• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CERTIFICATUL DE MOȘTENITOR SE ELIBEREAZĂ GRATUIT! Vezi care este procedura prin care ACTUL SE OBȚINE FĂRĂ CHELTUIELI NOTARIALE!

    agrointeligenta.ro -

    ȘEFA NOTARILOR PUBLICI CONFIRMĂ: certificatele de moștenitor se eliberează fără cheltuieli din partea beneficiarilor! Care este procedura ce trebuie urmată și cum se desfășoară, efectiv, acest proces, a explicat Laura Badiu din cadrul Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România. Notarul public a subliniat că românii trebuie să știe și să fie informați că eliberarea certificatelor de moștenitor se face fără vreun cost!

    ”Experții în materie cadastrală vor efectua măsurătorile acestor imobile – parcele de teren agricol, parcele de teren cu case, tot ce are omul în proprietate. După efectuarea măsurătorilor, se vor colecta actele de proprietate existente. Primăriile vor emite titluri de proprietate acte acolo unde nu sunt emise sau vor pune la dispoziția Agenției Naționale de Cadastru actele de proprietate necesare. Din oficiu, ANCPI va sesiza organizația profesională a notarilor publici, iar notarii vor primi, prin repartizare, asemenea dosare de proprietate. Să spunem că locuiți într-o comună, tatăl a decedat și nu ați făcut certificatul de moștenitor. Sesizarea va fi transmisă din oficiu către un notar public, notarul va face citații și va chema moștenitorii cunoscuți – copii, frați, surori, după cum va fi situația, la el la birou. Se va întocmi certificatul de moștenitor, fără nici un fel de cheltuială din partea cetățeanului, prin efortul și grija notarilor și a Agenției Naționale de Cadastru. Certificatul de moștenitor va privi strict proprietatea măsurată, cadastrată. După emiterea certificatului de moștenitor, împreună cu măsurătorile, se vor transmite la Cartea Funciară unde se va efectua cartea funciară a imobilului”, a explicat șefa notarilor în cadrul emisiunii ”Viața Satului” de la TVR 1.

    La acest moment, moștenirile pentru terenurile incluse în Programul Național de Cadastru și Înregistrare Sistematică se fac fără ca oamenii să plătească sume de bani. ”Urmează să fie măsurate toate proprietățile de pe raza unei comune, de exemplu, ca apoi la Primărie să fie afișate listele cu evidența proprietăților acolo unde există acte. Acolo unde nu există acte, vor fi transmise adrese din oficiu la notari prin intermediul organizațiilor lor profesionale pentru ca notarii să întocmească actele de moștenire așa încât pe teritoriul unei comune toate proprietățile să fie măsurate, înregistrate, să se știe cui aparțin și să fie înscrise în Cartea Funciară”, a mai explicat reprezentanta Uniunii Naționale a Notarilor Publici.

    Cât durează obținerea certificatului de moștenitor

    ”În ceea ce privește partea noastră, a notarilor, vorbind strict de eliberarea certificatelor de moștenitor, această parte va fi derulată rapid – cât timp noi știm moștenitorii, ni se declară care sunt moștenitorii, cât timp avem de la primărie și de la Cadastru actele și măsurătorile efectuate, noi o moștenire o emitem și în două săptămâni. Pentru noi nu este o problemă de timp. Totul depinde de om, cum oamenii dintr-o localitate, pornind de la gospodarul-șef șef și până la ultimul om vor sprijini demersurile. Cum? Facilitând măsurătorile, spunând care sunt moștenitorii unei persoane, prezentându-se la măsurători sau la notar, punând la dispoziție documentele”, a mai declarat Laura Badiu.

    Când nu este posibilă eliberarea certificatului de moștenitor prin notarul public

    ”Pot exista motive de respingere (a cererii de eliberare gratuită a certificatului de moștenitor – n.r.). În realitate, se poate întâmpla ca o persoană să fi avut 7 copii – 6 să vină la notariat, dar al șaptelea să nu vină pentru că nu poate, poate lucrează în străinătate sau pur și simplu este rău-intenționat și nu vrea. În aceste situații, notarul nu poate elibera certificatul de moștenitor – actul de proprietate, motiv pentru care oamenii trebuie să meargă la judecătorie. Acesta este un motiv, de xemplu, în care procedura nu se poate finaliza. Sau este posibil ca două parcele din terenul agricol să se suprapună și atunci oamenii trebuie să se întâlnească și să rezolve această problemă. Iată un alt motiv pentru care procedura nu poate fi finalizată. În aceste condiții, vom primi o încheiere de respingere de la Cartea funciară, urmând ca problema – dacă este litigioasă, dacă oamenii se ceartă, să se rezolve de către judecător. De aceea este bine ca oamenii, între ei, să își acorde unul altuia sprijin pentru a putea reglementa probleme care nu s-au reglementat atâția ani”, a explicat reprezentanta Uniunii Naționale a Notarilor Publici.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!