Fermieri de succesIMPORTANTŞtiri agricole

DIMITRIE MUSCĂ la TOP 100 FERMIERI: ”Semănăm grâu, porumb, rapiță, soia și recoltăm salam, iaurt sau făină pe care le vindem în magazinele proprii”

FERMIERUL ROMÂN care seamănă grâu, soia și porumb și RECOLTEAZĂ SALAM, IAURT ȘI PÂINE!. Combinatul Agroindustrial de la Curtici este cel mai grăitor exemplu că vechile forme de asociere agricolă nu trebuiau distruse. Dimitrie Muscă, omul care a avut curajul să reînvie CAP-ul românesc este o prezență nelipsită din TOP 100 FERMIERI – clasament realizat anual de publicația Agrointeligența și care a avut lansarea sâmbătă, 5 noiembrie, în cadrul Balului Fermierilor – ediția 2016.

dimitrie-musca

Dimitrie Muscă a reușit cu foarte mari eforturi să păstreze CAP-ul de la Curtici, pe care l-a ridicat an de an, investind în dezvoltarea și modernizarea infrastructurii, ajungând astăzi una dintre cele mai de succes modele ale agriculturii integrate din România. Fermierul administrează în jur de 7.500 de hectare de teren agricol în vestul țării, dar și câteva ferme de creștere a suinelor, a vacilor de lapte și a celor de carne.

S-a început cu adunarea, nu cu împărțirea

Povestea de succes a afacerii de la Curtici și Olari a început în aprilie 1990, când fostul CAP s-a transformat în prima societate înființată în România. Încă de la început, totul a pornit cu ideea de adunare și nu de împărțire așa cum s-a întâmplat în restul cooperativelor agricole ce existaseră în perioada comunistă.

Povestea de succes a unui CAP. Se pare că nu suntem un CAP, suntem prima societate care s-a înființat în țara românească, în aprilie 1990. Atunci când la minister se cereau actele noastre de înființare, ca să fie o sursă de informație, am oferit aceste documente și astfel a apărut și Legea nr.36/1991 după care lucrăm. Mi-a plăcut atunci pentru că timp de cinci ani am fost scutiți de impozitul de profit. Toți banii pe care nu i-am dat pe impozite am făcut investiții. Din prima zi suntem o societate care am început cu adunarea nu cu împărțirea, tocmai de aceea am ajuns la acest nivel”, a declarat Dimitrie Muscă în cadrul lansării Agrointeligenta TOP 100 FERMIERI – Ediția 2016 și în care ocupă, pentru al doilea an la rând, locul secund.

dimitrie-musca-si-luigi-radu-claas

Semănăm grâu, porumb și recoltăm iaurt, salam

Pe cele 7.500 de hectare pe care le lucrează, Dimitrie Muscă obține cerealele de care are nevoie pentru a hrăni animalele din fermă. Mai departe, infrastructura de la Combinatul de la Curtici îi permite fermierului să producă lactate și preparate din carne care mai departe sunt distribuite în rețeaua proprie de magazine.

Suntem o societate integrată 100%. Asta înseamnă că telefonic primesc banii pe care îi încasez de la magazinele proprii, peste 195.000 de lei, banii aferenți zilei de azi. Dimineața trimitem marfa în magazine, iar seara, banca cu care lucrăm îmi adună banii și îi pune în cont. Este un lucru care m-a ferit să fiu expus acelor țepe care se mai dau și care nu pe mulți i-au ocolit sau nu. Integrarea pe care noi am făcut-o înseamnă că semănăm grâu, porumb, rapiță, soia și recoltăm salam, iaurt, smântână sau faină pe care le vindem în magazinele proprii, avem 35 de astfel de magazine. Pe tot lanțul acesta nimeni și nimic nu s-a interpus. Lucrăm pe tot vestul țării și am fost certat că nu ajung cu marfa și în București”, a explicat administratorul de la CAI Curtici.

Condițiile din toamnă au dus la întârzierea semănatului

Condițiile climatice din această toamnă l-au împiedicat pe administratorul de la CAI Curtici să înființeze culturile de toamnă. ”Anul 2016 a fost unul deosebit de greu, nici acum nu am apucat să terminăm de semănat culturile de toamnă, în speță grâul. Vremea nu ne-a permis să intrăm în câmp, lucrăm zi și noapte. În luna octombrie din cauza condițiilor climatice, am reușit să intrăm în câmp doar două zile. Sper că timpul ne va lăsa și vom reuși și acest lucru”, a mai spus fermierul.

SEMNAL DE ALARMĂ – PESTA PORCINĂ AFRICANĂ, LA GRANIȚELE ROMÂNIEI

”Românii și-au înțărcat copii cu carne de porc. La ora actuală ne paște pericolul de a intra în țară pesta porcină africană. Porcul mistreț este vectorul principal de transmitere a pestei porcine africane din Ucraina, din Moldova care se află la 20 km de zona noastră de graniță. Am aflat recent că doamna ministru a Mediului nu este de acord să atentăm la fauna noastră pentru a preveni intrarea pestei în țară. Nu înțeleg de ce nu suntem uniți, de ce nu participăm la constituirea Legii vânătorii și vânatului. Ei își fac legea în Parlamentul țării și animalele lor care sunt concesionate vin pe terenurile noastre și ne distrug culturile. Ne apărăm cu greu, dacă atentăm la ceva suntem purtați prin instanțe și noi nu suntem uniți, așa cum sunt de exemplu ciobanii. Așa ar trebui să fim și noi uniți fermierii din vegetal. Suntem cei mai mulți și cei mai dezbinați” – Dimitrie Muscă, LOCUL 2 în Agrointeligența TOP 100 FERMIERI – ediția 2016


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

  1. Eu am vizitat acest complex si mi-a placut. Multi au avut sansa D-lui Musca si nu au valorificat-o. Modul de gindire este ce a avut in plus D-nul Musca. Cu cit mai multi ca el cu atit mai bine.

  2. acum sunt pensionari de CAP cu timpul vor disparea si ei intrebarea este ce fel de pensionari vor iesi din agricultura asta moderna ZERO. o agricultura bazata pe subventii si facilitati de miliarde de euro nu pot genera niste locuri de munca in mediul rural. de ce se baga atatia bani in agricultura si nimeni nu controleaza directia acestor bani. se zice ca agricultura hraneste omenirea din contra saraceste si distruge mediul rural. cand nu erau aceste subventii muream cumva de foame NU. cum inainte agricultura era principalul motor al economiei , a scos tara din datorii eram granarul europei fara subventii si lucrau milioane de romani in agricultura . in ziua de azi agricultura se face singura dealurile se ara singure oile se pasc singure vacile se mulg singure in solarii legumele cresc singure etc. e clar ca lumina zilei ca se practica munca la negru si statul in primul rand este marele pierdant si apoi oamenii. copiii nostri merg in strainatate muncesc prin toata lumea asta ca aici in tara nici painea aia amara nu mai poate fi mancata nu se mai adevereste nici proverbul fie painea cat de rea ……. sunt unii smecheri care profita de acest bani din subventii jogleaza fac smenuri cu aceste facilitati cu fonduri ue sapard de aia nici bruxelul nu ne mai vede cu ochi buni

  3. of, nu stiu ce tot o dai inainte cu acest personaj, el a preluat ceva cu tupeu si araganta dupa 90, profitand de pozitia avuta acolo in acel cap, nu a foacut nimic de la zero, mai sunt si alti ca el, care au realizat de la zero, cu emotii le finatarile avute, cu nopti nedormite, cu sarbatori petrecute zi si noapte pe camp, ar fi interesant daca ati prezenta toata realitaea de aoclo , si ce are matusa lui “tamara”

  4. aceste subventii sunt ca niste ajutoare sociale date fermierilor. ar trebui schimbate criteriile de acordare a subventiilor pe performanta productivitate pe reinvestirea profitului si a angajarii de forta de munca. acesti bani ar trebui urmariti sa aujunga acolo unde trebuie adica in agricultura nu sa aiba alte intrebuintari. cum sa se dezvolte zona rurala daca unii scot banii din zonele si asa sarace ale satului romanesc in loc sa investeasca acesti bani iau cu totul alta directie. acum cine depune hartii la APIA toata lumea primeste aceasta subventie nu este corect . chiar daca se fac controale in teren nu prea au adus rezultate stim toata lumea cum se fac aceste controale.

Scrie un comentariu