• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Agriculturii: România poate exporta carne de vită în Turcia

    agrointeligenta.ro -

    Anunț important pentru fermieri! Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, vine cu o veste bună pentru producătorii agricoli care cresc bovine: România poate exporta carne de vită în Turcia, după validarea celor două unități de abatorizate din județele Călărași și Bistrița-Năsăud de către specialiștii turci, în condițiile în care, din momentul aderării la Uniunea Europeană (UE), nu a avut acces pe această piață!

    De când suntem în Uniunea Europeană nu am exportat bovine vii și carne de vită în Turcia pentru că s-a opus masiv deschiderii pieței către UE din cauza encefalopatiei spongiforme bovine (ESB), cunoscută drept boala vacii nebune. Recent, în contextul demersurilor pentru aderare, Turcia și-a revizuit punctul de vedere și a deschis exporturile pentru câteva state din UE. România a reușit, după un tur de forță, să obțină și de la Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) statutul de țară cu risc scăzut la ESB„, a precizat ministrul Agriculturii.

    Acesta susține că redeschiderea comerțului cu bovine și carne de vită în Turcia a survenit și în urma negocierilor purtate cu omologul turc, Faruk Çelik, precum și a diligențelor întreprinse de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pe lângă instituția similară din Turcia. Astfel, în urma unei misiuni de audit desfășurată în perioada 3-7 octombrie 2016 de către specialiști din Ministerul Agriculturii, Alimentației și Creșterii Animalelor din Republica Turcia, au fost validate primele unități de abatorizare pentru bovine ce pot exporta carne de vită.

    În context, Irimescu consideră că trebuie schimbată puțin politica MADR pe acest segment pentru încurajarea producătorilor să îngrașe vițeii până la o greutate optimă, pentru că aduce mai multă plusvaloare la export. „Trebuie să schimbăm un pic politica ministerului pe acest segment, să dăm stimulentul pentru viței în două etape, adică ceva dacă l-a dus la 300 de kilograme și încă o plată dacă ajunge la 600 de kilograme. Trebuie să încurajăm oamenii să nu mai vândă viței. Este important să creăm un mecanism ca să stimulăm oamenii să țină vițelul până la greutatea optimă„, a adăugat ministrul Agriculturii.

    Mai mult pe Agerpres.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Ilie Ursu a dat startul celui de-al doilea ciclu de producție la tomate: ”Am vândut până acum 20 de tone” Fermierul Doru Enciu își vinde roșiile prin curier în toată țara și în străinătate: ”Folosesc folie cu bule și cutii rezistente” Strigătul disperat al micilor producători de cartofi: ”Prețul este de 30-50 de bani pe kg. Muncim pe minus, falimentăm!”

    Ultimele știri

    Ploi torențiale și grindină în mai multe județe! Vreme instabilă la final de săptămână La Perieți, în Olt, loturile de porumb și floarea-soarelui marca Agrii au luat ochii fermierilor O familie de crescători de oi – confirmați cu antrax! Femeia a murit, soțul și fiul sunt în spital, în stare gravă