• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • POVESTEA unei producții de 5 TONE/HA la CULTURA DE SOIA

    Gabriela Gimbășanu -

    O producție bună la hectar este mândria oricărui fermier, iar când cultura este soia, atunci satisfacția este una mai mare întrucât se știe că pentru soia trebuie aplicată o tehnologie ”ca la carte” și orice ”greșeală” poate diminua serios recolta din an.

    Fermierul Iosif Țicra, administrator la Agroleg SRL, cultivă 1.300 de hectare, irigate în localitatea Silistraru, județul Brăila, și este unul dintre fermierii ”specializați” în cultura de soia. Suprafața exploatată este ocupată în fiecare an de culturi de cereale, porumb, floarea soarelui și culturi proteice, din care, în 2016, 300 de hectare au fost dedicate culturii de soia.

    Pe agricultorul Iosif Țicra am avut ocazia să îl cunoaștem la un eveniment organizat în ferma sa de către compania DuPont Pioneer care a dorit să pună în valoare rezultatele obținute la cultura de soia într-un an capricios, așa cum a fost 2016. Întrucât evenimentul s-a ținut vineri, iar ultima ploaie căzuse duminica de dinainte, plantele din câmp nu a avut timp suficient pentru a se usca, iar umiditatea la recoltare a fost de peste 18%. Tocmai de aceea, cei de la Pioneer au luat decizia de a face recoltarea numai pe o suprafață de 1020 metri pătrați, iar analizând cantitatea obținută și aproximarea pierderilor la 10%, s-a stabilit că recolta la hectarul de soia de la Silistraru este de 5.000 de kilograme la hectar.

    dsc_0126

    Minim de 14 etaje cu fructificații

    Tehnologia aplicată, dar și potențialul genetic extraordinar al soiului de la Pioneer – PR92B63 i-au asigurat cultivatorului din Brăila plante sănătoase, cu un minim de 14 etaje de fructificații.

    ”Plantele sunt sănătoase, păstăile sunt uniforme și avem în cultură un minim de 14 etaje de fructificații, dar avem și plante cu 20-22 de etaje. Pe fiecare etaj avem un minim de 3-5 păstăi, care au în interior minim 2-3 boabe. Dacă deschidem o păstaie vom vedea boabe dezvoltate uniform și care au o culoarea galbenă specifică. Asta înseamnă că avem o recoltă bogată și așa cum au estimat cei de la Pioneer vom face un minim de 5.000 kg/ha. Cel mai probabil, recoltat în condiții optime cu pierderi minime, producția va depășii 5.400 kg/ha”, a descris fermierul cultura de soia.

    Cultivă soiul PR92B63 de la intrarea lui pe piață

    Soiul PR92B63 din portofoliul Pioneer se cultivă în ferma brăileană încă de la apariția lui pe piață, Iosif Țicra fiind foarte mulțumit de opțiunea sa: în nici un an nu a recoltat mai puțin de 4.000 de kilograme la hectar!

    ”Fac agricultură de 45 de ani și pot să vă spun că prin fața ochilor mi-au trecut toate stadiile geneticii. Față de ce cultivam acum 30 de ani, pot să vă spun că acum avem avantajul de a avea acces la cele mai performante semințe, dar și cele mai bune tehnologii. La mine în fermă se cultivă grâu, orz, floarea-soarelui, porumb și soia. În fiecare an cultivăm 300 de hectare de soia numai cu PR92B63 de la Pioneer. Nu m-a dezamăgit niciodată, nu am avut o producție mai mică de 4 tone/ha, la irigat. Este mult prea riscant să cultivi soia la neirigat”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Iosif Țicra, administrator SC Agroleg SRL.

    În ceea ce privește cantitatea de sămânță necesară, în ferma din Brăila s-au semănat 65.000 de semințe la un hectar, respectiv o cantitate de 110 kg.

    dsc_0122

    Soi etalon, semitimpuriu

    ”Soiul-etalon, pe care îl vindem de 8 ani, de când a încetat să mai fie cultivată soia modificată genetic este PR92B63, un soi semitimpuriu, la limită cu semitardivii. Acesta este de departe cel mai productiv, potențial ce a fost demonstrat în fermele din România. Nu recomandăm soia la neirigat, dar poate fi o soluție pentru cei care vor să obțină subvenția pentru înverzire”, ne-a spus Cosmin Ciobotaru, directorul de vânzări al companiei DuPoint Pioneer pentru județele Buzău, Brăila, Galaţi și Vrancea.

    dsc_0140

    Monocultură de cinci ani cu producții medii de 4,5 tone/ha

    Specialiștii nu recomandă cultivarea de soia după o altă cultură de soia, adică în monocultură, tocmai din cauza bolilor și dăunătorilor care pot rămâne în sol. Cu toate acestea fermierului Iosif Țicra a ales să meargă pe monocultură, urmărind modelul american. Chiar dacă aici vorbim de o cultură de soia convențională, se pare că tehnologia aplicată de brăilean i-a permis să obțină rezultate foarte bune și în monocultură.

    ”Am ales să cultiv anual în jur de 300 de hectare cu soia în primul rând pentru faptul că reușesc cu acest soi să obțin producții foarte bune și să valorific la prețuri bunicele. Chiar dacă la soia este indicat să ai o plantă premergătoare, fie cereale păioase, fie porumb eu am ales să facă la soia monocultură. De cinci ani punem soia după soia. După cum vedeți lanul arată impecabil, nici nu vedeți că am avut tot soia aici. Nu au fost probleme nici cu bolile, nici cu dăunătorii. Americanii pun patru-cinci ani soia după soia și am vrut să pun și eu, să văd cum se comportă. Producția nu a scăzut sub 4.500 kg/ha an, de an. Cultura de soia cu suficient de multe nodozități îți lasă în sol până la 170 kg/ha de azot substanță activă, foarte accesibilă plantelor și asta se vede și în cultura din toamnă, în producție”, a declarat fermierul brăilean pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    tehnologia-de-cultura-la-soia

    Fertilizare cu 200 kg/ha de complexe și 150 kg/ha de azotat de amoniu

    În ceea ce privește tehnologia aplicată la cultura de soia, Iosif Țicra a început cu pregătirea patului germinativ încă din toamnă. Astfel că s-a folosit o tehnologie clasică, cu arătură de toamnă, iar în primăvară, înainte de semănat s-au împrăștiat îngrășămintele.

    ”Soia are o răsărire epigee, deci răsare cu cotiledoanele la suprafață, atunci o adâncime prea mare sau o întârziere la răsărit, împiedică cultura să aibă o evoluție uniformă. După pregătirea patului germinativ, în toamnă, înainte de semănat am făcut o fertilizare cu încorporare cu 200 kg/ha de NPK 16 16 16 (82 kg de azot, 32 kg fosfor și 32 kg de potasiu) și 150 kg/ha de azotat de amoniu. Avem o fertilizare după modelul american, cu toate îngrășămintele încorporate o singură dată cu un combinator. Semănatul s-a făcut la data de 23 aprilie, cu o semănătoare de păioase, un SUP 29, la o adâncime de semănat de 4 cm, cu o normă de semănat de 110 kg/ha și o distanță între rânduri de 25 cm. Imediat după semănat am aplicat o lucrare cu tăvălugul”, ne-a explicat cultivatorul din județul Brăila.

    dsc_0125

    Erbicidare imediat după semănare

    Întrucât cultura de soia convențională este mai sensibilă la îmburuienare, imediat după semănat s-a trecut la erbicidarea culturii. Schema de erbicidare a cuprins două produse aplicate în preemergență (imediat după semănat) și un produs în postemergență, când plantele aveau circa 15 cm.

    Pentru erbicidarea culturii am ales produsele pe care le folosesc de mai mulți ani și care au dat rezultate. În preemergență am aplicat Dual Gold 960 EC în doză de 1 litru/ha, pentru buruienile graminee anuale și Sencor 70WG în doză de 0,4 kg/ha, pentru dicotiledonate anuale, dar și pentru ceea ce înseamnă monocotile. În postemergență, atunci când plantele aveau în jur de 15 cm am aplicat Basagran Forte în doză de 2 litri/ha. Dozele pot fi ajustate în funcție de spectrul de buruieni care se găsesc în cultură”, ne-a mai spus specialistul.

    Un tratament cu acaricid

    În ceea ce privește bolile, încă din stadiile incipiente de dezvoltare planta este atacată de boli și dăunători. La cultura din județul Brăila s-a folosit un tratament cu acaricid în doză de 0,4 kg/ha. Pentru asta s-a folosit produsul Nissorun 10 WP.

    S-au aplicate două norme de udare

    ”Am avut o cultură destul de protejată, nu am avut probleme deosebite, cu excepția celor legate de lipsa apei. Din 23 aprilie și până la 1 octombrie am avut 208 litri/m², asta în timp ce în numai 15 zile, din 1 octombrie și până în 15 octombrie am avut 116 litri/m². Ca să pot să asigur un spor de producție bun am aplicat două norme de udare, fiecare cu câte 600 m³/ha”, ne-a vorbit fermierul Iosif Țicra despre norma de udare aplicată la cultura proteică.

    Conform datelor din piață, pentru anul acesta, prețul pentru boabele de soia este în jur de 300 de euro/tonă. În privința subvenției, fermierii au încasat pentru suprafața lucrată atât schemele de bază (plata unică pe suprafață – SAPS, plata pe înverzire, plata redistributivă, ajutorul național tranzitoriu – ANT sau banii pentru tineri fermieri), cât și un sprijin cuplat pentru această cultură proteică. Dacă inițial se estima un sprjijin dedicat de 325 de euro/ha, suprafețele mai mari cultivate au făcut ca subvenția să coboare la 269,06 euro/ha.


    Te-ar mai putea interesa

    Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului!

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă