalentul a 100 de kilograme de uree. Leguminoasele aduc și numeroase avantaje în ceea ce privește refacerea texturii solului. Nu asigură numai materia organică în plus, azotul, ci avem și un ajutor în refacerea solului”, a declarat pentru Agrointeligența –  www.agrointel.ro Emilian Tudor, șeful laboratorului de analiză a solului de la Alchimex.

Citiți și:

ANALIZA DE SOL. Recoltarea probelor – sfaturile specialiștilor Alchimex

Ce îngrășăminte sunt ”vinovate” de creșterea acidității solului

FERTILITATEA SOLULUI din România. Ce spun ANALIZELE DE SOL efectuate în Laboratorul Alchimex

Pentru mai multe informații despre analiza de sol, vă recomandăm să luați legătura cu specialiștii laboratorului Alchimex. Lista reprezentanților Alcedo pentru fiecrae județ o găsiți la link-ul www.alcedoltd.ro/contact


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

 1. Referitor la introducerea articolului unde Dna Ghimbaseanu afirma ca: “Dacă în trecut se vorbea de un conținut minim de humus de 8-10% pe solurile din România, acesta a înregistrat o scădere dramatică în ultimii ani.” este EXTREM DE IMPORTANT sa se corecteze fraza avand in vedere ca un sol cu continut de humus peste 7-8% este un SOL HORTICOL adecvat pentru culturi intensive si superintensive, iar peste 10% se considera SOL ORGANIC. Nu cred ca vreodata au existat conditii de sol mentionate in citatul de mai sus. Cel mai probabil ar fi ca sa exsiste si sa persiste confuzia intre CONTINUTUL DE MATERIE ORGANICA si cea de HUMUS datorata metodelor de nalize vechi care nu aveau capacitatea de a analiza continutul de humus numai prin extrapolarea continutului total de materie organica.
  Trebuie clarificate aceste confuzii pentru ca totalul de materie organica dintr-un profil de sol analizat nicidecum nu se poate considera humus. Poate fi exprimarea unui POTENTIAL DE HUMUS care s-ar putea sa se valorifice in timp daca conditiile agro-pedo-climatice vor permite.
  In rest da: continutul de humus in soliurile die Romania inregistreaza scaderi continuue, in multe – chiar PREA MULTE – cazuri drastice.
  De mult ar fi trebuit luate masuri de refacere-regenerare, si sper ca nici in momentul de fata inca nu este prea tarziu.
  In incheiere daca acceptati o sugestie:
  – Ar fi de interes major clarificarea ce sa inteleaga fermierii ca si continut de humus in sol, si ce sa inteleaga cand citesc in buletinele de analiza sol valorile continutului de MO ( materie organica)
  Raman cu tot respectul pentru eforturile echipei “Agrointeligenta”

  1. Remarca foarte buna.Mateoria organica contine:a)m.o.humificata și b)m.o.nehumificata iar humusil este la pc.a). Șanț producător de biohumus ,iar analizele elocvente le-am putut face doar la Institutul de soluri din Belgia. Materia organica la mine este de 82% (cenușă 18%),iar humusil este32%

Scrie un comentariu