• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EMIL DUMITRU: PRO AGRO este de acord cu finanțare doar pentru ORGANIZAȚII REPREZENTATIVE!

    Gabriela Gimbășanu -

    Banii pentru reprezentarea fermierilor români la Bruxelles! În prezent, pe site-ul ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale se află în dezbatere publică un proiect de Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 280/2016 privind aprobarea valorii cotizațiilor și a plafonului în limita căruia se decontează serviciile lingvistice, precum şi a procedurii de acordare, verificare și control pentru organizațiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol și agroalimentar. Potrivit acestui proiect, numai acele organizații profesionale și interprofesionale cu reprezentativitate la nivel național vor putea beneficia de cei 2.895.000 lei, valoare totală maximă anuală ce se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

    Despre această sumă de bani se discută la nivelul MADR de mai bine de un an și jumătate, iar organizațiile reprezentative la nivel național așteaptă acest ajutor de stat pentru a-și plăti cotizațiile către organizațiilor europene din care fac parte. Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro se declară mulțumit de noile modificări aduse normelor și este de părere că această decizie va permite o mai bună negociere și reprezentare a intereselor fermierilor români.

    Este o provocare și a României și a fermierilor, să arătăm că avem maturitate și că putem să ne luăm soarta în propriile mâini, să putem să mergem la Bruxelles, să ne negociem viitoarea Politică Agricolă Comună, să obținem drepturi egale pentru fermierii români așa cum primesc fermierii francezi sau germani. Fără să supăr pe nimeni, poate și o parte din colegii mei, cred că numai federațiile reprezentative la nivel național și organizațiile interprofesionale pot beneficia de finanțarea pentru decontarea serviciilor lingvistice și de reprezentare la nivel european. Trebuie să ne asigurăm că cei care merg la Bruxelles sunt reprezentativi și trebuie să aibă un număr mare de fermieri în spate, astfel încât să avem ținută și să ne reprezentăm foarte bine interesele. Restul asociațiilor, când vor deveni foarte puternice sau când or să înțeleagă că rolul asocierii înseamnă până la urmă și afilierea la o federație reprezentativă la nivel național, atunci cu siguranță vor participa la grupele de dialog civil. Cred că proiectul ministerului Agriculturii clarifică foarte clar cine sunt cei care pot aplica pentru această schemă de ajutor de stat”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.

    Schema de sprijin bate pasul pe loc de aproape doi ani

    Discuțiile iscate vizavi de sprijinul pe care MADR îl va acorda pentru reprezentativitatea asociațiilor naționale la nivel european au stârnit numeroase discuți. De aproape doi ani această Hotărâre bate pasul pe loc, asta în timp ce fermierii români nu au loc la masa de negocierii.

    Am trimis o scrisoare la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru a clarifica și pentru a încerca să le explicăm că și Federația Națională Pro Agro este de acord să se finanțeze grupurile de dialog civil doar pentru acele forme asociative cu reprezentativitate la nivel național și deblocăm odată pentru totdeauna această schemă de sprijin care de un an și nouă luni tot trenează din diverse motive în avizare, fie la MADR, fie în dezbateri publice sterile. Se încheie și anul 2016 și a venit momentul să luăm o decizie. Se termină și acest an și încă nu am primit finanțarea pentru a participa la negocierile de la Bruxelles. Cred că interesul major al României este ca fermierii să fie foarte bine reprezentați la nivelul grupelor de dialog civil”, ne-a spus președintele Federației Naționale Pro Agro.

    O șansă în plus ca subvențiile fermierilor români să fie egale cu cele din alte state UE

    În opinia liderului fermierilor, această reprezentativitate la nivel național este o miză foarte mare, dincolo de orice fel de ambiții personale ale unora sau altora este vorba de viitorul agriculturii românești.

    În funcție de cum vom ne vom lupta pentru fermierul român să obținem egalizarea subvențiilor și toate drepturile egale în Uniunea Europeană, atunci și fermierii noștri vor aprecia munca noastră. Până atunci noi suntem datori să mergem acolo și să arătăm specificitatea agriculturii românești, să ne luptăm pentru fiecare punct al negocierii, mai ales că din noul val de state membre putem face o echipă bună cu Polonia, Slovacia, Cehia sau Bulgaria. Lucrul asta ne dă o șansă în plus să obținem și noi ceva. Până acum stăteam și ne dădeau ca impuse anumite lucruri doar pentru că nu eram la masa celor bogați”, a adăugat liderul Federației Naționale Pro Agro.

    ”Vom trimite cei mai competenți oameni la Bruxelles”

    Indiferent de numele organizației care va primi finanțare pentru reprezentativitate la nivel european, ar trebui să primeze interesul ca fermierii români să fie cel mai bine reprezentați la masa de discuții, mai ales că în perioada imediat următoare vor începe negocierile pentru noua Politică Agricolă Comună, unde România ar trebui să negocieze la sânge fiecare punct și să încerce în măsura în care se poate să egalizeze valoarea subvențiilor la nivel european.

    La Bruxelles, la masa de negocieri nu e vorba de Pro Agro sau altă organizație reprezentativă, ci este vorba de România, pe plăcuțele alea scrie România și la momentul în care vom face echipa de experți pe care o vom trimite la grupele de dialog civil, indiferent de numele organizației vom trimite cei mai competenți oameni, astfel încât România să pună probleme în negociere și să obținem lucruri în funcție de specificitatea agriculturii noastre. Dincolo de numele organizațiilor care vor primi aceste subvenții eu cred că va veni momentul să facem front comun și pe fiecare filieră de produs să identificăm cei mai buni cinci experți pe care îi vom trimite la Bruxelles”, a explicat reprezentantul producătorilor din sectorul agricol și agroalimentar.

    Reprezentarea la nivel european reprezintă o muncă de echipă

    Reprezentarea la nivel european înseamnă mai mult decât o prezență activă la masa de negocieri, înseamnă o muncă de echipă și o coordonare. Mesajul pe care reprezentanții fermierilor trebuie să-l transmită la nivel european trebuie să fie unul unitar, fie că vorbim de reprezentanții fermierilor, fie că vorbim de ministrul Agriculturii sau echipa din MADR responsabilă pentru negocierea noii Politici Agricole Comune.

    Această finanțare înseamnă pentru Federația Națională Pro Agro o responsabilitate în plus, o responsabilitate a mea ca președinte, înseamnă o îndeplinire, dintr-un mandat de doi ani a unui obiectiv major pe care mi l-am propus ca și președinte al Federației. Mai mult decât atât înseamnă o muncă și mai multă și mai responsabilă, cu măsurarea unor rezultate, pentru că va trebui să facem niște analize de etapă, la fiecare 2-3 luni, să vedem ce am făcut bine, ce am făcut mai puțin bine, cum ne-am coordonat cu echipa din MADR, cum am comunicat cu ministrul care va participa la Consiliul de Miniștri. Această muncă este una de echipă și cred că Pro Agro în ultimul an și jumătate a demonstrat că poate fi o federație puternică care are puncte de vedere și care poate da speranță fermierilor români în ceea ce privește reprezentarea intereselor lor”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.

    Vă reamintim că, în februarie anul trecut, Parlamentul României a adoptat o inițiativă legislativă depusă de deputatul Liviu Harbuz și denumită de Agrointeligența ”Legea COPA-COGECA”. Legea – care prevede asigurarea de fonduri pentru ca structurile de reprezentare ale fermierilor să participe la procesul decizional de la nivelul Uniunii Europene nu a fost pusă în practică până la acest moment. La nivel guvernamental au existat mai multe proiecte de alocare a finanțărilor necesare pentru decontarea serviciilor lingvistice și pentru cotizații, dar mereu au apărut noi proiecte care au întârziat aplicarea efectivă a legislației.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă