• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • FERMIER ROMÂN: La nevoie, IEȘIM ÎN STRADĂ pentru a apăra LEGEA SUPERMARKETURILOR!

  Roxana Dobre -

  Avertismentul Comisiei Europene privind aplicarea Legii Supermarketurilor, avertismen anunțat de ministrul agriculturii Achim Irimescu, a iscat reacții în lanț din partea fermierilor! TREBUIE SĂ APĂRĂM ce este al nostru și să nu cedăm în fața Comisiei Europene! Este doar unul dintre zecile de comentarii puternice care arată supărarea fermierilor dar și a consumatorilor români. Producătorii agricoli de gândesc deja să meargă și mai departe și să iasă în stradă pentru a-și apăra drepturile.

  Cristian Lungu, fermier din Ilfov, care reușește să își câștige independența financiară comercializând lapte crud direct către consumator prin intermediul dozatoarelor, ne-a declarat că este șocat de reacția pe care a transmis-o Comisia Europeană.

  Am citit aseară reacțiile fermierilor chiar pe site-ul Agrointeligența unde comentau la avertismentul Comisiei Europene privind Legea Supermarketurilor. Deja se cere ieșirea din Uniunea Europeană astfel încât să ne lase în pace să ne facem legile noastre. Am vorbit cu câțiva colegi iar reacțiile sunt extrem de dure. Trebuie arătat foarte bine cu niște mișcări de stradă, pentru că doar așa vom avea succes. Cel mai interesant este că fermierii știu cum au procedat ungurii care au ales să aplice legea și nu au ținut cont de avertismentele venite de la UE. Această lege este un lucru extrem de important pentru fermieri iar dacă o vom pierde nu mai avem vreo șansă de a ne vinde produsele românești la rafturi. Noi așteptăm reacțiile din partea fermierilor și vom decide dacă să ieșim în stradă”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro în exclusivitate, Cristian Lungu.

  Fermierul ilfovean spune că ar trebui să luăm exemplu altor țări și să promovăm cât mai mult produsele noastre, nu pe ale altora.

  În afară, spre exemplu în Austria, ei nu au făcut o lege a supermarketurilor ci au lucrat mult la promovarea produsului din țara lor. Noi am avut anul trecut o vizită în Austria și am văzut clar cum la raft, și am stat 20 de minute să observăm, cumpărătorii alegeau doar produse autohtone. Dar există raft special cu produsele lor. Vă spun sincer că toți cumpărătorii alegeau produsele lor, din Austria. Și noi avem bani pentru promovarea alimentului românesc deci ar trebui să facem ceva, să ne mișcăm odată! Trebuie să lucrăm foarte mult și la conștientizarea cumpărătorului astfel încât să poată face dieferența între ce înseamnă produs românesc și ce înseamnă produs din important”, a mai subliniat producătorul agricol din Ilfov.

  Vă reamintim că ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat ieri că România riscă o procedură de infringement, dacă nu va modifica prevederea din Legea privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căreia marile magazine sunt obligate să expună la raft, în proporție de 51%, produse românești provenite de pe lanțul scurt.

  Acesta a spus că, deocamdată, nu știe în ce constă efectiv penalizarea pe care ar trebui să o plătească România, dacă nu se va alinia legislației europene. ”Nu știu acum în ce constă penalizarea, mi-e greu să spun, dar, probabil, soluția este să ne aliniem din punct de vedere al legislației. În momentul de față analizăm”, a subliniat ministrul Agriculturii pentru Agerpres.

  Proiectul de Lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căruia magazinele mari vor fi obligate să expună la raft 51% produse românești provenite de pe lanțul scurt, a fost aprobat la începutul lunii iunie de Camera Deputaților, ca for decizional, iar în luna iulie a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis. Legea urmează să intre în vigoare la începutul lunii ianuarie 2017, iar Ministerul Agriculturii trebuie să emită până atunci normele metodologice de aplicare.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Anunț de vânzare: Sămânță de mazăre certificată la prețuri extrem de atractive Drumurile naționale și județene din Constanța au fost închise. ANM: Județul e sub alertă de viscol! Comisia pentru Agricultură, răspuns pentru Asociația Forța Fermierilor. Adrian Chesnoiu: ”Dacă Guvernul nu va da OUG pentru despăgubiri, depunem amendament la Legea bugetului”

  Ultimele știri

  FORȚA FERMIERILOR cu Vlad Macovei – 27 ianuarie 2021 Legea ambroziei. Fermierii – controlați de Primărie, Poliția Locală sau Garda de Mediu; amenzi majorate! Ajutor de minimis Legume 2021. Culturi eligibile și cuantumuri propuse pentru plata legumicultorilor