• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • CUM DEZINFECTĂM SOLUL DIN SOLAR

  agrointeligenta.ro -

  Dezinfecția solului din solar sau seră este o procedură ce trebuie făcută între ciculurile de producție, altfel producătorii riscă pierderea recoltei. Dezinfecția are rolul de a preveni apariția bolilor și dăunătorilor, iar în ziua de astăzi, fermierii au la dispoziție mai multe soluții pentru care pot opta pentru a dezinfecta solul.

  Dezinfecția solului din sere și solerii: produse recomandate

  Pe piața sunt mai multe produse care se pot folosi pentru a dezinfecta solul din solar sau din seră. Iată recomandările specialiștilor consultație de Agrointeligența – www.agrointel.ro:

  Produs pentru dezinfecția solului din solar sau seră: RAISAN 51 – cel cel mai folosit produs și și-a câștigat locul în piață prin eficiență crescută, dar și prin faptul că este simplu de utilizat și conduce la obținerea unor producții foarte bune. Potrivit echipei Alcedo, Raisan 51 este un fumigant de sol, cu activitate fungicidă, insecticidă, nematocidă și erbicidă. RAISAN 51 conține metam de sodiu – una dintre cele mai utilizate, în lume, substanțe pentru tratarea solurilor. RAISAN 51 asigură combaterea ciupercilor din sol (Fusarium, Verticillium, Rhizoctonia, Armillaria, Pythium etc.), a nematozilor (Meloydogine, Pratylenchus, Globodera spp, Ditylenchus spp; Rotylenchus spp etc) a insectelor din sol (viermi sârmă, buha semănăturilor, etc) și a buruienilor.

  RAISAN 51 se aplică pe suprafața solului, cu ajutorul sistemului de irigare/fertirigare, înaintea înființării unei noi culturi, când în sol se înregistrează între 10 grade și 25 grade Celsius. Doza recomandată este de 750 până la 1.200 l/ha, în funcție de organismele dăunatoare, tipul de sol, adâncime de dezinfectat. Dacă se dorește ca efectul de erbicid să fie eficient se va mări doza de aplicare până la 2.000 l/ha. După aplicare, solul se irigă ușor pentru izolarea substanței în sol apoi se acoperă cu o folie de plastic timp de 15-21 zile. După eliminarea foliei, solul trebuie lucrat pentru a ajuta la eliminarea gazelor care au mai rămas în sol. Noua cultură se poate planta după 5-6 zile de la aerisire.

  Pentru a menține efectul tratamentului de dezinfecție cu RAISAN 51, specialiștii Alcedo recomandă ca pentru o perioadă mai lungă să nu se folosească, pe cat posibil, în spatiile dezinfectate utilaje care au fost folosite în spatii nedezinfectate. Acest lucru va ajuta la prevenirea reinfestării.

  Produs pentru dezinfecția solului din solar sau seră: NEMATHORIN 10 G este un alt produs eficient ce poate fi folosit pentru dezinfecția solurilor din sere și solarii. Nemathorin 10G este nematocidul propus de Syngenta, fiind un produs ce combate cu eficiență nematozii și viermii sârmă. Ca mod de acțiune, produsul acționează prin contact și ingestie, iar în 9-17 zile de la aplicarea produsului, nematozii sunt toți morți.

  Substanța activă conținută de Nemathorin 10 G este fostiazat, în concentrație de 10%.

  Produsul este larvicid, iar efectul maxim se realizează începand cu 9-17 zile de la aplicare. Insecticidul Nemathorin 10 G se dizolvă repede in sol și previne infestarea rădăcinilor, fapt ce duce inevitabil la producții ridicate și de calitate, prezentând selectivitate foarte bună pentru cultură și neafectând rotația culturilor.

  Vom folosi produsul Nemathorin 10 G, prin împrăștiere pe rând, sau pe toată suprafața (în funcție de gradul de infestare), conform tabelului de mai jos:

  Cultura

  Spectru de combatere

  Doza

  Perioada de aplicare

  Timp de pauza

  Cartof

  Nematozi din genul Globodera**
  (pentru samanta)

  Nematozi comuni din genul Ditylencus* Viermi sarma (Agriotes spp.)

  30 kg/ha

  10-15 kg/ha

  la pregătirea terenului, înainte de plantare

  se aplică în bilon concomitent cu plantarea

  120 de zile

  Castraveți solarii

  Nematodul radacinilor
  (Meloidogyne incognito)

  15 kg/ha
  (administrat pe rând)

  la pregătirea terenului, înainte de plantare

  70 de zile

  Tomate solarii

  Nematodul radacinilor
  (Meloidogyne incognito)

  15 kg/ha
  (administrat pe rând)

  la pregătirea terenului, înainte de plantare

  70 de zile

  Aplicat pe rând sau pe toată suprafața, Nemathorin necesită încorporare uniformă pe adâncimea de 15 cm, astfel încat să se creeze zona de protecție a rădăcinilor. Pe solele cu grad mare de infestare se recomandă aplicarea pe toată suprafața. Timpul de pauză de la efectuarea ultimului tratament și până la recoltare trebuie să fie de cel puțin 70 zile la castraveți și tomate, 120 zile la cartof.

  dezinfectarea-solului-solar

  Metodă de dezinfecție a solului fără a folosi substanțe chimice

  Solarizarea constituie un nou procedeu, simplu și economic de dezinfecție și constă în acoperirea solului infestat, umectat în prealabil, cu o folie de material plastic transparentă, în perioada iulie-august. Creșterea temperaturii duce la distrugerea formalor de conservare a numeroși paraziți: Sclerotinia (putregai alb), Botrytis (putregai cenușiu), Phytium (Căderea Plăntuțelor), Rhizoctonia (Ofilirea plantelor) etc.

  Dezinfectarea solului cu abur supraîncălzit este o altă metodă ce nu implică folosirea de substanțe chimice, ci un generator de abur cald. Astfel, se utilizează abur la circa 140 de grade Celsius pentru a realiza n 5-6 ore o temperatură de 80 de grade Celsius la adâncimea de 30 de centimetri în sol. Mai este și varianta cu abur la 110-115 grade Celsius când se asigură temperatura de 80 de grade Celsius în 10-12 ore.

  Apoi solul se lasă în repaus timp de 14 zile.

  Traveele se acopera cu prelate de polietilenă fixate pe margini și la capete cu săculeți din plastic umpluți cu nisip sau cu pămțnt. Sub prelate sunt introduse furtunuri, racordate la un dispozitiv ce deserveste mai multe travei. După dezinfecția termică, solul se lasă în pauză timp de 10-15 zile pentru refacerea florei microbiene.

  Dupa expirarea timpului de acțiune pentru fiecare dintre metodele utilizate, solul se afâneaza și solarul sau sera se aerisește.

  Surse: www.alcedoltd.ro, www.syngenta.ro, www.botanistii.ro


  Te-ar mai putea interesa

  Vijelii puternice, grindină și ploi de peste 40 l/mp. Județe sub alertă până joi Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân Roșii mari de grădină – cinci secrete ale cultivatorilor cu experiență

  Ultimele știri

  Adrian Pintea, MADR: Subvenția care ajunge în conturi în maxim o săptămână! Lupu, Holstein RO: Ar trebui să se oprească modul în care sume importante ajung la ferme fără un minim de performanţă Valentin Jecu, cultivator de usturoi: Nu știu dacă vom recolta cele 3 tone la hectar pentru ajutorul de minimis