• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PROBLEMELE FERMIERILOR – discutate la Adunarea Generală a producătorilor agricoli din Ilfov

    Gabriela Gimbășanu -

    Problemele fermierilor români nu sunt puține! Fiecare zonă agricolă a țării se confruntă cu probleme aparte, iar cele mai multe dificultăți sunt legate de reglementările activității agricole, de subvenții, de accesul la fondurile europene. Față de alte regiuni, în Ilfov producătorii agricoli întâmpină și probleme legate de interesul manifestat față de terenul agricol din această zonă apropiată Capitalei. Astfel, chiar dacă au acces la o piață de desfacere mai bună, interesele față de pământul românesc cu destinație agricolă le încurcă afacerile celor care lucrează în această zonă.

    Membrii Asociației Producătorilor Agricoli din județul Ilfov s-au întâlnit în data de 22 noiembrie, în București, pentru a discuta principalele dificultăți pe care fermierii din această zonă le întâmpină și pentru a găsi soluții de rezolvare a lor.

    Adunarea Generală APA Ilfov a adus în aceeași încăpere reprezentanți ai MADR, AFIR și APIA, tocmai pentru ca fermierii să primească cele mai competente răspunsuri.

    Discuțiile s-au purtat în jurul subiectelor legate de accesul la fondurile europene, situația legislației cu privire la Fondul Mutual, relația cu instituțiile statului, dar și cele legate de achiziția de utilaje agricole, multe dintre ele de o calitate îndoielnică, deși fermierii plătesc sume importante de bani pentru aceste echipamente în speranța obținerii unor performanțe sporite.

    Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), structură din care face parte și APA Ilfov, a fost cel care le-a adus membrilor cele mai noi informații referitoare la proiectele de acte normative care se discută în această perioadă la sediul ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    1. Fondul Mutual- punctul fierbinte al discuțiilor

    Liderul LAPAR și-a exprimat dezaprobarea față de actul normativ ce s-a aflat în centrul atenției fermierilor de mai bine de un an. În opinia liderului Baciu, Fondul Mutual este mort din fașă, tocmai pentru că discuțiile purtate la MADR par că nu merg în direcția corectă.

    Legea pe care s-a dezbătut intens în ultimile șapte săptămâni și pentru care a lucrat o armată de oameni și unde, în nota de fundamentare, se vorbește că a existat o consultare cu fermierii, ar urma să iasă tot așa cum vor ei. Cotizația la Fondul Mutual ar urma să fie obligatorie, să ne ia banii direct de la APIA și banii ar urma să fie administrați nu de fermieri, nu de minister, ci de Trezorerie. Deci avem banii privaților administrați de Trezorerie. Prostie mai mare ca asta nu am văzut. În momentul în care am avut discuția asta pe acest subiect și ne-am exprimat punctul de vedere nu am fost luați în seamă. Credeți că fermierii vor fi de acord să dea banii și aceștia să fie administrați de Trezorerie? Pai nu suntem noi sătui să așteptăm banii aia pe care Trezoreria trebuie să ni-i dea de luni de zile. La asta se adaugă faptul că despăgubirile se acordă în funcție de aprecierea ministrului Agriculturii. Dacă avem un ministru căruia nu-i place de ochii noștri vom vedea banii când vrea el, bani privați, ai mei”, a explicat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

    img_20161122_125448

    2. Dezvoltarea rurală a fost gândită greșit

    Doctorul Mihai Petcu a reușit cu greu să-și păstreze ferma intactă la doi pași de Capitală. Cunoscut pentru opiniile sale ferme, dar și pentru patriotismul care-l caracterizează, discursul său la Adunarea Generală a APA Ilfov i-a făcut pe cei prezenți să reflecteze la cele spuse.

    Fraților, gândirea dezvoltării rurale a fost canal, apă și gaze la țară, acolo unde se face focul cu vița e vie tăiată în primăvară și unde se trăiește cu roșia și cu găina din curte. Nu există nici o strategie de nici un fel, cine bagă gaze la țară, când mulți nu au nici după ce bea apa. Nici noi aștia care am mai rămas în mediul rural nu mai avem mult de trăit și vom ajunge de râsul secolului. A spus Mark Twain: mergeți de cumpărați pământ, că altul nu se mai fabrică. Vine străinul cumpără 1.000 de hectare și face banii pe pământul nostru. Nu avem nici o strategie, spuneți-mi ce vedeți normal în agricultura noastră? Închei spunându-vă că am împlinit 50 de ani de activitate, dar nu văd nici o perspectivă de viitor”, și-a exprimat dezamăgirea dr. Mihai Petcu.

    3. Vouchere pentru subvenționarea accizei la motorină

    Modificarea modului de acordare a subvenției la motorină sub forma unor vouchere este o inițiativă a fermierului Ilie Dan, președintele Asociației Producătorilor Agricoli Ilfov. În cadrul Adunării Generale, membrii organizației au fost informați cu privire la stadiul de implementare a solicitării LAPAR.

    Am făcut o propunere la nivel de Parlament și la nivel de Guvern ca acciza la motorină să o plătim prin niște vouchere. Nu mai dăm banii ca până acum și așteptăm să intre subvenția. La începutul anului, APIA eliberează aceste vouchere în funcție de suprafața care este declarată eligibilă la APIA. În momentul în care mergi să cumperi motorină, iar acciza o dai în voucher. La începutul anului primești toată sumă sub formă de vouchere. Această propunere a luat avizul pozitiv de la Senat și acum se află la Comisia de Buget-Finanțe”, a spus Ilie Dan, președintele Asociației Producătorilor Agricoli- Ilfov.

    img_20161122_1247234. Fermierii mari nu au acces la fondurile europene

    Banii europeni derulați prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 sunt destinați în mod special pentru încurajarea și dezvoltarea afacerilor agricole de mici dimensiuni. Potrivit fermierului Claudiu Davițoiu, producătorii agricoli care lucrează suprafețe mari de teren nu au acces la banii europeni, în schimb sunt datori să-și plătească taxele și impozitele.

    Concluzia este că nu trebuie să depuneți proiecte pe județul Ilfov că trebuie să dați banii înapoi. Toți cei de aici din sală trebuie să rețină că trebuie să-și plătească taxele și impozitele, dar accesul la banii europeni este doar pentru fermierii mici, nu pentru cei mari de aici din sală, fermierii care aduc o căciulă de bani la bugetul statului”, a concluzionat Claudiu Davițoiu, proprietarul Agroindaf Afumați.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou Ninsori, ploi și vânt puternic – județele care au intrat sub alertă meteo până în a doua zi de Crăciun Atenție, se fură oi! Un cioban a rămas fără animale înainte de Crăciun