Comerţ alimentarIMPORTANTŞtiri agricole

FERMIER ROMÂN: La nevoie, IEȘIM ÎN STRADĂ pentru a apăra LEGEA SUPERMARKETURILOR!

Avertismentul Comisiei Europene privind aplicarea Legii Supermarketurilor, avertismen anunțat de ministrul agriculturii Achim Irimescu, a iscat reacții în lanț din partea fermierilor! TREBUIE SĂ APĂRĂM ce este al nostru și să nu cedăm în fața Comisiei Europene! Este doar unul dintre zecile de comentarii puternice care arată supărarea fermierilor dar și a consumatorilor români. Producătorii agricoli de gândesc deja să meargă și mai departe și să iasă în stradă pentru a-și apăra drepturile.

Cristian Lungu, fermier din Ilfov, care reușește să își câștige independența financiară comercializând lapte crud direct către consumator prin intermediul dozatoarelor, ne-a declarat că este șocat de reacția pe care a transmis-o Comisia Europeană.

Am citit aseară reacțiile fermierilor chiar pe site-ul Agrointeligența unde comentau la avertismentul Comisiei Europene privind Legea Supermarketurilor. Deja se cere ieșirea din Uniunea Europeană astfel încât să ne lase în pace să ne facem legile noastre. Am vorbit cu câțiva colegi iar reacțiile sunt extrem de dure. Trebuie arătat foarte bine cu niște mișcări de stradă, pentru că doar așa vom avea succes. Cel mai interesant este că fermierii știu cum au procedat ungurii care au ales să aplice legea și nu au ținut cont de avertismentele venite de la UE. Această lege este un lucru extrem de important pentru fermieri iar dacă o vom pierde nu mai avem vreo șansă de a ne vinde produsele românești la rafturi. Noi așteptăm reacțiile din partea fermierilor și vom decide dacă să ieșim în stradă”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro în exclusivitate, Cristian Lungu.

Fermierul ilfovean spune că ar trebui să luăm exemplu altor țări și să promovăm cât mai mult produsele noastre, nu pe ale altora.

În afară, spre exemplu în Austria, ei nu au făcut o lege a supermarketurilor ci au lucrat mult la promovarea produsului din țara lor. Noi am avut anul trecut o vizită în Austria și am văzut clar cum la raft, și am stat 20 de minute să observăm, cumpărătorii alegeau doar produse autohtone. Dar există raft special cu produsele lor. Vă spun sincer că toți cumpărătorii alegeau produsele lor, din Austria. Și noi avem bani pentru promovarea alimentului românesc deci ar trebui să facem ceva, să ne mișcăm odată! Trebuie să lucrăm foarte mult și la conștientizarea cumpărătorului astfel încât să poată face dieferența între ce înseamnă produs românesc și ce înseamnă produs din important”, a mai subliniat producătorul agricol din Ilfov.

Vă reamintim că ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat ieri că România riscă o procedură de infringement, dacă nu va modifica prevederea din Legea privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căreia marile magazine sunt obligate să expună la raft, în proporție de 51%, produse românești provenite de pe lanțul scurt.

Acesta a spus că, deocamdată, nu știe în ce constă efectiv penalizarea pe care ar trebui să o plătească România, dacă nu se va alinia legislației europene. ”Nu știu acum în ce constă penalizarea, mi-e greu să spun, dar, probabil, soluția este să ne aliniem din punct de vedere al legislației. În momentul de față analizăm”, a subliniat ministrul Agriculturii pentru Agerpres.

Proiectul de Lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căruia magazinele mari vor fi obligate să expună la raft 51% produse românești provenite de pe lanțul scurt, a fost aprobat la începutul lunii iunie de Camera Deputaților, ca for decizional, iar în luna iulie a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis. Legea urmează să intre în vigoare la începutul lunii ianuarie 2017, iar Ministerul Agriculturii trebuie să emită până atunci normele metodologice de aplicare.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. PROSTI AM FOST ROMANII DINTODEAUNA . NOI SUNTEM MANIPULATI . CUM SA IESIM IN STRADA PENTRU ASA CEVA ? TREBUIE IESIT IN STRADA CA NU SUNT LOCURI DE MUNCA IN AGRICULTURA CA FERMIERII ISI BAT JOC DE OAMENI , CA PRODUSELE ALEA CARE SCRIE CA SUNT ROMANESTI SUN RECOLTATE CU FORTA DE MUNCA PROST PLATITA SI LA NEGRU.

    1. Tragedia e alta, sau prostia tot aceiasi. Dragi agricultori ,legea nu stipuleaza 51% prod. romanesti, ci provenite din lantul scurt de distributie. Dua care mergi si vezi ce inseamana lantul scurt de distributie. Dupa toate astea ai sa vezi ca e fix ca pana acum si nu sunt obligati sa cumpere prod. made in romania. Succes!

  2. trebuie facute publice toate datele cu fermierii de cand au inceput sa se dea subventiile . puse pe site la APIA ANAF ITM cu banii care le au fost virati din subventii din rambursari de tva din calamitati si o sa vedeti ca asa zisi fermieri s-au imbogatit pe spinarea proprietarilor de teren. impozitele la primarie tot proprietarul terenului le plateste. cum circula cu utilaje de sute de mii de euro pe drumuri publice fara itp rca rovigneta . distrug zonele rurale depopuleaza satele tinerii de la sate pleaca in strainatate. de unde au bani de utilaje de sute de mii de euro? cum au au strans unii averi de milioane de euro? cum de nimeni nu controleaza fermierii? unde sunt LOCURILE DE MUNCA in agricultura? O SA VEDETI CA ASTIA CE AU ALUAT SUBVENTII SI BENEFICII NU AU AVUT UN ANGAJAT. RUSINE AUTORITATILOR CARE NU I AU CONTROLAT. HOUO.

Scrie un comentariu