• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! SUBVENȚIE SPECIALĂ pentru FERMIERII CARE NU AU LUAT PLĂȚI-RECORD de la APIA!

    Roxana Dobre -

    Veste EXCELENTĂ pentru fermieri! Producătorii agricoli care NU au încasat subvenții uriașe de la APIA în campania de plată 2015 primesc în perioada următoare un ajutor excepțional. Anunțul a fost făcut în premieră de către ministrul agriculturii, Achim Irimescu, la Balul Fermierilor eveniment ce a avut loc pe data de 5 noiembrie la Târgul Indagra și unde Revista Agrointeligența – www.agrointel.ro a lansat numărul special al revistei  – TOP 100 FERMIERI – ediția 2016!

    Proiectul de lege privind împărțirea banilor europeni a apărut deja pe site-ul Ministerului Agriculturii și prevede o sumă totală de 10.896.083 euro ce se împarte în mod egal crescătorilor de porcine și producătorilor de lapte, sectoare ce primesc câte 5.448.041,5 euro.

    Dacă pentru crescătorii de porcine proiectul de lege este deja publicat și așteaptă aprobarea Guvernului iar termenul-limită prevăzut pentru depunerea cererilor este 8 decembrie, în ceea ce îi privește pe producătorii de lapte, mai au de așteptat până la începutul anului 2017!

    Care sunt motivele pentru care ajutorul excepțional nu se aplică în acest an, ne-a explicat în exclusivitate Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.

    Acest ajutor se va plăti numai anul viitor deoarece APIA nu mai are timp să primească cererile în perioada scurtă care a mai rămas din anul 2016. La crescătorii de porcine într-adevăr se depun cereri și se va face plata în 2016 pentru că la ei a fost mai ușor deoarece i-au luat după bunăstarea animalelor. La vaci de lapte se va reveni cel mai probabil cu un proiect de lege unde vor fi prevăzute toate condițiile urmând ca cererile să fie depuse la APIA începând de anul viitor. Din câte știu eu termenul-limită pentru plata fermierilor este 30 iunie 2017”, a explicat în exclusivitate pentru Revista Agrointeligența – www.agrointel.ro, Claudiu Frânc.

    Cine sunt fermierii care pot depune cereri? ”Se preconizează că o să fie un număr mare de fermieri care se încadrează la acest sprijin. Banii vor merge doar la fermierii mici care nu s-au încadrat pentru sprijinul cuplat zootehnic în campania 2015. O să vedem exact dar în principiu sunt cei care dețin între 3-10 capete sau 3-15 capete. Vom vedea acest aspect a rămas de lămurit cu ministerul în perioada următoare. Banii vin și de la bugetul de stat atât pentru sectorul porcinelor cât și pentru producătorii de lapte, deci jumătate sunt bani europeni și restul din bugetul național”, a mai explicat liderul crescătorilor de vaci de lapte.

    Cererile vor fi depuse la APIA iar fermierii nu sunt obligați să prezinte vreo situație a producției de lapte sau vreun contract de livrare dar singura regulă este să nu fi beneficiat de sprijin cuplat zootehnic în campania 2015. În plus, cererile se vor depune la agenția de plăți ”de la A la Z” fără ca aceasta să aibă vreo legătură cu cererea unică depusă deja în campania 2016. ”Deci sprijinul nu este condiționat de vreo producție ci este vorba despre fermierii care dețin și asta vom insista foarte mult, la dat depunerii cererii, între 3 și 10-15 animale sau cât o să fie fixat plafonul maxim de acordare. Deci nu se vom mai lega de acea dată istorică cum a fost la Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT). Trebuie să compensăm și pierderile pe care le-au avut producătorii agricoli care dețin până în 15 capete și au pierdut în campania 2015 Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ-ul) din diferite motive: că s-au tăiat din animale, că nu au fost eligibile pentru că au depășit vârsta de 8 ani, etc. dar au suportat costurile pentru Controlul Oficial al Performanțelor COP) și Registrul Genealogic (RG)”, a mai spus Claudiu Frânc.

    Suma pe care o să o primească fermierii pe cap de animal se va stabili în funcție de numărul de animale pentru care se vor cere banii. ”Suma de 5.448.041,5 euro, echivalentul în lei, se împarte la numărul de animale eligibile și rezultă cuantumul pe cap de animal. Dar, repet, regulamentul vine foarte bine specificat: banii merg doar la exploatațiile mici”, a conchis președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.


    Te-ar mai putea interesa

    Mesaje de Anul Nou 2025. Cele mai frumoase urări, felicitări și mesaje de Revelion Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Ucraina și-a reluat exporturile de ouă și de zahăr către statele din UE Ce șanse sunt ca silozurile, irigațiile și solariile să scape definitiv de taxa pe stâlp Protest masiv al fermierilor din Polonia! Președinta CE Ursula von der Leyen nu a mai venit la Varșovia