• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CUM DEZINFECTĂM SOLUL DIN SOLAR

    agrointeligenta.ro -

    Dezinfecția solului din solar sau seră este o procedură ce trebuie făcută între ciculurile de producție, altfel producătorii riscă pierderea recoltei. Dezinfecția are rolul de a preveni apariția bolilor și dăunătorilor, iar în ziua de astăzi, fermierii au la dispoziție mai multe soluții pentru care pot opta pentru a dezinfecta solul.

    Dezinfecția solului din sere și solerii: produse recomandate

    Pe piața sunt mai multe produse care se pot folosi pentru a dezinfecta solul din solar sau din seră. Iată recomandările specialiștilor consultație de Agrointeligența – www.agrointel.ro:

    Produs pentru dezinfecția solului din solar sau seră: RAISAN 51 – cel cel mai folosit produs și și-a câștigat locul în piață prin eficiență crescută, dar și prin faptul că este simplu de utilizat și conduce la obținerea unor producții foarte bune. Potrivit echipei Alcedo, Raisan 51 este un fumigant de sol, cu activitate fungicidă, insecticidă, nematocidă și erbicidă. RAISAN 51 conține metam de sodiu – una dintre cele mai utilizate, în lume, substanțe pentru tratarea solurilor. RAISAN 51 asigură combaterea ciupercilor din sol (Fusarium, Verticillium, Rhizoctonia, Armillaria, Pythium etc.), a nematozilor (Meloydogine, Pratylenchus, Globodera spp, Ditylenchus spp; Rotylenchus spp etc) a insectelor din sol (viermi sârmă, buha semănăturilor, etc) și a buruienilor.

    RAISAN 51 se aplică pe suprafața solului, cu ajutorul sistemului de irigare/fertirigare, înaintea înființării unei noi culturi, când în sol se înregistrează între 10 grade și 25 grade Celsius. Doza recomandată este de 750 până la 1.200 l/ha, în funcție de organismele dăunatoare, tipul de sol, adâncime de dezinfectat. Dacă se dorește ca efectul de erbicid să fie eficient se va mări doza de aplicare până la 2.000 l/ha. După aplicare, solul se irigă ușor pentru izolarea substanței în sol apoi se acoperă cu o folie de plastic timp de 15-21 zile. După eliminarea foliei, solul trebuie lucrat pentru a ajuta la eliminarea gazelor care au mai rămas în sol. Noua cultură se poate planta după 5-6 zile de la aerisire.

    Pentru a menține efectul tratamentului de dezinfecție cu RAISAN 51, specialiștii Alcedo recomandă ca pentru o perioadă mai lungă să nu se folosească, pe cat posibil, în spatiile dezinfectate utilaje care au fost folosite în spatii nedezinfectate. Acest lucru va ajuta la prevenirea reinfestării.

    Produs pentru dezinfecția solului din solar sau seră: NEMATHORIN 10 G este un alt produs eficient ce poate fi folosit pentru dezinfecția solurilor din sere și solarii. Nemathorin 10G este nematocidul propus de Syngenta, fiind un produs ce combate cu eficiență nematozii și viermii sârmă. Ca mod de acțiune, produsul acționează prin contact și ingestie, iar în 9-17 zile de la aplicarea produsului, nematozii sunt toți morți.

    Substanța activă conținută de Nemathorin 10 G este fostiazat, în concentrație de 10%.

    Produsul este larvicid, iar efectul maxim se realizează începand cu 9-17 zile de la aplicare. Insecticidul Nemathorin 10 G se dizolvă repede in sol și previne infestarea rădăcinilor, fapt ce duce inevitabil la producții ridicate și de calitate, prezentând selectivitate foarte bună pentru cultură și neafectând rotația culturilor.

    Vom folosi produsul Nemathorin 10 G, prin împrăștiere pe rând, sau pe toată suprafața (în funcție de gradul de infestare), conform tabelului de mai jos:

    Cultura

    Spectru de combatere

    Doza

    Perioada de aplicare

    Timp de pauza

    Cartof

    Nematozi din genul Globodera**
    (pentru samanta)

    Nematozi comuni din genul Ditylencus* Viermi sarma (Agriotes spp.)

    30 kg/ha

    10-15 kg/ha

    la pregătirea terenului, înainte de plantare

    se aplică în bilon concomitent cu plantarea

    120 de zile

    Castraveți solarii

    Nematodul radacinilor
    (Meloidogyne incognito)

    15 kg/ha
    (administrat pe rând)

    la pregătirea terenului, înainte de plantare

    70 de zile

    Tomate solarii

    Nematodul radacinilor
    (Meloidogyne incognito)

    15 kg/ha
    (administrat pe rând)

    la pregătirea terenului, înainte de plantare

    70 de zile

    Aplicat pe rând sau pe toată suprafața, Nemathorin necesită încorporare uniformă pe adâncimea de 15 cm, astfel încat să se creeze zona de protecție a rădăcinilor. Pe solele cu grad mare de infestare se recomandă aplicarea pe toată suprafața. Timpul de pauză de la efectuarea ultimului tratament și până la recoltare trebuie să fie de cel puțin 70 zile la castraveți și tomate, 120 zile la cartof.

    dezinfectarea-solului-solar

    Metodă de dezinfecție a solului fără a folosi substanțe chimice

    Solarizarea constituie un nou procedeu, simplu și economic de dezinfecție și constă în acoperirea solului infestat, umectat în prealabil, cu o folie de material plastic transparentă, în perioada iulie-august. Creșterea temperaturii duce la distrugerea formalor de conservare a numeroși paraziți: Sclerotinia (putregai alb), Botrytis (putregai cenușiu), Phytium (Căderea Plăntuțelor), Rhizoctonia (Ofilirea plantelor) etc.

    Dezinfectarea solului cu abur supraîncălzit este o altă metodă ce nu implică folosirea de substanțe chimice, ci un generator de abur cald. Astfel, se utilizează abur la circa 140 de grade Celsius pentru a realiza n 5-6 ore o temperatură de 80 de grade Celsius la adâncimea de 30 de centimetri în sol. Mai este și varianta cu abur la 110-115 grade Celsius când se asigură temperatura de 80 de grade Celsius în 10-12 ore.

    Apoi solul se lasă în repaus timp de 14 zile.

    Traveele se acopera cu prelate de polietilenă fixate pe margini și la capete cu săculeți din plastic umpluți cu nisip sau cu pămțnt. Sub prelate sunt introduse furtunuri, racordate la un dispozitiv ce deserveste mai multe travei. După dezinfecția termică, solul se lasă în pauză timp de 10-15 zile pentru refacerea florei microbiene.

    Dupa expirarea timpului de acțiune pentru fiecare dintre metodele utilizate, solul se afâneaza și solarul sau sera se aerisește.

    Surse: www.alcedoltd.ro, www.syngenta.ro, www.botanistii.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!