• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CREDITE DE LA STAT pentru FERMIERII ROMÂNI! Ce sume se pot lua și CU CE DOBÂNDĂ!

    Roxana Dobre -

    Credite avantajoase pentru fermieri! Producătorii agricoli  în special fermele de familie, vor beneficia în perioada următoare de un ajutor din partea Ministerului Agriculturii care le pune la dispoziție un fond de creditare! Acesta va funcționa cu partajarea riscului prin intermediul PNDR 2014 – 2020 iar proiectul de lege pentru înființare este disponibil pe site-ul Ministerului Agriculturii și se află în dezbatere publică!

    În ceea ce privește schema de garantare, se are în vedere ca nivelul comisionului de garantare care în prezent, pentru anumite categorii de beneficiari este de 3,8 %, să poată fi redus pentru anumite tipuri de garanţii prin aplicarea unei scheme de ajutor de stat în baza Orientărilor Uniunii Europene privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol si forestier și în zonele rurale pentru perioada 2014 – 2020 (2015/C390/05), schemă care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

    Fondul se utilizează astfel:

    -Pentru acordarea de microcredite pentru realizarea de obiective de investiţii în domeniul agricol, neeligibile pentru finanţarea din PNDR, suma maximă este de până la 15.000 euro/beneficiar.

    -Pentru acordarea de microcredite pentru achiziționarea de animale, suma maximă este de până la 50.000 euro/beneficiar;

    -Pentru acordarea de microcredite inclusiv beneficiarilor prevăzuţi mai sus, pentru asigurarea resurselor financiare necesare pentru realizarea producţiei agricole, până la maximum 25.000 euro/beneficiar.

    Sumele alocate din bugetul MADR și dobânzile aferente acestora vor fi utilizate de fondurile de garantare pentru acoperirea riscului asumat din garanțiile acordate pe seama acestor sume prin plata după caz a valorii/soldului garanției, în situația în care instituțiile finanțatoare declară exigibilă finanțarea acordată împrumutaților ca urmare a nerespectării obligațiilor asumate prin contractul de credit. Plata valorii/soldului garanției se va efectua numai în cazul în care instituția finanțatoare prezintă fondului de garantare documente din care să rezulte că a fost declarat exigibil creditul, au fost demarate procedurile de executare judiciara împotriva debitorilor si ca pentru garanțiile constituite fondul de garantare are calitatea de cocreditor”, se arată în proiect.

    Beneficiarii microcreditelor de la bugetul de stat sunt: persoane fizice care dețin atestat de producător în conformitate cu prevederile Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol; persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale reglementate de OUG nr. 44/2008 sau persoane juridice.

    De specificat că beneficiarii plătesc anual un comision de garantare stabilit în funcție de ratingul împrumutatului si corelat cu Comunicarea Comisiei nr. 2008/C155/02.

    Fondul de creditare a fermierilor, o promisiune a guvernului tehnocrat

    Una dintre primele promisiuni făcute fermierilor de către premierul Dacian Cioloș și ministrul agriculturii Achim Irimescu a fost înființarea unui fond special care să crediteze acei fermieri care nu au acces la fondurile europene sau care nu sunt spprijiniți de către băncile comerciale. Reprezentanții guvernului tehnocrat anunțau încă de la începutul anului că această măsură necesită timp pentru implementare și dădeau luna noiembrie 2016 ca termen pentru implementare. Promisiunea nu a fost uitată, iar proiectul guvernamental pentru finanțarea cu precădere a micilor afaceri agricole are șanse maxime să intre în vigoare până la finele acestui an!


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!