• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • DIMITRIE MUSCĂ la TOP 100 FERMIERI: ”Semănăm grâu, porumb, rapiță, soia și recoltăm salam, iaurt sau făină pe care le vindem în magazinele proprii”

  agrointeligenta.ro -

  FERMIERUL ROMÂN care seamănă grâu, soia și porumb și RECOLTEAZĂ SALAM, IAURT ȘI PÂINE!. Combinatul Agroindustrial de la Curtici este cel mai grăitor exemplu că vechile forme de asociere agricolă nu trebuiau distruse. Dimitrie Muscă, omul care a avut curajul să reînvie CAP-ul românesc este o prezență nelipsită din TOP 100 FERMIERI – clasament realizat anual de publicația Agrointeligența și care a avut lansarea sâmbătă, 5 noiembrie, în cadrul Balului Fermierilor – ediția 2016.

  dimitrie-musca

  Dimitrie Muscă a reușit cu foarte mari eforturi să păstreze CAP-ul de la Curtici, pe care l-a ridicat an de an, investind în dezvoltarea și modernizarea infrastructurii, ajungând astăzi una dintre cele mai de succes modele ale agriculturii integrate din România. Fermierul administrează în jur de 7.500 de hectare de teren agricol în vestul țării, dar și câteva ferme de creștere a suinelor, a vacilor de lapte și a celor de carne.

  S-a început cu adunarea, nu cu împărțirea

  Povestea de succes a afacerii de la Curtici și Olari a început în aprilie 1990, când fostul CAP s-a transformat în prima societate înființată în România. Încă de la început, totul a pornit cu ideea de adunare și nu de împărțire așa cum s-a întâmplat în restul cooperativelor agricole ce existaseră în perioada comunistă.

  Povestea de succes a unui CAP. Se pare că nu suntem un CAP, suntem prima societate care s-a înființat în țara românească, în aprilie 1990. Atunci când la minister se cereau actele noastre de înființare, ca să fie o sursă de informație, am oferit aceste documente și astfel a apărut și Legea nr.36/1991 după care lucrăm. Mi-a plăcut atunci pentru că timp de cinci ani am fost scutiți de impozitul de profit. Toți banii pe care nu i-am dat pe impozite am făcut investiții. Din prima zi suntem o societate care am început cu adunarea nu cu împărțirea, tocmai de aceea am ajuns la acest nivel”, a declarat Dimitrie Muscă în cadrul lansării Agrointeligenta TOP 100 FERMIERI – Ediția 2016 și în care ocupă, pentru al doilea an la rând, locul secund.

  dimitrie-musca-si-luigi-radu-claas

  Semănăm grâu, porumb și recoltăm iaurt, salam

  Pe cele 7.500 de hectare pe care le lucrează, Dimitrie Muscă obține cerealele de care are nevoie pentru a hrăni animalele din fermă. Mai departe, infrastructura de la Combinatul de la Curtici îi permite fermierului să producă lactate și preparate din carne care mai departe sunt distribuite în rețeaua proprie de magazine.

  Suntem o societate integrată 100%. Asta înseamnă că telefonic primesc banii pe care îi încasez de la magazinele proprii, peste 195.000 de lei, banii aferenți zilei de azi. Dimineața trimitem marfa în magazine, iar seara, banca cu care lucrăm îmi adună banii și îi pune în cont. Este un lucru care m-a ferit să fiu expus acelor țepe care se mai dau și care nu pe mulți i-au ocolit sau nu. Integrarea pe care noi am făcut-o înseamnă că semănăm grâu, porumb, rapiță, soia și recoltăm salam, iaurt, smântână sau faină pe care le vindem în magazinele proprii, avem 35 de astfel de magazine. Pe tot lanțul acesta nimeni și nimic nu s-a interpus. Lucrăm pe tot vestul țării și am fost certat că nu ajung cu marfa și în București”, a explicat administratorul de la CAI Curtici.

  Condițiile din toamnă au dus la întârzierea semănatului

  Condițiile climatice din această toamnă l-au împiedicat pe administratorul de la CAI Curtici să înființeze culturile de toamnă. ”Anul 2016 a fost unul deosebit de greu, nici acum nu am apucat să terminăm de semănat culturile de toamnă, în speță grâul. Vremea nu ne-a permis să intrăm în câmp, lucrăm zi și noapte. În luna octombrie din cauza condițiilor climatice, am reușit să intrăm în câmp doar două zile. Sper că timpul ne va lăsa și vom reuși și acest lucru”, a mai spus fermierul.

  SEMNAL DE ALARMĂ – PESTA PORCINĂ AFRICANĂ, LA GRANIȚELE ROMÂNIEI

  ”Românii și-au înțărcat copii cu carne de porc. La ora actuală ne paște pericolul de a intra în țară pesta porcină africană. Porcul mistreț este vectorul principal de transmitere a pestei porcine africane din Ucraina, din Moldova care se află la 20 km de zona noastră de graniță. Am aflat recent că doamna ministru a Mediului nu este de acord să atentăm la fauna noastră pentru a preveni intrarea pestei în țară. Nu înțeleg de ce nu suntem uniți, de ce nu participăm la constituirea Legii vânătorii și vânatului. Ei își fac legea în Parlamentul țării și animalele lor care sunt concesionate vin pe terenurile noastre și ne distrug culturile. Ne apărăm cu greu, dacă atentăm la ceva suntem purtați prin instanțe și noi nu suntem uniți, așa cum sunt de exemplu ciobanii. Așa ar trebui să fim și noi uniți fermierii din vegetal. Suntem cei mai mulți și cei mai dezbinați” – Dimitrie Muscă, LOCUL 2 în Agrointeligența TOP 100 FERMIERI – ediția 2016

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  A început recoltarea grâului de sămânță din soiurile Glosa și Otilia! APA Brăila, propunere pentru MADR: Linii de credit de minim 500 euro pe hectarul calamitat! BANII SUNT ÎN CONTURI! Fermierii care au încasat subvenția integrală pe acest an!

  Ultimele știri

  Guvernul Orban ia în calcul să lanseze Programul ”Rabla” pentru tractoare românești și de import! Șef APIA: Sumele autorizate la plată – până miercuri în conturile fermierilor afectați de secetă! Interzicerea neonicotinoidelor se vede în câmpurile de rapiță. Ionuț Olteanu: ”Atenție la dăunători și samulastră!”

  Căutare în articole