• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SUSȚINEM PRODUCĂTORUL ROMÂN! Europarlamentarul Mihai Țurcanu: Vom fi uniți pentru a proteja interesele României!

    Gabriela Gimbășanu -

    Se spune că de la Bruxelles, lucrurile se văd altfel. Este adevărat întrucât europarlamentarii noștri au acces la informații noi, pot verifica direct ”de la sursă” sau pot cere clarificări importante cu privire la legislația comunitară și modul în care ea trebuie aplicată de țara noastră.

    Anunțul făcut recent, pe 21 noiembrie de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu cu privire la atenționarea de infringement pe care România a primit-o de la Comisia Europeană pentru modificările aduse la Legea 321/2009 a stârnit numeroase reacții atât în rândul fermierilor, dar și al parlamentarilor care-i reprezintă la nivel european.

    Mihai Țurcanu, europarlamentar al Partidului Național Liberal este cel care i-a solicitat comisarului Elżbieta Bieńkowska – cea în sarcina căreia se află monitorizarea piețelor interne, a activității IMM-urilor și a industriei, inclusiv a industriei alimentare, să exprime explicit care este atitudinea Comisiei Europene cu privire la noua Lege a Supermarketurilor, respectiv modificărilor aduse Legii 321/2009 privind comerțul cu produse agroalimentare.

    După ce în România au apărut modificările aduse la Legea 321/2009, hipermarketurile din țară s-au plâns la o asociație europeană, care mai departe aceasta a făcut o sesizare la Elżbieta Bieńkowska, căreia i-au cerut să demareze procedura de infringement pentru România. În acest context, asociațiile din România m-au contactat, mai ales că am o legătură foarte strânsă cu acestea, întodeauna ne consultăm pe temele importante din țară. Mi-au cerut să vin cu lămuriri la doamna comisar, ca să înțeleagă foarte bine ceea ce spune lege și faptul că ceea ce s-a prezentat de către acea asociației nu are nici o legătură cu realitatea legii. Am primit un material de la ACEBOP (Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România – n.r.) care este membră a Federației Naționale Pro Agro, pe care l-am trimis doamnei comisar. Am primit răspuns de la comisarul european. În scrisoare se spune cu totul altceva decât faptul că a fost demarată o procedură de infringement. Nu se spune nimic de asta, ci pur și simplu că este un schimb de idei cu cei responsabili din România”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Mihai Țurcanu, europarlamentar al Partidului Național Liberal.

    Europarlamentarii români strâng rândurile în jurul Legii 150/2016

    Poziția europarlamentarilor români este una cât se poate de unitară pentru a susține Legea 150/2016și pentru a demonstra faptul că actul normativ nu intră în contradicție cu Regulamentele Europene se va solicita o întâlnire unde să fie prezenți toți cei implicați.

    Dacă lucrurile se complică noi trebuie să susținem ca o echipă această problematică. În lege nu se specifică produse românești, ci 51% produse provenite de pe lanțul scurt de aprovizionare. În materialul pe care l-am trimis comisarului european am specificat faptul că modificările aduse la Legea 321/2009 s-au făcut conform Regulamentelor Europene care fac referire la piața unică și la circulația mărfurilor. Am încercat să demonstrez faptul că legea nu este abuzivă. Un lucru este sigur, europarlamentarii românii vor face un front comun și dacă va fi nevoie să exprimă un punct de vedere, va fi unul unitar. O să cerem o întâlnire cu doamna comisar pentru a se vedea că toși avem un punct de vedere comun. Vom solicita să ne întâlnim la o masă de lucru toți europarlamentarii implicați în Comisia responsabilă pentru piață, împreună cu comisarul european, asociațiile profesionale din România și parlamentarii implicații în dezbaterea acestei legi, în așa fel încât să ne susținem punctul de vedere referitor la cum am văzut noi legea. Oricând dorim o întâlnire o putem programa și vom putea rezolva lucrurile în liniște”, susține europarlamentarul român.

    Instituirea procedurii de infringement poate dura și doi ani

    Potrivit europarlamentarului, nu există motive de îngrijorare cu privire la posibilitatea demarării procedurii de infringement, mai ale că sunt foarte multe state europene care au astfel de proceduri declanșate, dar pe alte spețe.

    În această perioadă se vor face un schimb de opinii, ne vor cere să corectăm tot ce intră în contradicție cu legislația europeană. O astfel de procedură poate să dureze și doi ani. Important este ca legea să fie lăsată să-și producă efectele și în funcție de impactul ei asupra pieței din România și a asupra producătorilor și a retailerilor să vedem ce anume se poate modifica, asta numai după ce legea începe să-și producă efectele în piață. Important este că fermierii români au de câștigat din aplicarea acestei legi, producătorii au de câștigat”, a conchis Mihai Țurcanu, europarlamentar PNL.

    logo_agro_inteligenta_sustinem

    Acest articol a fost publicat în cadrul campaniei SUSȚINEM PRODUCĂTORUL ROMÂN inițiată de Agrointeligența – www.agrointel.ro și derulată cu sprijinul SUPER-HRANA.RO, în perioada 28 noiembrie – 4 decembrie. 


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă