EMIL DUMITRU: Guvernul României TREBUIE SĂ RĂSPUNDĂ UE! LEGEA SUPERMARKETURILOR NU ÎNCALCĂ REGULILE EUROPENE!
Gabriela Gimbășanu -Atenționarea de infringement nu ar trebui să fi un motiv de îngrijorare pentru România, apreciază Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro. Potrivit reprezentantului fermierilor, o motivare corespunzătoare a modificărilor aduse la Legea 321/2009 din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale ar fi edificatoare pentru cei de la Comisia Europeană. Până la urmă, rolul acestei atenționări este acela de a vedea dacă plângerea făcută (pentru că cel mai probabil, cineva a făcut o plângere!) corespunde cu realitatea și dacă decizia de modificare a Legii 321.2009 intră în contradicție cu Regulamentele Europene.
Potrivit președintelui Federației Naționale Pro Agro, în sesizarea transmisă către Comisia Europeană au fost trecute multe neadevăruri. În lege nu se specifică nicăieri 51% produse românești, ci este vorba de 51% produse provenite de pe lanțul scurt de aprovizionare.
”În lege nu se specifică nicăieri produse românești, ci este vorba de produse provenite de pe lanțul scurt de aprovizionare, tocmai pentru că ne dorim ca românii să aibă acces la produse proaspete din acele categorii enumerate în mod limitativ de către Legea nr.150/2016. În general, în România, când se rostește cuvântul infringement, toată lumea se panichează. De exemplu, Franța în fiecare an, primește câte 10 astfel de dosare de pre-infringement și nimeni nu se sperie pentru că până la urmă este vorba de interesul național, în acest caz de ceea ce vrem noi să dezvoltăm în agricultura României. Cred că ar trebui să tratăm cu seriozitate un răspuns pe care ar trebui să-l facem către Comisia Europeană și să explicăm ce a intenționat legiuitorul în parteneriat cu asociațiile profesionale de fermieri. Trebuie să explicăm că, așa cum la Comisia Europeană s-a declanșat încă din 2010 un grup de lucru prin care să se facă o analiză pentru a se vedea care este forța de negociere a fermierului în raport cu rețele de retail, România a încercat să legifereze, prin acest act normativ un parteneriat corect care până nu demult nu a funcționat”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.
Atenționare de infringement- un schimb de opinii
Liderul Federației Naționale Pro Agro este de părere că atenționarea de infringement anunțată de ministrul agriculturii Achim Irimescu la începutul acestei săptămâni nu este altceva decât un schimb de opinii între România și Comisia Europeană, în așa fel încât instituția europeană să identifice dacă sesizarea este reală și dacă Legea 150/2016 aduce atingere Regulamentelor Europene.
”Declarațiile puțin temătoare făcute de conducătorii din România nu fac altceva decât să dea apă la moară celor care au reclamat la Comisia Europeană Legea 150/2016. Îmi exprim încrederea că printr-o explicitare corectă că de fapt nu este o procedură de infringement, ci mai mult un schimb de opinii între România și Comisia Europeană, astfel încât să se afle adevărul, se va rezolva aceasta neînțelegere și legea va fi într-un totul funcțională. Mai degrabă ar fi trebui ca cei care fac declarații să stabilească care sunt nomele de aplicare și cum ar trebui să le adoptăm pe lanțul scurt de aprovizionare, să definim lanțul scurt și să-i așezăm la masă pe producători și supermarketuri astfel încât produsele de pe lanțul scurt să se găsească în coșul consumatorului pentru a consuma produse proaspete”, a conchis președintele Federației Naționale Pro Agro.
Vă reamintim că ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat luni, 21 noiembrie că România riscă o procedură de infringement dacă nu va modifica prevederea din Legea privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căreia marile magazine sunt obligate să expună la raft, în proporție de 51%, produse provenite de pe lanțul scurt.
Acesta a spus că, deocamdată, nu se știe în ce va consta efectiv penalizarea pe care ar trebui să o plătească România, dacă nu se va alinia legislației europene. ”Nu știu acum în ce constă penalizarea, mi-e greu să spun, dar, probabil, soluția este să ne aliniem din punct de vedere al legislației. În momentul de față analizăm”, a subliniat ministrul Agriculturii pentru Agerpres.
Proiectul de Lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căruia magazinele mari vor fi obligate să expună la raft 51% produse provenite de pe lanțul scurt, a fost aprobat la începutul lunii iunie de Camera Deputaților, ca for decizional, iar în luna iulie a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis. Legea urmează să intre în vigoare la începutul lunii ianuarie 2017, iar Ministerul Agriculturii trebuie să emită până atunci normele metodologice de aplicare.