Un nou sistem de înregistrarea a stupilor, propus de MADR
Roxana Dobre -Ordin de ministru pentru apicultori! Crescătorii de albine ar putea fi obligați să respecte noi reguli pentru identificarea stupinelor şi stupilor. Documentul cu modificările de reglementare se află în dezbatere publică pe site-ul MADR iar apicultorii pot trimite în această perioadă propuneri și sugestii. Până la acest moment, Romapis a transmis deja un punct de vedere în care solicită retragerea proiectului care aduce o dublă reglementare pentru declararea/înregistrarea stupilor!
Un element important stipulat de noul proiect vizează confecţionarea panoului de identificare al stupinelor şi a mijloacelor de identificare a stupilor, ambele fiind în responsabilitatea apicultorului care va respecta anumite elemente tehnice.
Panoul de identificare al stupinelor:
- să fie confecţionat din material rezistent de culoare deschisă;
- să fie amplasat într-un loc în care este uşor vizibil de la distanţă, orientat spre calea de acces exterioară a stupinei, respectiv către drumul de acces;
- să aibă dimensiuni de minimum 100 cm lungime şi minimum 50 cm lăţime;
- datele se înscriu astfel: în partea superioară numele apicultorului, adresa vetrei permanente, în centru codul stupinei şi după caz, în partea inferioară tipul stupinei: elită, multiplicare, producţie. În afara acestor date se poate adăuga sigla sau însemnele caracteristice formei de organizare din care face parte apicultorul sau sigla/însemnele caracteristice ale apicultorului;
- caracterele trebuie să aibă dimensiunea minimă de 10 cm, iar culoarea acestora trebuie să fie închisă, astfel încât să fie lizibilă pe fundalul panoului.
Mijloacele pentru identificarea stupilor:
Pirogravarea stupilor (desenarea n.r):
- codul de identificare al stupului să se aplice într-un loc în care este uşor vizibil de la distanţă;
- codul de identificare al stupului să fie identic cu codul de identificare al stupinei, se insripţionează obligatoriu pe toţi stupii declaraţi de către apicultorul care solicită cod de stupină, este dispus pe un rând, fiecare cifră sau literă are lăţimea de 1 cm şi înălţimea de 3 cm;
- inscripţionarea codului de identificare al stupilor folosind orice metal înroşit electric sau în foc;
Vopsirea stupilor:
- codul de identificare al stupului să se aplice într-un loc în care este uşor vizibil de la distanţă;
- codul de identificare al stupului să fie identic cu codul de identificare al stupinei, se insripţionează obligatoriu pe toţi stupii declaraţi de către apicultorul care solicită cod de stupină, este dispus pe un rând, fiecare cifră sau literă are lăţimea de 1 cm şi înălţimea de 3 cm;
- inscripţionarea codului de identificare al stupilor prin vopsirea acestora cu vopsea rezistentă la umiditate şi la temperaturile extreme ale mediului ambiant.
Atenție! În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului de ministru, apicultorii vor avea obligaţia sa îşi identifice stupii.
Care este procedura de identificare a stupilor
Apicultorii vor depune la Oficiul Judeţean de Zootehnie (OJZ), cererea de alocare a codurilor de identificare a stupinelor, însoţită de următoarele documente:
- copie a actului de identitate BI / CI/ Certificatul de înregistrare la Oficiul Registrului Comerțului/Certificatul de înregistrare fiscală, după caz;
- copie a adeverinţei care atestă proprietatea şi numărul familiilor de albine înscrise în registrul agricol la data solicitării acesteia, eliberată de consiliul local;
- declaraţia pe proprie răspundere anuală cu numărul de stupi pregătiţi pentru iernat.
Codul de identificare al stupinei se va face la adresa din buletin, indiferent de locaţia stupinei sau locaţiile stupinelor;în cazul în care un apicultor are stupine în mai multe judeţe, acesta nu va solicita cod şi de la judeţele unde se află efectiv stupinele, ci numai pe adresa de buletin; apicultorii cu domiciliul în Bucureşti vor primi codul de stupină de IF-000X, în cerere având obligativitatea să specifice vetrele tuturor stupinelor pe care le deţin.
Cererea de alocare a codurilor de identificare a stupinelor va putea fi depusă direct la sediile OJZ, prin fax, prin email, prin oficiul poştal cu confirmare de primire. OJZ înregistrează cererile de acordare a codurilor de identificare ale stupinelor depuse de solicitanţi, verifică documentele însoţitoare şi acordă codurile de identificare.
Agenţia Naţională pentru Zootehnie ”Prof. Dr. G.K. Constantinescu” va elabora procedura de lucru şi de control privind implementarea prevederilor prezentului act normativ şi o aprobă prin decizie a Directorului general.
Atenție! Apicultorii vor transmite anual, în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, la ANZ prin OJZ, declaraţia pe propria răspundere cu numărul de stupi identificaţi pregătiţi pentru iernare; declaraţia poate fi depusă direct la sediile OJZ sau prin fax, email, oficiul poştal cu confirmare de primire. Apicultorii vor avea obligaţia de a duce la îndeplinire identificarea stupilor cu respectarea cerinţelor tehnice, în maximum 30 zile de la data primirii codului de identificare al stupinei de la OJZ.
ANZ prin OJZ va verifica, ori de câte ori este cazul, atât evidenţele oficiale, cât şi stupii existenţi la faţa locului în stupină, conform procedurii de lucru şi de control aprobată prin decizia directorului general al ANZ. Neprezentarea evidenţelor oficiale şi neidentificarea stupilor şi stupinelor se va sancţiona conform legislaţiei în vigoare.
Apicultorii cer renunțarea la acest proiect
O serie de modificări incluse în acest proiect de ordin de ministru îi nemulțumesc pe apicultorii reprezentați prin Romapis. Aceștia au transmis deja MADR o sesizare oficială în acest sens: ”Analizând proiectul de Ordin al MADR pentru aprobarea Sistemului unitar de identificare a stupinelor și stupilor și a Normelor privind producerea și comercializarea produselor apicole, constatăm că schimbarile cuprinse în ordin se suprapun cu cele din Ordonanța Guvernului nr.28/2008 – privind registrul agricol, aprobată prin Legea nr. 98/2009. În aceste condiții, în țară, vor exista doua acte normative care reglementează aceleasi aspecte, deci ne vom afla (de fapt ne aflăm pentru că exista Ordinul nr.119/2011) într-o dubla reglementare”, se arată în documentul Romapis.
Apicultorii atrag atenția că ”NU mai este nevoie de înființarea unui al doilea sistem de înregistrare a stupilor”: prima dată prin înregistrarea în Registrul agricol aflat la nivelul autorităților locale, apoi la nivelul ANZ. ”Propunem renunțarea la acest proiect de ordin supus dezbaterii în sedința de astăzi și abrogarea Ordinului MADR 119/ 2011, pe considerentul că prevederile O.G. 28/2008 privind registrul agricol pot asigura inventarierea în bune condiții a stupilor și stupinelor din România”, este concluzia punctului de vedere transmis MADR de către Federația Asociațiilor Apicole din România Romapis.
Proiectul ce aduce modificări pentru apicultori este disponibil pe site-ul MADR la secțiunea dedicată actelor normative aflate în dezbatere publică.