• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • BURSA AGRICOLĂ: PREȚURILE pentru GRÂU ȘI PORUMB LA FINAL DE OCTOMBRIE

  Gabriela Gimbășanu -

  Prețul cerealelor la zi! Fermierii stau cu recoltele de grâu și de porumb în siloz așteptând o ofertă mai bună din parte traderilor. Sunt mulți agricultori care și-au propus să valorifice o mare parte din producție în toamnă, dar se pare că nivelul prețurilor îi reține.

  În cursul zilei de 26 octombrie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a transmis prețurile estimative la care s-au tranzacționat cerealele în principalele regiuni agricole din țară. În această perioadă atenția fermierilor este concentrată mai mult pe finalizarea lucrărilor de însămânțare a culturilor de toamnă și îngrijirea celor care au răsărit deja, în timp ce valorificarea producție din acest an este puțin lăsată pe locul doi.

  Acest fapt este relevat și de valorile la care s-a vândut porumbul și grâul în regiunile Banat, Oltenia și Muntenia. Pentru ambele categorii de produse, prețul înregistrează modificări de la o zonă la alta semn că fie fermieri aleg să nu mai vândă și își depozitează producției, fie traderul ține la preț.

  În ceea ce privește grâul cea mai semnificativă creștere se înregistrează Muntenia, unde fermierii au primit cu 5,09 euro/tonă mai mult pentru cantitățile pe care le-au vândut în această săptămână, față de cei care au vândut în perioada 12-19 octombrie. În schimb, în Oltenia valorificarea grâului a înregistrat un regres, astfel că, dacă săptămâna trecută acesta se vindea cu 117,91 euro/tonă, în perioada aceasta prețul a o scădere de 1,75 euro/tonă.

  La porumb, la fel ca și în săptămâna precedentă, cea mai importantă scădere a prețului se resimte pentru cantitățile tranzacționate la Portul Constanța. Dacă săptămâna trecută acesta se vindea cu 175,13 dolari/tonă, acum această cultură a ajuns să fie comercializată la valoare de 170,79 dolari/tonă, cu 4,34 dolari/tonă mai puțin. În Banat și Muntenia scăderile de preț pentru porumb sunt de 1,33 euro/tonă și respectiv 1,30 euro/tonă.

  Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat în data de 26 octombrie, prețurile cerealelor pe piețele reprezentative din România – Banat, Oltenia și Muntenia, dar și cele din portul Constanța.

  Evoluția prețului grâului pe piețele interne în perioada 19 octombrie – 26 octombrie

  Regiune Preț mediu-

  19 octombrie

  Preț mediu-

  26 octombrie

  Banat 126,92 euro/tonă 128,38 euro/tonă
  Muntenia 134,25 euro/tonă 139,34 euro/tonă
  Oltenia 117,91 euro/tonă 116,15 euro/tonă
  Port Constanța 166,84 dolari/tonă 168,97 dolari/tonă

  Analizând datelor furnizate de ministerul Agriculturii, putem constat că singura scădere de preț se resimte în această săptămână în Oltenia, acolo unde săptămâna trecută grâul a fost achiziționat la un preț de 117,91 euro/tonă, în timp ce acum se cumpără cu 116,15 euro/tonă, în scădere cu 1,75 euro/tonă, în timp ce la Portul Constanța prețul grâului s-a apreciat cu 2,13 dolari/tonă, de la 166,84 dolari/tonă la 168,97 dolari/tonă. Cea mai semnificativă evoluție a prețului grâului se înregistrează în regiunea Muntenia, cu o creștere de 5,09 euro/tonă față de săptămâna precedentă.

  Evoluția prețul porumbului pe piețele interne în perioada 19 octombrie și 26 octombrie

  Regiune Preț mediu-

  19 octombrie

  Preț mediu-

  26 octombrie

  Banat 117,63 euro/tonă 116,30 euro/tonă
  Muntenia 133,68 euro/tonă 132,37 euro/tonă
  Oltenia 137,36 euro/tonă 139,54 euro/tonă
  Port Constanța 175,13 dolari/tonă 170,79 dolari/tonă

  În ceea ce privește prețul porumbul, acesta a înregistrat o evoluție numai în regiunea Oltenia, unde s-a tranzacționat cu 139,54 dolari/tonă, asta în contextul în care săptămâna trecută prețul a fost de 137,36 dolari/tonă, în creștere cu 2,18 euro/tonă. În Muntenia, Banat dar și la Portul Constanța valorificarea porumbul s-a făcut la un nivel mai scăzut decât cel de săptămâna trecută. Astfel că prețul a scăzut cu 1,33 euro/tonă în Banat, 1,30 euro/tonă în Muntenia și 4,34 dolari/tonă la Portul Constanța.


  Te-ar mai putea interesa

  Egiptul schimbă grâul din Rusia cu grâne din Franța și Bulgaria Ultima oră! Decizie majoră pentru prețul cerealelor la Marea Neagră! Ucraina și Polonia au convenit să găsească un compromis în problema exporturilor de cereale

  Ultimele știri

  Plățile pentru Tomata, aproape de start. Guvernul a aprobat banii fermierilor CICh Năvodari: soluții eficiente pentru deblocarea fosforului și pierderile de azot Titluri de proprietate pentru proprietari și moștenitori. Termen limită: 20 noiembrie, la primării