RAPIȚA va rămâne CULTURA-VEDETĂ și-n 2017. ”Nu se vor atinge PRODUCȚIILE DIN ACEST AN!”
Gabriela Gimbășanu -Rapița rămâne în preferințele fermierilor români! În ultimii ani această cultură oleaginoasă a câștigat teren în România. Încurajați de prețurile de valorificare bune, tot mai mulți agricultori își măresc suprafețele cultivate an de an cu rapiță. O estimare internă a companiei Pioneer arată că, numai în această toamnă au fost semănate în jur de 750.000 de hectare de rapiță, dintre care în jur de 200.000 de hectare cu genetică Pioneer.
În cursul zilei de joi, 17 noiembrie, compania Pioneer a organizat a doua întâlnire din cadrul ”Pioneer Media Club”, în București, unde reprezentanții mass-media au putut afla care este bilanțul unui sezon rodnic, dar, mai ales, au fost purtați cu ajutorul imaginilor, prin centrul Multicrop DuPont Pioneer din Sevilla, un centru tehnologic de excelență inaugurat oficial în septembrie 2016.
Au fost semănate 750.000 ha cu rapiță
Jean Ionescu, operations manager pentru România și Republica Moldova, a fost cel care ne-a vorbit despre cultura de rapiță, ce suprafață s-a însămânțat, dar mai ales care este stadiul de vegetație al plantelor și cum va evolua această cultură la ieșirea din iarnă. Potrivit estimărilor interne ale companiei, în primăvară se vor întoarce în jur de 100.000 de hectare.
”Circa 200.000 ha de rapiță sunt acoperite cu hibrizii Pioneer. Estimarea internă a companiei este că s-au semănat circa 750.000 de hectare cu rapiță în această toamnă. Ținând cont de stadiul de vegetație actual, estimăm că între 60-80.000, chiar 100.000 de hectare din aceste suprafețe însămânțate le vom pierde în iarnă, din cauza stadiului de vegetație destul de slab, din anumite zone. În vestul României, Transilvania și 80% din Moldova suprafața cultivată cu rapiță arată destul de bine. În sud-estul României cam 90% din suprafață se prezintă relativ bine. În schimb, în Oltenia și zona Teleorman este posibil să avem cele mai mari suprafețe de rapiță care vor fi întoarse în primăvară”, a declarat Jean Ionescu, operations manager al companiei DuPont Pioneer pentru România și Republica Moldova.
PT234, PR44W29 și PT225 – cei mai vânduți hibrizi de rapiță Pioneer
Din cele 750.000 de hectare semănate cu rapiță, pe aproape 27% din suprafață se găsește rapiță Pioneer. Cei mai căutați hibrizi în această toamnă au fost PT234, PR44W29 și PT225.
”Cel mai important hibrid comercial la rapiță este PT234 din portofoliul Pioneer și PR44W29. La fel de bine, în materie de vânzări a mers și un hibrid lansat anul acesta, PT225. Aceștia sunt cei trei hibrizi care ocupă cea mai importantă parte din portofoliu. Rapița va fi cultura regină și anul viitor, dar nu cred că se vor realiza performanțele productive pe unitate de suprafață din anul precedent. Uitați-vă numai la stadiul de vegetație actual, versus aceeași perioadă a anului trecut. Anul trecut rapița era la genunchi, ceea ce indica faptul că se va obține o producție de 3,8-4 tone/ha, fără durere de cap”, ne-a spus managerul operațional al companiei DuPont Pioneer.
Programele de marketing au încurajat fermierii să semene devreme
Potrivit specialistului Pioneer, cartea câștigătoare a majorității fermierilor care cultivă rapiță este să semene foarte devreme. Semănatul în sec între 15 august și 5 septembrie este o strategie aducătoare de profit. Tocmai de aceea programele de marketing ale companiei Pioneer au avut rolul de a-i convinge pe fermieri să semene cât mai devreme, pentru a permite plantei să ajungă la un stadiu normal de vegetație, astfel încât ea să fie pregătită să facă față condițiilor meteo grele din timpul iernii.
”Riscul cel mai mare la rapiță sunt condițiile din perioada semănatului (…). Din această cauză noi a avut programe la rapiță, de asigurare a culturii. Cine a întors cultura a primit un discount de 240 lei pe sac. Avem și o asigurare de îngheț, în momentul în care fermierul se califică și intră în iarnă cu o rapiță pregătită corespunzător, dacă se întâmplă ceva fermierul primește floarea soarelui în primăvară cu titlul gratuit. Programele de marketing au avut rolul să-i încurajeze pe fermieri să semne rapița timpuriu, tocmai pentru a ajuta această plantă să ajungă la stadiul normal de dezvoltare pentru intrarea corespunzătoare în iarnă. Am încercat puțin să educăm piața în acest sens și am contribuit și noi cu ceva. Fermierul care a pierdut rapiță doi ani la rând nu mai este încurajat să cultive această plantă”, a declarat Jean Ionescu, operations manager al companiei DuPont Pioneer pentru România și Republica Moldova.