Creșterea albinelorŞtiri agricole

UN NOU SISTEM DE ÎNREGISTRARE A STUPILOR, propus de MADR! Iată ce TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII!

Ordin de ministru pentru apicultori! Crescătorii de albine ar putea fi obligați să respecte noi reguli pentru identificarea stupinelor şi stupilor. Documentul cu modificările de reglementare se află în dezbatere publică pe site-ul MADR iar apicultorii pot trimite în această perioadă propuneri și sugestii. Până la acest moment, Romapis a transmis deja un punct de vedere în care solicită retragerea proiectului care aduce o dublă reglementare pentru declararea/înregistrarea stupilor!

Un element important stipulat de noul proiect vizează confecţionarea panoului de identificare al stupinelor şi a mijloacelor de identificare a stupilor, ambele fiind în responsabilitatea apicultorului care va respecta anumite elemente tehnice.

Panoul de identificare al stupinelor:

 • să fie confecţionat din material rezistent de culoare deschisă;
 • să fie amplasat într-un loc în care este uşor vizibil de la distanţă, orientat spre calea de acces exterioară a stupinei, respectiv către drumul de acces;
 • să aibă dimensiuni de minimum 100 cm lungime şi minimum 50 cm lăţime;
 • datele se înscriu astfel: în partea superioară numele apicultorului, adresa vetrei permanente, în centru codul stupinei şi după caz, în partea inferioară tipul stupinei: elită, multiplicare, producţie. În afara acestor date  se poate adăuga sigla sau însemnele caracteristice formei de organizare din care face parte apicultorul sau sigla/însemnele caracteristice ale apicultorului;
 • caracterele trebuie să aibă dimensiunea minimă de 10 cm, iar culoarea acestora trebuie să fie închisă, astfel încât să fie lizibilă pe fundalul panoului.

Mijloacele pentru identificarea stupilor:

Pirogravarea stupilor (desenarea n.r):

 • codul de identificare al stupului să se aplice într-un loc în care este uşor vizibil de la distanţă;
 • codul de identificare al stupului să fie identic cu codul de identificare al stupinei, se insripţionează obligatoriu pe toţi stupii declaraţi de către apicultorul care solicită cod de stupină, este dispus pe un rând, fiecare cifră sau literă are lăţimea de 1 cm şi înălţimea de 3 cm;
 • inscripţionarea codului de identificare al stupilor folosind orice metal înroşit electric sau în foc;

 Vopsirea stupilor:

 • codul de identificare al stupului să se aplice într-un loc în care este uşor vizibil de la distanţă;
 • codul de identificare al stupului să fie identic cu codul de identificare al stupinei, se insripţionează obligatoriu pe toţi stupii declaraţi de către apicultorul care solicită cod de stupină, este dispus pe un rând, fiecare cifră sau literă are lăţimea de 1 cm şi înălţimea de 3 cm;
 • inscripţionarea codului de identificare al stupilor prin vopsirea acestora cu vopsea rezistentă la umiditate şi la temperaturile extreme ale mediului ambiant.

Atenție! În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului de ministru, apicultorii vor avea obligaţia sa îşi identifice stupii. 

Care este procedura de identificare a stupilor

Apicultorii vor depune la Oficiul Judeţean de Zootehnie (OJZ), cererea de alocare a codurilor de identificare a stupinelor, însoţită de următoarele documente:

 • copie a actului de identitate BI / CI/ Certificatul de înregistrare la Oficiul Registrului Comerțului/Certificatul de înregistrare fiscală, după caz;
 • copie a adeverinţei care atestă proprietatea şi numărul familiilor de albine înscrise în registrul agricol la data solicitării acesteia, eliberată de consiliul local;
 • declaraţia pe proprie răspundere anuală cu numărul de stupi pregătiţi pentru iernat.

Codul de identificare al stupinei se va face la adresa din buletin, indiferent de locaţia stupinei sau locaţiile stupinelor;în cazul în care un apicultor are stupine în mai multe judeţe, acesta nu va solicita cod şi de la judeţele unde se află efectiv stupinele, ci numai pe adresa de buletin; apicultorii cu domiciliul în Bucureşti vor primi codul de stupină de IF-000X, în cerere având obligativitatea să specifice vetrele tuturor stupinelor pe care le deţin.

Cererea de alocare a codurilor de identificare a stupinelor va putea fi depusă direct la sediile OJZ, prin fax, prin email, prin oficiul poştal cu confirmare de primire. OJZ înregistrează cererile de acordare a codurilor de identificare ale stupinelor depuse de solicitanţi, verifică documentele însoţitoare şi acordă codurile de identificare.

Agenţia Naţională pentru Zootehnie ”Prof. Dr. G.K. Constantinescu” va elabora procedura de lucru şi de control privind implementarea prevederilor prezentului act normativ şi o aprobă prin decizie a Directorului general.

Atenție!  Apicultorii vor transmite anual, în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, la ANZ prin OJZ, declaraţia pe propria răspundere cu numărul de stupi identificaţi pregătiţi pentru iernare; declaraţia poate fi depusă direct la sediile OJZ sau prin fax, email, oficiul poştal cu confirmare de primire.  Apicultorii vor avea obligaţia de a duce la îndeplinire identificarea stupilor cu respectarea cerinţelor tehnice, în maximum 30 zile de la data primirii codului de identificare al stupinei de la OJZ. 

ANZ prin OJZ va verifica, ori de câte ori este cazul, atât evidenţele oficiale, cât şi stupii existenţi la faţa locului în stupină, conform procedurii de lucru şi de control aprobată prin decizia directorului general al ANZ. Neprezentarea evidenţelor oficiale şi neidentificarea stupilor şi stupinelor se va sancţiona conform legislaţiei în vigoare.

Apicultorii cer renunțarea la acest proiect

O serie de modificări incluse în acest proiect de ordin de ministru îi nemulțumesc pe apicultorii reprezentați prin Romapis. Aceștia au transmis deja MADR o sesizare oficială în acest sens: ”Analizând proiectul de Ordin al MADR pentru aprobarea Sistemului unitar de identificare a stupinelor și stupilor și a Normelor privind producerea și comercializarea produselor apicole, constatăm că schimbarile cuprinse în ordin se suprapun cu cele din Ordonanța Guvernului nr.28/2008 – privind registrul agricol, aprobată prin Legea nr. 98/2009. În aceste condiții, în țară, vor exista doua acte normative care reglementează aceleasi aspecte, deci ne vom afla (de fapt ne aflăm pentru că exista Ordinul nr.119/2011) într-o dubla reglementare”, se arată în documentul Romapis.

Apicultorii atrag atenția că ”NU mai este nevoie de înființarea unui al doilea sistem de înregistrare a stupilor”: prima dată prin înregistrarea în Registrul agricol aflat la nivelul autorităților locale, apoi la nivelul ANZ. ”Propunem renunțarea la acest proiect de ordin supus dezbaterii în sedința de astăzi și abrogarea Ordinului MADR 119/ 2011, pe considerentul că prevederile O.G. 28/2008 privind registrul agricol pot asigura inventarierea în bune condiții a stupilor și stupinelor din România”, este concluzia punctului de vedere transmis MADR de către Federația Asociațiilor Apicole din România Romapis.

Proiectul ce aduce modificări pentru apicultori este disponibil pe site-ul MADR la secțiunea dedicată actelor normative aflate în dezbatere publică.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


23 comentarii

 1. Dacă ai câtiva stupi și încerci sa faci legalitate deplina constați ca este o ramura falimentara din start ,cu impozit pt 70 famili de albine,cu taxe pt transport, un amarat de pavilion cu toate taxele rutiere cu chiria și multe borcane de miere date în stangâ si în dreapta ca na nu deții tu păduri și terenuri și la 70, 75 de stupi nu poți întreține familia îți trebuiei timp liber berechet samd

 2. Am si eu o nelamurire adică daca am 5 stupi trebuie sa ma duc să-i declar sa pierd vreo 2 zile vizualizând filme de groaza cu “mufele” funcționarilor inacriti din institutiile statului și să înscriu stupii să fac plancarda cu numele meu și alte date care sunt cu caracter personal și în acest fel sunt publice.Eu ma las păgubaș .Amare sunt cele 3-4 borcane de miere ale mele

 3. Inscriptionarea lazilor cu fier inrosit ( cu numerele de identificare)

  Pentru persoanele ce detin mai multe familii de albine , o sa fie un proces greoi.
  1 faci rost de aparat cu numere si cifre fie electric fie incalzire prin foc.
  2 fixezi primul numar.si incalzesti cacatul ala de aparat pana ce se inroseste, si aplici pe stup. Bun dar trebe schimbat numarul si aparatul este fierbinte.trebe sa se raceasca. Sa poti schimba numarul.
  Intrebarea mea este de cat timp e nevoie pentru face operatia de inscriptionare pe un stup? Cam 30min?
  Sunt deacord.daca vine acea.persoana care a propus sa ii inscriptioneze .

 4. Se vede aici stilul lui Daea. Dacă ăsta rezistă un an ministru va intra în istoria prostiei alături de Zăroni, ministrul agriculturii în guvernul Petru Groza>

 5. La multe controale facute la cei ce au luat fonduri li s/au numarat lazile si nu cate familii erau in acea lada. Iarna se ierneaza de multe ori cate 2/3 familii la un loc si chiar in sezon se folosesc tehnologii cu mai multe familii intr/o lada. Pana la urma ce numaram? Lazile s/au cate familii sunt intr/o lada?

 6. Acest ordin va fi cu EFICIENTA ZERO,bani cheltuiti degeaba de la bugetul statului de catre o agentie care NU FACE NIMIC PENTRU APICULTURA. Vor inregistra stupinele si vor declara an de an la ANZ numai stuparii care acceseaza PNA si PNDR . Acestia sunt in numar de cca 6000,aceeasi in fiecare an. Ceilalti,pana la 40.000,nu vor declara fiindca nu vor putea fi obligati atata timp cat nu cer bani de la stat. Asa ca evidenta gestionata de ANZ nu va fi niciodata O SITUATIE REALA a efectivelor de stupi din tara noastra.

 7. Stupii detinuti de SRL-uri sau SA-uri pe ce buletin se inregistreaza ? In alta ardine de idei , vad comunicate Romapis semnate de doi presedinti , respectiv domnii Ciocan si Dobre . In final cine conduce aceasta organizatie ? Dobrescu sau Fetea ?

  1. Este vreo problema unde si cine-i seful care semneaza? Sau ne intereseaza problema cu proiectul pusa in discutie.

  2. D-ule Jo(h)n,
   Sunteti stupar sau ruda cu Lordul John din poiezia lui Cosbuc?
   Ma indoiesc! Un iubitor de albine trebuie sa aiva suflet. Sub pseudonim semneaza de obicei doua categorii de oameni: in primul rand oamenii modesti, autorii de opera literare sau artistice si ….in al doilea rand oamneii cu suflet necurat, orgoliosii, pizmuitorii, reclamagii, turnatorii, etc.
   Cu ce v-a deranjat activitatea voluntara depusa in cadrul Romapis de Ciocan , de Dobre sau de Dobrescu. De ce confundati activitatea din Romapis cu cea din ACA (Fetea). Nu suntem concurenti, avem obiective commune. Nu conteaza cine conduce o entitate juridica nonprofit, cine semnaza o hartie catre autoritati, ci ceea ce ramne in urma, pentru folosul apiculturii.
   Prima intrebare este fara raspuns. Seamana cu drobul de sare din povestirea lui Creanga.
   Se pare ca nu gandim, nici nu ingrijim albine, postam.
   Va doresc numai bine,
   Gh Dobre

  3. Confuzie MARE> ACA este o asociatie apicola inregistrata in BUCURESTI si are 42 de filiale in judetele Romaniei. Fiecare Filiala are cate un MAGAZIN APICOLA de tip SRL. Magazinele Apicola SRL sunt actinare la ADMINISTRATORUL UNIC ACA Bucuresti. ACA este condusa de un PRESEDINTE ce este ales odata la 4 ani de CONGRESUL invitatilor din cele 42 de judete. ACA mai este actionar UNIC si la Institut ICDA si la Combinatul Apicol. Deci Domnul Ioan Fetea este Primul om desemnat sa conduca cele 45 de unitati pe o perioada determinata. Unei asociatii, de tip ONG, Legea permite sa ai societati comerciale. Cea de a doua entitate ROMAPIS – Federatia Asociatiilor Apicole din ROMANIA s – a format in anul 2007, ziua 8, luna decembrie si este de tip FEDERATIV – adica cumuleaza, mai multe asociatii judetene cu personalitate juridica idependente. Conducerea regelemtata de statut si functioneaza ca presedinte MIRCEA CIOCAN, avnd colaboratori directi cu functii de vicepresedinte doua persoane, una este DOBRESCU CONSTANTIN si alta este ENESCU la PRAHOVA. Domnul Dr. DOBRE GHEORGE este membru onorific, PRIMUL PRESEDINTE AL PRIMEI FEDERATII APICOLE DIN ROMANIA, un om de o mare probitate profesionala, ce lasa in urma multi ani de studiu asupra albinei, un om activ cum putini sunt printre noi. Am descris cele de mai sus pentru a reglementa nedumeririle unora dintre noi ce planeaza din nestiinta sau invidie. Consider ca din INVIDIE, deoarece suntem anonimi si nu avem inca buletin. La copii se zice ca sunt NASCUTI DIN FLORI, cand nu se afla originea mascului – homo sapiensis.

 8. Acum citiva ani acest ANZ mergea spre desfiintare.
  Aceast ANZ efectiv nu avea nici o activitate doar ceva implicare subtire in sectorul cabaline . Pe baza unei prietenii intre seful ANZ de atunci si a persoanei din cadrul MADR care se ocupa de apicultura s-au gindit sa dea de munca celor de la ANZ si hopa au nascocit SISTEMUL de INDENTIFICARE A STUPINELOR SI STUPILOR. O activitate menita sa se dea de lucru ANZ-ului falimentar cu toate ca la aceea data evidenta efectivelor apicole se tinea atit prin REGISTRUL AGRICOL cit si la DSV judetene cum se tine si acum .
  Intreb pe guvernantii nostrii daca li se pare normal sa se tina o evidenta in 3 institutii ale statului, a efectivelor apicole din Romania activitate ce implica cheltuieli inutile .
  Ca apicultor consider ca inutila si dicatatoriala implicarea ANZ-ului in activitatea apicola . Nu ajuta cu nimic apicultura reala, dar creeaza obligativitati multiple a apicultorilor fata de ANZ sa i-si declare stupii si stupinele si la ANZ . Consider ca este deajuns REGISTRUL AGRICOL in a se tine evidenta efectivelor apicole .
  Recitind articolul de mai sus cu acest Ordin de ministru pentru apicultori! imi dau seama cit de inventivi sunt cei care au propus asa ceva si i-mi permit sa ii intreb daca s-au gindit si la un sistem asemanator si la numarare gainilor patriei, unde taranul va fi OBLIGAT prin lege sa puna panou pe cotetul de gaini pentru a exista Panoul de identificare al cotetelor..:)).
  Recomand deasemenea celor care propun, Pirogravarea stupilor prin inscripţionarea codului de identificare al stupilor folosind orice metal înroşit electric sau în foc, sa nu se mai uite la filme de gen western ca numai acolo se marcau vitele astfel .
  Oare in MADR au luat-o angajatii razna ?

 9. Mi se pare o bătaie de joc de toți apicultorii din România pentru că dacă e vorba de a îngreuna cu vreo taxa sau cu alte proceduri de evidență este simplu, ministrul dă lege iar amărâții să se spună….. Din punctul meu de vedere această lege nu-și are rostul. Eu îi dau un sfat domnului ministru să se ocupe de tratamentele care se aplică la floarea-soarelui și rapiță dacă vrea să demonstreze că îl interesează de apicultura din România și de apicultorii,pentru că pe ministru îl interesează câți stupi iernează, eu aș vrea să îl intereseze câți ies din iarnă, pentru că foarte mulți apicultorii se plâng că de la un an la altul stupii sunt tot mai slabi și tot mai puțini din cauza că rapița și floarea-soarelui scade la jumătate populația. Când îi împachetezi trebuie să unifici și de multe ori tot primăvara te speriiiiii când vezi cât sunt de slabi sau câți sunt morți. O subvenție ar fi necesar și apiculturi că și în apicultura este loterie ca la agricultura. Dacă vrea să se ocupe de apicultura și să dezvolte această variantă ar trebui să găsească o alta soluție pentru că varianta prezentata nu stimulează apicultura în România. Din păcate cred că dacă se aproba asemenea legislație va scădea enorm de mult apicultura, și tot odată și exporturile de miere. Se vede clar că nu au interes să crească exporturile și valoarea România. Pentru firmele străine sunt tot felul de ajutoare, cum la firma de la Cluj care vrea să producă componente pentru avioane statul român suporta jumătate din investiție adică vreo 6 milioane de euro. Probabil apicultura trebuie distrusă că să nu se mai exporte miere că mai bine importăm decât să exportă. Asa sa distrus toată România.

 10. Nr. 9 / 13.03.2017

  Catre,
  MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
  -D-lui MINISTRU DAEA-

  Analizand proiectul de Ordin al MADR pentru aprobarea Sistemului unitar de identificare a stupinelor si stupilor si a Normelor privind producerea si comercializarea produselor apicole, constatam ca schimbarile cuprinse in ordin se suprapun cu cele din Ordonanta Guvernului nr.28/2008 – privind registrul agricol, aprobata prin Legea nr. 98/2009. In aceste conditii, in tara, vor exista doua acte normative care reglementeaza aceleasi aspecte, deci ne vom afla (de fapt ne aflam pentru ca exista Ordinul nr.119/2011) intr-o dubla reglementare.
  In sprijinul celor de mai sus, aducem urmatoarele argumente:
  1. Conform prevederilor art.1 din Ordonanta Guvernului nr.28/2008 “In scopul asigurarii unei evidente unitare cu privire la categoria de folosinta a terenurilor, a mijloacelor de productie agricola si a efectivelor de animale… autoritatile administratiei publice locale… organizeaza intocmirea si tinerea la zi a registrului agricol, pe suport hartie si in format electronic, conform formularelor registrului agricol aprobate prin hotararea Guvernului, pe unitati administrative-teritoriale si pe localitati componente ale acestora”. In art. 2 se mentioneaza “In intelesul prezentei ordonante, prin animale se intelege urmatoarele specii: bovine, porcine, ovine, caprine, cabaline, magari, catari, iepuri de casa, animale de blana, pasari, familii de albine, precum si alte animale domestice sau salbatice crescute in captivitate, in conditiile legii, ce fac obiectul inscrierii in registrul agricol”. La art.20 alin.1 se preved sanctiuni: “Declararea de date neconforme cu realitatea, refuzul de declarare, degradarea, distrugerea sau sustragerea integral sau partial a datelor din registrul agricol, refuzul de a prezenta primarului, prefectului si persoanelor imputernicite de acestia documentele si evidentele necesare in vederea verificarii realitatii datelor, nedeclararea la termenele stabilite si in forma solicitata a datelor care fac obiectul registrului agricol…constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei…”
  Pentru aplicarea prevederilor cuprinse in ordonanta susmentionata, a fost emisa H.G. nr.218/2015- privind registrul agricol pentru perioada 2015-2019, care la art. 3 dispune emiterea unui ordin comun al MADR, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, al Ministerului Finantelor Publice si al presedintelui Institutului National de Statistica. Astfel au fost elaborate Normele tehnice de completare a registrului agricol aprobate prin Ordinul nr.734/480/1003/3727 din 2005. Primul numar (734) este cel al MADR, unde a fost intocmit si sustinut de Directia generala politici agricole si strategii. In art.6 alin. 2, din aceste norme, se prevede “Inscrierea familiilor de albine se face in registrul agricol in localitatea unde proprietarul acestora detine vatra de stupina permanenta”, iar la art. 36 alin.4 “Proprietarul stupilor are obligatia de a depune si inregistra la primarie o declaratie cu privire la perioada in care isi desfasoara stuparitul pastoral”
  Am descris mai sus tot parcursul inscrierii famililor de albine in registrul agricol, parcurs stabilit cu concursul primordial al MADR (care este primul semnatar al normelor de aplicare) ,pentru a demonstra ca toata procedura este clar definita si ca NU mai este nevoie de infiintarea unui al doilea sistem de inregistrare a stupilor.
  2. Remarcam dorinta obsesiva a Agentiei Nationale pentru Zootehnie de a se implica in aceasta activitate care excede atributiunilor sale profesionale,in nici un alt sector zootehnic din tara nu exista o astfel de reglementare legala. Daca ANZ doreste sa fie prezenta in apicultura romaneasca, ar trebui sa se implice in mod real in selectia si ameliorarea albinei Apis Melifera Carpatica, activitate care chiar face parte din obiectul sau de activitate si pe care noi, apicultorii, o dorim cu adevarat (nu sa presteze o activitate pur contabila prin numararea stupilor).
  3. Prin Regulamentele UE se prevede ca statele membre care prezinta programe nationale apicole trebuie sa aplice o metoda fiabila pentru a stabili, in fiecare an, in perioada 1 sept.- 31 dec. numarul de stupi pregatiti pentru iernat. Deci, se solicita o metoda, nu doua, si noi consideram ca metoda fiabila este cea prevazuta in legea care deja exista si functioneaza de mai multi ani: legea registrului agricol .
  4. In nici o tara din UE nu exista metoda inventata de ANZ
  5. Prin implicarea ANZ in aceasta activitate de numarare a stupilor alaturi de registrul agricol, s-ar obtine doua rezultate diferite cu numarul de stupi si stupine, pentru ca la ANZ vor declara numai persoanele care acceseaza PNA sau PNDR, care nu va ajuta cu nimic si nu va justifica cheltuielile care se vor face atat de catre stupari cat si de ANZ pentru deplasari, salarii, birotica etc.
  6. In cazul cand se adopta acest proiect, care in esenta are aceeasi reglementare ca legea registrului agricol, se incalca prevederile Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, care prevede in titlul Evitarea paralelismelor :
  Art.16 – (1) In procesul de legiferare este interzisa instituirea acelorasi reglementari in mai multe articole sau aliniate din acelasi act normativ ori in doua sau mai multe acte normative. Pentru sublinierea unor conexiuni legislative se utilizeaza norma de trimitere.
  (2) In cazul existentei unor paralalisme acestea vor fi inlaturate fie prin abrogare, fie prin concentrarea materiei in reglementari unice;
  (3) Se supun procesului de concentrare in reglementari unice si reglementarile din aceeasi materie dispersate in legislatia in vigoare.
  Concluzie: Pentru motivele susmentionate, propunem renuntarea la acest proiect de ordin, supus dezbaterii in sedinta de astazi si abrogarea Ordinului MADR 119/ 2011, pe considerentul ca prevederile O.G. 28/2008 privind registrul agricol poate asigura inventarierea in bune conditii a stupilor si stupinelor din Romania.

  p. Presedinte ,
  Dr. Gheorghe Dobre

 11. In dorinta de a fi foarte convingatori, au strecurat la art. 5 alin. 2 :”Neprezentarea evidentelor oficiale si neidentificarea stupilor si stupinelor se sanctioneaza conform legislatiei in vigoare” In realitate nu exista in H.G. privind aprobarea PNA 2017-2019 ( in baza caruia este elaborat acest ordin ) sanctiuni. Si atunci,de ce au pus aceasta prevedere fara continut real ?

 12. Dar despre ZAHĂRUL topit sau glucoza , în care se toarnă puțină mierea de albine pentru înșelarea clienților …nimeni nu ia nici o măsură ,și nici o lege nu încriminează aceste practici ,hoțești și mincinoase ?

  1. Inscriptionarea lazilor cu fier inrosit ( cu numerele de identificare)

   Pentru persoanele ce detin mai multe familii de albine , o sa fie un proces greoi.
   1 faci rost de aparat cu numere si cifre fie electric fie incalzire prin foc.
   2 fixezi primul numar.si incalzesti pana ce se inroseste, si aplici pe stup. Bun dar trebe schimbat numarul si aparatul este fierbinte.trebe sa se raceasca. Sa poti schimba numarul.
   Intrebarea mea este de cat timp e nevoie pentru face operatia de inscriptionare pe un stup? Cam 30min?
   Sunt deacord.daca vine acea.persoana care a propus sa ii inscriptioneze .

Scrie un comentariu