• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SUCCESIUNE GRATUITĂ pentru TERENURI prin INTERMEDIUL unui PROGRAM NAȚIONAL!

    Roxana Dobre -

    1,2 milioane de euro au fost alocate în acest an de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) pentru plata succesiunilor derulate prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară ((PNCCF), care urmăreşte cadastrarea gratuită a tuturor imobilelor din România până în 2023. Peste 21.000 de beneficiari îşi pot face succesiunea gratuit în acest an, potrivit calculelor agenţiei.

    Încă din 2016, ANCPI a semnat un protocol de colaborare cu Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România prin care s-a stabilit decontarea a 250 lei pentru fiecare autor al unei succesiuni în vederea plăţii onorariilor pentru eliberarea certificatelor de moştenitor, a certificatelor de moştenitor suplimentar, a certificatelor de legatar şi a certificatelor de vacanţă succesorală, dacă acestea sunt derulate prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF).   ANCPI a anunţat că, pentru anul 2017, a alocat circa 96,1 milioane euro pentru înregistrarea gratuită a unui număr maxim de 7.372.500 de imobile în cadrul PNCCF. În acest buget intră şi sumele decontate notarilor pentru eliberarea certificatelor de moştenitor.

    Majoritatea imobilelor rămase de cadastrat sunt terenuri agricole

    Deși ar fi trebuit cadastrate cu prioritate, majoritatea imobilelor rămase de cadastrat sunt terenuri agricole, în contextul în care abia 19,7% din suprafaţa agricolă a ţării a fost înscrisă până acum. ”În 2017, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară se angajează să depăşească cifra de un milion de imobile înscrise în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, ca urmare a procesului de înregistrare sistematică”, a declarat pentru Capital, Radu-Codruţ Ştefănescu, directorul general al ANCPI.

    Vă reamintim că primăriile pot solicita, începând din vara anului trecut, finanţare pentru realizarea gratuită a cadastrului general. În acest scop, fiecare localitate va putea primi în acest an până la 150.000 lei, cu 15.000 de lei în plus faţă de suma alocată în 2016.

    Data limită până la care primarii pot încheia contracte de finaţare cu oficiile de cadastru pentru a primi banii este 24 iulie. Pasul următor este încheierea contractelor dintre primării şi firmele autorizate să execute lucrări de cadastru. Valoarea totală a programului PNCCF este de 1,2 miliarde de euro, din care 900 milioane de euro reprezintă fondurile ANCPI obţinute exclusiv din serviciile prestate, iar 312,7 milioane euro reprezintă fonduri europene nerambursabile, care au început să fie atrase din acest an. O altă sursă de finanţare pot fi şi fondurile din bugetele locale ale primăriilor.

    Demarat la finalul anului 2015, PNCCF a condus până acum la finalizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru circa 9,9 milioane de imobile (construcţii şi terenuri), echivalentul a 24,77% din cele 40 de milioane de imobile estimate la nivel naţional. Trebuie spus că majoritatea imobilelor au fost cadastrate înainte de înfiinţarea programului şi au fost introduse în sistemul informatic imediat, numărul proprietăţilor introduse direct în sistem fiind de 451.872 de imobile, din care 373.600 de proprietăţi doar în 2016 şi 2017.

    Sursa: www.capital.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!