IMPORTANTPiaţa terenurilorŞtiri agricole

ROMÂNI păcăliți prin SCHEMA CADASTRU GRATUIT! Cât li se cere proprietarilor pentru LUCRĂRILE DECONTATE DE LA BUGETUL DE STAT

Am primit mai multe mesaje și comentarii cu privire la faptul că nu puțini sunt cei care încearcă să profite de programul pentru cadastru gratuit pentru a-și rotunji veniturile. Cei care cad în plasa opotuniștilor sunt românii din mediul rural, oameni de bună credință care se trezesc că plătesc pentru un serviciu ce este deja acoperit din resurse de la bugetul de stat.

Succesul pe care l-au obținut fermierii români privind cadastrarea gratuită a terenurilor agricole aflate în proprietate este umbrită de cei care au găsit o modalitate inedită de a ocoli legea. În județul Alba unui fermier i s-a solicitat să achite 200 lei/ha pentru cadastrarea terenului agricol, motivația fiind că această lucrare ar include cheltuieli suplimentare care nu sunt acoperite de suma oferită de Guvernul României.

Cazul fermierului din Alba i-a fost adus la cunoștință președintelui Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurențiu Baciu, care a primit și documentele aferente pentru a demonstra faptul că o anumită categorie de ”cadastriști” a înțeles greșit acest demers.

Am primit ieri un mesaj, după aceea și dovezi de la un fermier din județul Alba care reclama faptul că cei care le fac cadastru le cer bani. Astfel mi-au trimis niște documente din care reiese că se percep sume de bani deși cu toții știm că procesul de cadastrare este unul gratuit la extravilan. Din spusele acelui coleg reieșea că respectivul om de la Cadastru le percepea câte 40 lei de parcelă sau câte 200 lei pentru un hectar, motivând că trebuie să multiplice acea lucrare și că au cheltuieli suplimentare. Contactat, ministrul Agriculturii (Achim Irimescu – n.r) mi-a spus că nu e posibil așa ceva. A fost contactat și șeful de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI – n.r) și a zis că nu este legal ce se întâmplă. În acest sens am transmis și la minister și ANCPI acele documente pe care le-am primit de la fermier. Cei care fac cadastru cer sume necuvenite de la proprietari”, a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

14618702_1826634130882938_303386085_o

Cei care fac cadastru nu țin cont de realitățile din teren

O altă situație care a ajuns la urechile liderului LAPAR este aceea că cei care se ocupă de procesul de cadastrare fac asta fără să țină cont de înscrisurile din actul de proprietate.

O altă problemă care este în studiu și trebuie să și verific dacă este așa, ar fi că cei care fac cadastru nu prea țin cont de realitățile din teren și pur și simplu nu numai că nu dau explicații sau nu răspund întrebărilor firești pe care le au proprietarii ci de pe o poziție de stăpân ei decid ceea ce e de făcut. Cadastrările nu se fac tocmai în temeiul actului de proprietate. Cred că în acest sens cei de la ANCPI au o problemă. Nu știu cum vede primul ministru (Dacian Cioloș – n.r) aceste proceduri pe care le creează cei care fac cadastru, atâta timp cât unul din proiectele acestui Guvern era acela să facă cadastrarea gratuită”, susține fermierul băcăuan.

Suma solicitată este de trei ori mai mare decât ce primesc de la Guvern

Potrivit liderul LAPAR acesta este primul caz de acest fel care i-a fost semnalat și în acest sens a transmis și o solicitare în teritoriu pentru a vedea dacă membrii asociației s-au confruntat cu probleme asemănătoare.

Este primul caz de acest fel care îmi este semnalat. În acest sens am lansat și la ceilalți colegi din țară dacă au probleme pe ceea ce înseamnă cadastrarea terenurilor, dacă au probleme cu cei care execută lucrarea sau dacă le cer sume suplimentare. Pentru orice lucrare cei care o execută primesc 60 lei din partea Guvernului și, așa cum procedează acel cadastrist din Alba, el încasează pe un hectar de trei ori suma pe care o primește de la Guvern. Spre ghinionul lui, a emis și documente. Printr-un răspuns al ANCPI de la Alba la plângerea făcută de acel fermier, înțelegem că legea lasă loc și de interpretare și lasă loc de o portiță. Nu știu ce trebuia să intre pe portița aia dar nu bani”, ne-a mai spus liderul fermierilor.

Sfatul meu pentru proprietari este să se documenteze în primul rând și să știe că pentru această cadastrare nici un fermier nu este obligat să achite nimănui nici un leu, nici un cent. Acolo unde apar astfel de situații le recomand să anunțe oficialitățile din comună: primărie, organe de poliție, unde să depună plângeri că li s-a cerut banii pentru cadastrarea gratuită”, îi sfătuiește pe fermieri Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Vă reamintim că Guvernul României a aprobat la finalul lunii iunie o ordonanţă de urgenţă care are ca scop cadastrarea cu prioritate a terenurilor agricole, cerinţă venită din partea mai multor fermieri. Actul normativ prevede că sumele aferente cadastrării proprietăţilor situate în extravilan vor fi achitate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI – n.r), însă primăriile care nu au imobile în extravilan, pot beneficia de realizarea gratuită a cadastrului şi pentru proprietăţile din intravilan.

De asemenea, ANCPI va pune la dispoziţia persoanelor fizice şi juridice autorizate să execute lucrări de cadastru o aplicaţie informatică gratuită cu ajutorul căreia vor fi create documentele necesare pentru înscrierea imobilelor în sistemul informatic integrat de cadastru şi carte funciară.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


27 comentarii

 1. Cadastru gratuit ca sa nu iasa nimic!
  Asteptam destul sa se faca gratuit, unul din motive fiind pretul prea mic (60 lei), asteptam de mai bine de 20 ani deja. Tot timpul au fost motive si cauze care au dus aici, adica la ne-cadastrarea terenurilor, mai ales din extravilan. Se schimba multi directori de agentii si institutii administrative care au responsabilitatea cadastrarii, posibil sa fie un motiv cu scop si acesta.

 2. Pai dumneavoastra cadastrasii de ce nu zbierati la cei de la Guvern si ANCPI sa va dea atit cit credeti ca valoreaza lucrarile?60 de roni inseamna bataie de joc.Pentru ei au bani de salarii si pensii cit cuprinde.Si vitejii nostri politicieni mai spun ca ne reprezinta.Aleluia cadastru corect.Tot cu ghioaga trebuie sa ne pazim terenurile ca Statul nu se pricepe decit sa ne jupoaie.

  1. Ce autorizat e pe comuna ruginoasa? Daca doriti doar sa intabulati doar pentru dumeavoastra separat, mi se pare sa va ia bani. Cand e gratuit asa sa ramana. Aici ma refer la masuratori in masa a unei tarlale.

 3. Pentru a se face o lucrare cadastrala cu simtul raspunderii care sa fie valabila si peste 100 de ani(ca cele facute de austroungari)trebuie si platite .Suma platita de guvern adica 60 lei…este pentru cersitori nu pentru specialisti…praf in ochi inaintea alegerilor..,sau…! A pus guvernul la dispozitia specialistilor aparatura care costa cateva zeci de mii de euro pentru efectuarea acestor lucrari ,le-a pus la dispozitie masina de mers in teren pentru efectuarea masuratorilor ,le-a pus la dispozitie macar doua persoane care sa ajute topografii la masuratorile din teren…?Ce minte luminata a putut calcula ca o lucrare se poate face cu 60 lei ?Nenea de la tara isi da seama ca sumele alocate de la Guvernul Romaniei, ar trebui sa fie mult mai mari pentru ca noi ,agricultorii,sa beneficiem cu adevarat de intabulari facute pe tern si nu din avion de mantuiala ca dupa aceea sa aiba de lucru instantele de judecata sa deznoade itele.

  1. De ce incercati sa i aparati pe cei care fac prostitutie intelectuala ? A cui este vina ca au investit zeci de mii de euro in aparatura si ca acum accepta sa faca lucrari cu 60 de lei ? Trebuia sa aiba prestanta si sa nu accepte lucrarile la sumele acelea !

  2. Inteleg din nemultumirile voastre legate de pret ca lucrati in domeniu. Am 247 de promisiuni de vanzare cumparare pentru terenuri in 3 tarlale. Suprafete mici, minim 1000 mp si maxim 5000. Trebuie sa le fac cadastru si la preturile pretinse de specialistii in domeniu mai bine ma lipsesc. Am avut norocul ca doua din tarlale sa fie incluse in acest proiect. In conditiile in care le-am pus la dispozitie celor care executa lucrarea, actele de proprietate, actele de identitate pt terenurile pe care le am in arenda sau in proprietate , conturul celor doua tarlale , facut pe banii mei ca am avut ceva probleme la Apia cu niste suprapuneri,de ce credeti voi ca 60 lei sunt bani putini ???
   Pai cu 1000 lei pe parcela , le mai cumpar odata !?
   Dar cu cadastrele platite , si la 5 luni primesc hartii ca se suprapune cu nu stiu cine , cum e ?
   De curiozitate , pentru cele doua tarlale care insumate au 316 ha, siti in cat timp le-au facut baietii astia ? In 6 zile !!! Timp in care au verificat si conturul dat de mine, am fost cu ei pe camp ! Asa ca nu va mai lamentati si puneti mana la munca , daca nu asteptati voi sa va angajeze cineva cu sumele pretinse de voi !
   Mai scria cineva pe aici ca cei care au acceptat aceste lucrari, la pretul asta sunt nu stiu cum .cei care lucreaza unde am eu terenurile sunt doi tineri pana in 30 de ani ,absolventi de facultate, care se vede chiar stiu meseria asta. Cred ca cei care va lamentati sunteti din vechea garda, obisnuiti sa trageti pe client atunci cand il prindeti asa ca …..
   Macar daca vor continua si anul viitor aceste lucrari de cadastrare .

 4. Si inca ceva, pentru imobilele ce sunt deja cadastrate nu se primesc bani. Deci daca intr-un sector cadastral ai 100 de parcele din care 50 sunt neintabulate, primesti bani doar pe cele 50 chiar daca esti nevoit sa masori intregul sector.

 5. Revin cu câteva răspunsuri și completări. Tariful de 1000 de lei pe documentație era pentru o lucrare singulara, curenta, de zi cu zi. Si pentru o asemenea lucrare am zis ca poți ajunge cu un consum de resurse de minim 500 de lei. Bineînțeles ca pentru o lucrare generala, prețul pe parcela scade undeva in jurul valorii de minim 300 de lei, dar si asta discutabila, în funcție de zona si de gradul de dificultate.
  Pe de alta parte acum un an sau un an si ceva, fostul director al ANCPI susținea în ședințele cu autorizații de prin țară ca Agenția detine toti banii pentru cadastrarea întregii tari, ba chiar și mau mult. Zicea ca Agenția deține acești bani în cont din venituri proprii și nu de la bugetul de stat și poate face plata fără nici un fel de problema. Atunci nu s-a dat o suma oficiala, dar se vehicula undeva pe la minim 300 de lei. Drept urmare la câteva zile după ședința, directorul ANCPI a fost demis de guvernul Ponta, și în locul lui a fost NUMIT altcineva care probabil nu mai avea bani. Amintesc ca postul de director general al ANCPI de ocupa prin concurs, dar el a fost numit politic de către guvernul mai sus amintit.

 6. Cu tarife de 500-1000 parcela și cu monopolul notarilor cadastrarea practic a fost blocată atâta vreme. Guvernul vrea să facă un lucru bun dar cu 50 lei +TVA se pare că nu va reuși, că n-are bani. Să desființeze pensiile speciale și cu banii ăia să mărească tariful topografilor la dublu, triplu, cât o fi nevoie ca să meargă treaba!

 7. Fii fericit ca ti-ai rezolvat problema
  la noi in BH am platit 200 ron de parcela(chiar daca are numai10 ari),fara bon fiscal,si totul se desfasoara cu stirea apia si a primariilor

 8. Toti vreti gratuit. Dar voi fermierilor cand luati in arenda la oameni terenurile si nu le dati mai nimic? Si ii mai duceti si cu zaharelul pe bietii oameni. O sa ajungem cu cadastrarea terenurilor exact ca in 91 la legea de punere in posesie nr. 18. Se vor face de pe ortofotoplanuri, de pe planuri cadastrale nu se vor masura, mai ales la pretul asta. O sa fie un talmes balmes !!!

 9. am trecut pe la topometristi si pe la notari.consider ca onorariile notarilor sunt nejustificat de mari ,comparativ cu serviciul executat.in schimb , chiar cu pretul spus de ADI pot fi de acord,pentru ca e destula munca sa intocmesti niste planuri de situatie, mai ales la paduri.

 10. D-l Adi ! 1000 lei pt. o parcela nu-i cam mult ? Sunteti lacomi la fel ca si alti profesionisti [ profesii liberale ? ]. Lacomia este un pacat !

  1. Tu ai habar ce inseamna sa masori o tarla, sa aranjezi toti proprietarii in functie de vecinatatile din titlu si suprafete, sa te ploconesti pe la primarii sa-ti vizeze planurile, sa plimbi lucrarea pe la oficiu si sa mai primesti nota de completare ca nu ai luat nu stiu ce margine de canal si trebuie sa mergi in camp din nou? si din toata suma asta, mai platesti 120 de lei taxa la oficiu. Asteptati voi gratisul ca o sa beneficieze de el stranepotii vostri, astea sunt gogosi electorale la care au pus botul si aia care si-au vandut votul pentru 20 de lei in plus la pensie.

 11. Portiţele pot fi bătute în cuie şi cine le pomeneşte ar fi normal să ne spună şi cum le desfiinţăm. Cadastriştii se plâng de lipsa planurile parcelare şi harta unde se face cadastru gratuit este o gogoriţă.

 12. Aș dori să știu ce tarife se percepe la parcelarea unei gospodării intravilan in mediu rural,in trei parcele,.Tarifele se aplică cum vor cei de la cadastru sau sint stabilite prin norme.Sint în țară acum și adresa de E-mail e din străinătate.Multumesc dacă îmi răspunde-ti
  FB
  Nelu Vandici

  1. 60 Ron/parcela zic unii dar…Pretul corect e 1200 Ron + taxe , 600Ron avans si restul + banii de taxe cand se depune la Ocpi

 13. Eu sunt cadastrist şi în aşa ceva nu m-am implicat. Cei 60 de lei pe parcela sunt o umilinţă la adresa noastră. Cu suma asta nu acoperi nici benzina şi hârtia conssumată. Să nu mai spun dacă parcela are 8 ha şi mai e şi pădure. Bătaie de joc! Probabil unii cu mentalitate românească au vrut să prindă întâi contractul şi apoi o vedea el de unde va mai smulge şi vreo diferenţă, dar când a văzut că cu 60 de lei intră în groapă rău de tot a încercat şi el să mai diminueze din pagube, de profit nu poate fi vorba. O firmă cu 3-5 angajaţi trebuie să perceapă un onorariu de minim 1000 de lei pe parcelă că să supravieţuiască printre taxe şi impozite şi celelalte cheltuieli lunare. Ce să faci cu 60 de lei când pentru întocmirea unei documentaţii consumi resurse de aproximativ 500 de lei?

  1. Nu va contrazic stimate domn, dar in acest caz ANCPI ar trebui sa-si revizuiasca putin tarifele …sau normele. Nu ma pricep ca sa intru in detalii, stiu ca dvs cumparati practic ceva de la fiecare OJCPI, …poate gresesc. Dar intr-o zona cu terenuri faramitate- din batrani- cu dimensiuni foarte mici, 5 ari, 20 ari maxim 25-30 ari in medie sa coste cadastrul minim 500 roni. Mai ales ca sunt terenuri din zone de deal, slab productive. Aceste preturi cadastrale duc la imobilizarea terenului respectiv si imposibilitatea de a face si cea mai mica comasare. Inchipuiti-va ca vreti sa cumparati 2-3 ha formate din 15-20 de parcele. Costurile cadastrale ori il determina pe proprietar sa nu mai vanda, ori pe achizitor sa se lase pagubas avand in vedere un plus de 3-4000 roni per ha. Ar fi interesant de vazut cum vad cei de la ANCPI aceasta situatie, si va asigur ca nu e una singulara..Daca am gresit cu ceva in demersul logc, sa-mi spuneti….chiar sunt curios sa stiu cum se poate rezolva convenabil .O zi buna !

  2. Domnul lider LAPAR ar face bine sa vada ce presupune o asemenea munca daca se face in mod responsabil. Daca se fac doar desene dupa finalizarea lucrarii va iesi o varza generala . Dintre topografi numai tampitii sau persoanele iresponsabile se apuca de asemenea lucrari ,, gratuite” fara minim 300 lei/ parcela. In plus suma este de 50 lei plus TVA.

  1. Datorita pretului dat de guvern pentru cadastrarea terenurilor pe extravilan, in com. HELESTENI cat si in alte comune din jud Iasi, nu se va baga nici un autorizat, cum de alt fel in nici o comuna din Iasi.

Scrie un comentariu