• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FONDURI PENTRU DEZVOLTAREA FERMELOR – SUME DISPONIBILE DE LA AFIR PRIN PNDR

    Gabriela Gimbășanu -

    Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR – n.r) a primit din aprilie 2016 și până în prezent, prin intermediul submăsurilor de finanțare din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, 12.896 de cereri de finanțare pentru proiecte de investiții în agricultură și dezvoltare a spațiului rural. Valoarea totală nerambursabilă a cererilor de finanțare depuse este de peste 1,58 miliarde de euro.

    ”În acest an AFIR a deschis sesiuni de premiere proiecte pentru 17 submăsuri de finanțare a investițiilor prin PNDR 2014-2020 din care șase submăsuri noi care vizează cooperarea și grupurile de producători, dar și procesarea produselor agricole și pomicole. Alocarea bugetară stabilită pentru 2016 a fost de 1,36 miliarde de euro. Față de 2015, când s-au primit 7.691 cereri de finanțare, agenția a primit 5.200 de proiecte în plus pentru sesiunea din acest an”, a declarat Eugen Popescu, directorul general al Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

    Submăsura 6.1 ”Instalarea tinerilor fermieri” – cea mai solicitată

    Cele mai multe cereri de finanțare- 4.578 au fost depuse online pe submăsura 6.1 ”Instalarea tinerilor fermieri”, prin care fiecare proiect poate beneficia de maxim 50.000 euro. Valoarea totală a proiectelor nerambursabile depuse până la finalul sesiunii prin această submăsură este de 187,6 milioane de euro. Dintre proiectele depuse 48 de cereri de finanțare au fost selectate pentru a primi finanțare până în acest moment, urmând să fie selectate și alte proiecte în limita fondurilor disponibile, dat fiind faptul că etapa de evaluarea-selecție este în desfășurare.

    Un interes crescut s-a înregistrat și pentru submăsura 4.1 ”Investiții în exploatații agricole” pentru care AFIR a primit 721 de cereri de finanțare depuse on-line. Valoarea totală nerambursabilă a proiectelor depuse pentru sM 4.1 se ridică la 310,2 milioane de euro. Pentru submăsura 4.1a ”Investiții în exploatații pomicole” s-au depus 119 de cereri de finanțare, în valoare totală nerambursabilă de aproximativ 54,5 milioane de euro.

    Proiectele primite on-line pe site-ul www.afir.info pentru submăsura 4.2 ”Procesarea produselor agricole” sunt 96 la număr, având valoarea totală nerambursabilă de 80,9 milioane de euro. Prin submăsura 4.2a ”Procesarea produselor din sectorul pomicol” s-au depus 7 proiecte cu valoarea de aproximativ 2,5 milioane de euro. În cadrul schemelor GBER și de minimis aferente submăsurilor 4.2 și 4.2a deschise pentru finanțare începând din 16 august, au fost depuse până la acest moment 37 proiecte. Valoarea totală nerambursabilă a cererilor de finanțare depuse este aproximativ 26,5 milioane de euro.

    Investițiile în fermele mici au continuat și în actuala perioadă de programare. Astfel, pentru submăsura 6.3 ”Dezvoltarea fermelor mici”, au fost depuse la sediile Oficiilor Județene ale AFIR 3.062 de cereri de finanțare în valoare totală nerambursabilă de circa 45,9 milioane de euro.

    O altă submăsura de succes din PNDR 2014 – 2020, din punct de vedere al numărului mare de proiecte depuse, este submăsura 6.2 ”Înființarea de activități neagricole”. Numărul cererilor de finanțare conforme depuse on-line la AFIR este de 2.346, însumând circa 143 milioane de euro.

    Prin intermediul submăsurii 6.4 ”Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole” au fost depuse on-line pe www.afir.info, 1.236 de proiecte de investiții cu o valoare totală nerambursabilă de 212,8 milioane de euro.

    Referitor la proiectele în infrastructura agricolă, au fost depuse  pentru submăsura 4.3 ”Dezvoltarea infrastructurii agricole și silvice”,  25 de cereri de finanțare. Valoarea totală a proiectelor depuse în acest an este de 24,5 milioane de euro. Dintre acestea, au fost selectate pentru finanțare până în acest moment 21 de proiecte de investiții în valoare totală nerambursabilă de 20,7 milioane de euro.

    Pentru proiectele care vizează dezvoltarea infrastructurii de bază din mediul rural, respectiv submăsura 7.2 ”Dezvoltarea infrastructurii de bază la scară mică”, Agenția a primit on-line în sesiunea din acest an 424 proiecte. Valoarea totală nerambursabilă a acestora depășește 422,6 milioane de euro. În cadrul submăsurii 7.6 ”Protejarea patrimoniului cultural”, AFIR a primit 178 cereri de finanțare cu o valoare totală nerambursabilă de peste 64,4 milioane de euro. În 2016 s-a deschis sesiunea de primire a proiectelor si pentru submăsura 16.4 „Cooperarea între actorii din lanțul de aprovizionare”, submăsură pentru care s-au depus 52 de proiecte de finanțare în valoarea totală nerambursabilă de aproximativ 5 milioane de euro. De asemenea, tot în acest an, s-a lansat și sesiunea pentru submăsura 16.4a aferentă sectorului pomicol. Pentru sM 16.4a s-au depus 12 cereri de finanțare în valoare totală nerambursabilă de 1,1 milioane de euro.

    288,9 milioane de euro bani pe care AFIR-ul i-a primit de la Comisia Europeană

    În anul 2016 Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR – n.r) a făcut trei solicitări de rambursare la Comisia Europeană care au și primit răspuns. În luna mai 2016 AFIR a cerut 56,98 milioane de euro ca urmarea a solicitări de rambursare făcută către CE.

    În iunie suma solicitată către comisie a fost de 231,93 milioane de euro, în timp ce cea mai importantă suma a fost cerută în luna noiembrie, în valoare de 267,20 milioane euro. În total, pentru anul 2016 Comisia Europeană a rambursat agenție de plăți o sumă totală de 288,9 milioane euro.

    Vă reamintim faptul că, mai sunt sesiuni deschise până pe 30 noiembrie 2016, ora 16.00 pentru sM 4.1a ”Investiții în exploatații pomicole” și până pe 15 decembrie 2016, ora 16.00 pentru sM 4.2 ”Sprijin pentru investiții în prelucrarea/ comercializarea și/ sau dezvoltarea de produse agricole” și sM 4.2a ”Investiții în procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol”. De asemenea, mai sunt sesiuni active până pe 30 decembrie 2016, ora 16.00 sau până la epuizarea fondurilor pentru proiecte de finanțare în cadrul schemelor GBER și de minimis aferente submăsurilor 4.2 ”Sprijin pentru investiții în prelucrarea/ comercializarea și/ sau dezvoltarea de produse agricole” și 4.2a ”Investiții în procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol” din PNDR 2020, cât și pentru grupurile de producători (sM 9.1 ”Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol” și sM 9.1a ”Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol”).


    Te-ar mai putea interesa

    ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă