• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • EXCLUSIV. Producție-record la porumbul neirigat din România în 2016: 19,2 tone la hectar în ferma unui sibian din Alămor

  Gabriela Gimbășanu -

  EXCLUSIV. PRODUCȚIE-RECORD LA PORUMB NEIRIGAT ÎN 2016! Un fermier a obținut o recoltă de 19,2 tone la hectar folosind o tehnologie pe care a perfecționat-o de-a lungul anilor în ferma sa din Alămor. Într-un an cu multe probleme și puține ploi, aceasta este cea mai mare producție de porumb din datele colectate de Agrointeligența – www.agrointel.ro pentru anul în curs – până la acest moment!

  19.200 kg/ha – o producție record de porumb cultivat la neirigat! Aceasta este valoarea producție pe care un fermier din județul Sibiu a reușit să o recolteze de pe o solă de 10 hectare, într-un an marcat de secetă în toate zonele agricole importante.

  La ferma lui Ioan Arcaș din localitatea Alămor, județul Sibiu pare că seceta nu și-a făcut simțită prezența, ba, mai mult, fermierul se plânge de prea multă ploaie, care l-a împiedicat să încheie recoltatul la porumb. Cu toate acestea, vremea din ultima perioadă i-a permis sibianului să strângă recolta de pe o parcelă de 10 hectare. Când a început să recolteze și să pună pe cântar și-a dat seama că are în față cea mai mare producție de porumb pe care a obținut-o în cei peste 15 ani de activitate agricolă – 19.200 kg/ha, cu o umiditate de 18%.

  ioan-arcas-a-primit-din-partea-pioneer-recunoasterea-pentru-rezultate-exceptionale

  19.200 kg/ha la porumbul cultivat la neirigat cu hibridul P9241

  Fără sistem de irigații, dar și constrâns de zona în care practică agricultura, fermierul Ioan Arcaș și-a dezvoltat de-a lungul anilor o tehnologie de cultură care să-i permită să obțină recolte mulțumitoare la porumb, indiferent de condițiile climatice. Așa se face că anul acesta a reușit, ajutat și de genetica Pioneer, să obțină o producție de 19.200 kg/ha de porumb, la neirigat, de pe 10 hectare, la o umiditate de 18%.

  Am ales să folosesc la porumb hibridul P9241 din grupa FAO 300, un hibrid AQUAmax de la Pioneer. Pe cele 10 hectare am obținut acest record de producție, pe restul parcelei producția a scăzut la 16-15 tone/ha. Aici unde am avut recordul de producție este un teren în pantă și cea mai mare recoltă a fost strânsă la baza parcelei. Pe măsură ce urcam panta producția a mai scăzut – în zonele acelea apa nu a fost suficient de multă. De pe cele 10 hectare am avut o producție de 19.200 kg/ha cu o umiditate de 18%. Întreaga suprafață pe care o lucrez este la neirigat, nu avem posibilitatea de a ne face un sistem de irigații, suntem la mâna lui Dumnezeu și se pare că a avut grijă de mine anul asta și am obținut o recoltă bună”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Ioan Arcaș, fermierul sibian care a recoltat o producție record de porumb până la acest moment, în 2016.

  12-14 tone/ha media la porumb pe fermă

  Tehnologia utilizată la cultivarea porumbului, dar și fertilitatea naturală a solului l-au ajutat pe producătorul agricol să obțină an de an producții mulțumitoare, asta în contextul în care această cultură este una iubitoare de apă.

  ”Nu m-am gândit niciodată că o să pot să recoltez o producție atât de mare la porumb. În zona noastră, în general, media la porumb, în fermă este de 12-14 tone/ha, totul în funcție de condițiile meteo. În 2012, când a fost secetă cruntă în toată țara eu am scos o medie de 8 tone/ha, la porumb, tot în parcela asta, cu același hibrid și aceeași tehnologie”, ne-a spus sibianul.

  Lucrează 190 de hectare din care 115-120 ha cu porumb

  Ioan Arcaș face agricultură de când se știe și a început ”practica” în ferma tatălui său, care ulterior a devenit a lui. În cei mai bine de 15 ani de când lucrează pământul a făcut mereu eforturi să își perfecționeze tehnologiile de cultură, în special investind în genetică și utilaje care să îl ajute să aibă randament mai bun.

  ”În prezent lucrez 190 de hectare, din care în jur de 50 ha în proprietate, restul în arendă. Anul trecut, planul de cultură a fost unul destul de simplu: în jur de 40 de hectare am pus grâu și pe 115-120 de hectare am avut porumb. Restul a fost lucernă și semințe pentru animale. La porumb încă nu am terminat de recoltat pentru că de mai bine de o lună ne plouă în fiecare zi, așa că la noi în zonă încă se recoltează la porumb. Am reușit să intru doar în parcela în care am obținut această producție record”, ne-a spus fermierul succint despre suprafața pe care o lucrează.

  Fertilizare cu gunoi de grajd, 300 kg/ha de complex și 25 kg/ha de microgranulate

  Referitor la tehnologia folosită, sibianul vorbește cu puține detalii și susține că nu a făcut nimic special.

  Nu am făcut nimic special ca și tehnologie. În toamnă am efectuat o arătură de toamnă și pe terenurile pe care le am în proprietate am aplicat și gunoi de grajd bine fermentat. În primăvară am făcut o trecere cu combinatorul și după aceea am semănat direct, la sfârșit de lună martie. La semănare am aplicat 300 kg de îngrășământ complex și 25 de kg/ha de microgranulat de la Chemark Rom. Am avut, ca și densitate undeva la 80.000 de plante/ha”, ne-a explicat fermierul.

  Combinatorul, tehnologiile și precipitațiile, secretele unei producții-record

  Potrivit fermierului, elementele care l-au ajutat să obțină o producție atât de mare de porumb au fost trecerile cu combinatorul, tehnologia aplicată, dar și precipitațiile însemnate care au căzut în perioadele critice pentru cultura de porumb.

  Cred că secretul unei astfel de producții este prezența precipitațiilor pe de o parte, tehnologia, iar pe de altă parte cred că efectuarea lucrării cu combinatorul de la Bednar Machinery în primăvară a ajutat foarte mult porumbul să pornească bine în vegetație. Numai în ultimele două săptămâni am avut undeva la 40-45 litri/mp. Am avut ploi, am avut căldură, asta cred că a ajutat foarte mult producția. Trecerea cu combinatorul este vizibilă în câmp, am avut și parcele unde nu am trecut cu combinatorul și acolo cultura nu a mers așa de bine”, susține sibianul.

  În 2017, suprafața de porumb cultivată de fermier va crește

  Tocmai ploile care l-au ajutat să obțină o producție așa de însemnată la porumb sunt și cele care îl împiedică pe fermier să termine semănatul grâului. Deși alocase o suprafață de 45 de hectare pentru grâu, nu a reușit să semene decât 20 de hectare. Cel mai probabil, restul de 20 de hectare se vor adăuga celor 120 ha alocate pentru semănatul în primăvară a culturii de porumb.

  Pentru anul următor cred că îmi rămâne o suprafață mult mai mare de porumb. Am avut foarte multe ploi în ultima perioadă și nu am semănat decât o suprafață mică de grâu. Am semănat 20 de hectare de grâu din 45 de ha. Dacă se îndreaptă timpul aș putea să mai semăn, dar numai să mă lase vremea. Avem zăpadă pe câmp și porumb care nu a fost recoltat din cauza precipitațiilor”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Ioan Arcaș, fermierul care a recoltat o producție record de porumb, din județul Sibiu.

  Caracteristici generale ale hibridului Pioneer P9241

  Acest hibrid este cel mai căutat din grupa de maturitate FAO 300, semitimpuriu. Caracteristicile sale sunt: excelentă capacitate de producţie, pierde apa rapid la maturitate și prezintă o bună capacitate de adaptare la stresul hidric şi termic.

  Plantă este echilibrată, cu o înălțime medie-înaltă, prezintă un sistem radicular foarte dezvoltat și o inserţie medie a ştiuletelui De asemenea, hibridul prezintă rezistenţă bună la frângere şi cădere, rezistenţă foarte bună la tăciunele zburător şi Fusarium și bună toleranţă la secetă.

  Zonele de cultură recomandate pentru acest hibrid sunt cele semiaride şi semiumede din vestul şi sud-estul ţării. Fiind, de asemenea, recomandat și pentru semănatul timpuriu.

  Densitățile recomandate sunt:
  – neirigat: 66.000 – 75.000 plante recoltabile/ha;
  – irigat: 75.000 – 85.000 plante recoltabile/ha.

  Citiți și: 

  Cea mai mare producție de porumb la hectar în 2014: Un fermier din Neamț a recoltat 19,2 tone de porumb/ha fără irigații

  Dialog cu Vasile Pop Silaghi – Fermierul campion al porumbului și secretele sale


  Te-ar mai putea interesa

  Județul în care toată suprafața de porumb neirigat este compromisă din cauza secetei Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei O familie de legumicultori și-a găsit solarii tăiate și toți ardeii furați

  Ultimele știri

  Șef din APIA – anunț pentru crescătorii de animale care vor să ia subvențiile în avans Pajiștile sunt pârjolite, prețul nutrețului a explodat. Crescător de vaci: ”Trebuie să găsim un ajutor” Agrometeo: Secetă puternică la porumbul neirigat. Zonele unde culturile sunt cel mai afectate