DOUĂ SCHIMBĂRI IMPORTANTE pentru PFA! Modificările – ÎN VIGOARE DIN IANUARIE 2017
agrointeligenta.ro -DOUĂ SCHIMBĂRI IMPORTANTE PENTRU PFA-URI, DAR ȘI PENTRU ÎNTREPRINDERILE INDIVIDULAE! Nu sunt puțini cei care activează ca persoane juridice prin aceste două forme de organizare, ambele prezentând o serie de avantaje din punct de vedere fiscal. Astfel, clasa de mijloc a agricultorilor, adică acei fermieri numeroși care cultivă suprafețe mai mici de teren sunt organizați fie în PFA-uri (Persoane Fizice Autorizate – n.r), fie în Întreprinderi Individuale, tocmai pentru că acestea sunt mai simple decât un SRL și se pliază mai bine pe nevoile lor. Începutul anului 2017 aduce două schimbări majore în ceea ce privește funcționarea acestor două forme de organizare preferate de micii antreprenori.
Legea nr. 182/2016 publicată în Monitorul Oficial nr. 828 din 19 octombrie 2016, ale cărei prevederi se vor aplica începând cu 17 ianuarie 2017 aduce două limitări importante pentru persoanele fizice autorizate (PFA) și întreprinderile individuale (II). Iată care sunt acestea:
1. Limitarea numărului de coduri CAEN
Codurile CAEN pentru care aceste entități pot obține autorizații vor fi limitate la un număr de maxim 5 coduri CAEN pentru PFA și maxim 10 coduri CAEN pentru întreprinderile individuale. Această limitare adusă de legiuitor obligă noii operatori economici să manifeste o atenție sporită în alegerea obiectului de activitate, iar pe cei deja înființați ca PFA sau II să efectueze anumite modificări ale actelor de înființare.
Constituirea unei entități după data de 17 ianuarie 2017, impune titularilor efectuarea unei analize atente la nivelul business-ului pe care doresc să îl demareze, în urma căreia să decidă forma de organizare a acestei entități, respectiv PFA, II sau S.R.L.
În ceea ce privește PFA și întreprinderile individuale înființate anterior datei de 17 ianuarie 2017, care au incluse în obiectul de activitate un număr de coduri CAEN mai mare decât cel prevăzut mai sus, acestea vor avea la dispoziție un termen de 2 ani, respectiv până în 17 ianuarie 2019, să își modifice obiectul de activitate. Modificarea acestor mențiuni și emiterea noilor certificate de înregistrare se realizează cu titlu gratuit.
PFA și întreprinderile individuale care nu se vor conforma obligației de a-și limita obiectul de activitate la maxim 5 coduri CAEN (pentru PFA) și maxim 10 coduri CAEN (pentru II) până în 17 ianuarie 2019 riscă să fie radiate din oficiu.
Soluții alternative
Pentru acei fermieri pentru care limitarea numărului de coduri CAEN impune anumite restricții în desfășurarea activităților curente, pot apela la soluții alternative, așa cum sunt:
– modificarea formei de organizare, respectiv transformarea PFA în întreprindere individuală, care permite autorizarea a maxim 10 coduri CAEN;
– radierea PFA/ II urmată de constituirea unei societăți cu răspundere limitată (S.R.L.) pentru care legea nu instituie o limită în ceea ce privește codurile CAEN autorizate;
– radierea PFA/ II urmată de înființarea unei IF, pentru care de asemenea nu este prevăzută o limitare în ceea ce privește numărul de coduri CAEN.
2. Limitarea numărului de salariați: maxim 3 pentru PFA și 8 pentru II
Numărul de salariați pe care îi poate încadra în muncă o persoană fizică autorizată va fi limitat la maxim 3, în timp ce întreprinderile individuale vor putea angaja cel mult 8 salariați. Pentru PFA-urile sau II care au mai mulți salariați decât permite legea, acestea au la dispoziție două alternative, fie să efectueze concedieri, fie să-și își reorganizeze activitatea.
Concedierea persoanelor care depășesc limita de 3 salariați pentru PFA și 8 salariați pentru II este o variantă de luat în calcul, dacă entitățile respective nu doresc să își reorganizeze activitatea. Atenție însă, concedierile trebuie efectuate cu respectarea prevederilor legale, astfel încât riscurile de cenzurare a acestor măsuri în instanță să fie reduse la minim.
Dacă, în urma disponibilizărilor, PFA sau II nu își mai poate exercita în mod optim activitatea, există posibilitatea stabilirii unor relații contractuale cu alte PFA, II sau societăți comerciale, pentru efectuarea unei activități economice. Stabilirea unor relații contractuale cu persoane fizice este de evitat întrucât există riscul ca acestea să fie recalificate în raporturi de muncă, cu generarea unor consecințe negative pentru PFA sau II beneficiară a acestor servicii.
Soluții alternative
PFA sau II care nu doresc să efectueze disponibilizări, trebuie să ia în calcul modificarea formei de organizare, având următoarele alternative:
– modificarea formei de organizare, respectiv transformarea PFA în întreprindere individuală, care permite angajarea a maxim 8 salariați;
– radierea PFA/ II urmată de constituirea unei societăți cu răspundere limitată (S.R.L.) pentru care legea nu instituie o limită în ceea ce privește numărul de salariați;
-radierea PFA/ II urmată de înființarea unei IF, pentru care de asemenea nu este prevăzută o limitare în ceea ce privește numărul membrilor.
În plus fața de aceste două limitări aduse ca element de noutate de prevederile Legii nr. 182/2016 și care nu trebuie deloc ignorate, alegerea formei de organizare a viitoarei entități trebuie făcută și în funcție de sistemul de impozitare apreciat ca fiind cel mai profitabil viitorului antreprenor respectiv: sistem real/ normă de venit in cazul PFA și impozit pe veniturile microîntreprinderii (3%)/ impozit pe profit (16%) în cazul S.R.L.
Sursă selectivă: law-partners.ro