Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

PLĂȚI AVANS APIA 2016: 154.003 fermieri autorizați la plată în prima tranșă

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează printr-un comunicat de presă remis Agrointeligența – www.agrointel.ro că suma totală autorizată la plată, reprezentând avans aferent Campaniei 2016, este de 128,2 milioane euro pentru un număr de 154.003 fermieri care au depus Cerere unică de plată.

APIA precizează că din această sumă, s-au plătit din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) – 110,2 milioane euro dintr-un total alocat României de 1.772 milioane euro, conform Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 699/2016 de stabilire, pentru anul 2016, a plafoanelor bugetare aplicabile anumitor scheme de sprijin direct prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European si al Consiliului.

Diferența de 18 milioane euro reprezintă avansul pentru Măsura 13 – „Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice”, măsura de dezvoltare rurală delegată de AFIR, din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și cofinanțare de la Bugetul Național.

Potrivit art.1 din Regulamentul(UE) nr. 1617/2016 de derogare, pentru anul de cerere 2016, de la articolul 75 alineatul (1) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European si al Consiliului în ceea ce priveste nivelul avansurilor pentru plătile directe si pentru măsurile de dezvoltare rurală pe suprafată si legate de animale, precum si de derogare de la articolul 75 alineatul (2) primul paragraf din respectivul regulament în ceea ce priveste plătile directe, pentru anul de cerere 2016, statele membre pot plăti avansuri de:”(…) până la 70 % în cazul plătilor directe indicate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 si de până la 85 % în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale mentionat la articolul 67 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013”.

De asemenea, pentru anul de cerere 2016, statele membre pot să plătească avansurile pentru plătile directe numai după finalizarea controalelor administrative menționate la articolul 74 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013.

Din cei 901.000 de fermieri câți s-au înscris la plăți să efectuăm, să plătim minim 700.000 de fermieri, să primească avansul. 127 de euro pe hectar e o sumă mai mult decât dublu față de anul trecut. Dacă adunăm plățile, așa după cum a scris APIA se ajunge la o sumă de 182 euro/ha, luând în calcul și cei 5 euro în plus. Aceasta este suma și din ea calculăm 70%, la care se adaugă și partea de contribuție națională, încă nu am terminat calculele. În mod sigur, având în vedere că anul trecut am avut 160 de euro/ha pe cea mai proastă variantă, 165 euro/ha pentru cei cu 1-5 hectare și 207-210 euro/ha pentru cei cu 5-30 de hectare, anul asta față de anul trecut a crescut de la 1,59 miliarde de euro la 1,77 miliarde de euro, deci sunt 220 de milioane de euro în plus, la 9 milioane și ceva de hectare înseamnă o sumă suplimentară. Sunt cei care nu primesc cei 5 euro și pentru cei 15% suma va fi mai mică”, a declart astăzi ministrul agriculturii, Achim Irimescu.

În premieră, dacă nu apare nici un incident, APIA va reuși să plătească avansul nu doar fermierilor care nu au intrat în eșantionul de control, ci și celor care sunt în lista de verificare. Potrivit ministrului agriculturii, plata primei tranșe va putea fi efectuată în cadrul exploatațiilor care prezintă un risc de eroare/neconformitate la cerere sub 15%.

Vă reamintim că pentru la doilea an la rând, APIA poate face plăți în avans din cererile unice pentru anul în curs. Cuantumurile au fost stabilite și au fost publicate în Monitorul Oficial.

  • Avansul privind plata unică pe suprafaţă aferentă anului 2016 – SAPS, din FEGA, corespunzător unui cuantum al plăţii unice pe suprafaţă de minimum 96,88 euro/ha în 2016, respectiv o creștere cu 12,2% față de anul 2015. Prin plata acestui avans, costurile aferente înființării culturilor agricole din această toamnă vor fi acoperite, în medie, în limita a circa 20%.
  • Avansul privind plata pentru tinerii fermieri, corespunzător unui cuantum al plăţii de minimum 22,87 euro/ha în 2016, respectiv o creștere cu 11,5% față de anul 2015.
  • Avansul privind plata redistributivă I și II, corespunzător unui cuantum al plăţii de minimum 5,00 euro/ha și respectiv 48,85 euro/ha;
  •  Avansul privind plata pentru practicile agricole benefice pentru climă și mediu, corespunzător unui cuantum al plăţii de minimum 57,37 euro/ha. 

Termenul-limită pentur plata avansului APIA este 30 noiembrie 2016, dată după care APIA poate efectua plata integrală a subvențiilor.

Menționăm că plăţile finanțate din FEGA se vor efectua la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30.09.2016 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 363/04 din 01.10.2016.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

  1. gata zdrentelor si lumea a inceput sa vada adevarata fata a agriculturii bazata pe subventii, inselatorie, evaziune delapidare munca la negru daca ar vedea si cine trebuie din partea statului…..

  2. Da.Ar fi corect să verifice apia ce fac unii așa ziși fermieri cu subvenția .Locuiesc la oraș ,nu seamănă nimic ,nu cresc animale ,dar au pământ mult și îl bagă păsune sau fânețe și primesc bani pe care i-au folosit la renovarea caselor sau orice altceva ,numa în agricultură nu.Și mai primesc culmea bani mai mulți daxă au peste cinci ha.Mai știu și tineri fermieri care stau la oraș ,muncesc acolo și au terenul părinților trwcut la apia pe numele lor ,tot idem ,nu muncesc pământ .Jalnic.Iar noi cei care aavem teren la apia sub cinci ha ,dar îl muncim acel teren primim mai puțini bani .Nu e corect.Si se fac multe chestii nelegale în apia din păcate.

  3. Am zis de multe ori nu sunt de acord cu criteriile de acordare a subventiilor. Trebuie sa fie mai multe criterii nu ca pana acum oricine depunea niste acte la Apia primea subventii ca facea productie sau nu facea nu interesa mai nimeni. Ar fi foarte simplu cine primeste subventie sa fie controlat ce face cu acesti bani sa fie un criteriu de performanta , sa nu aiba datorii la stat sa aiba o societate comerciala ,ce pfa ce ii astea sunt tepe ptr stat, sa aiba angajati,sa ajute la dezvoltarea zonei din care face parte.

  4. tepes lasa-te de agricultura nu merge fa altceva. cati angajati ai zero. ce taxe dai la stat zero .ce subventii vrei subventia trebuie sa fie a proprietarului de teren iar fermierul sa isi ia productia. dati arenda 300 kg la ha sau ulei luat din kaufland cu 2.5 lei litru si dati 30 litri ulei la ha nu platiti impozitul la anaf si primarie se trezesc batranii acasa ca le vin adrese cu milioane datorie nu platiti itp rca rovigneta impozit la utilaje va umple statul de bani sa dezvoltati zonele rurale dar voi le saraciti mai tare imi este scarba cand vad fermieri ca se plang dar ei sunt doldora de bani dar cand isi iau suv vile concedii scumpe atunci nu zic cand se imbogatesc peste noapte nu spun altii muncesc o viata si nu fac cat un fermier intr un an

Scrie un comentariu