Suprafața minimă de solar pentru care APIA plătește subvenție
agrointeligenta.ro -Subvenția APIA pentru solarul de legume este un drept de care nu toți producătorii agricoli beneficiază dintr-un motiv simplu: mulți dintre ei nu știu că pot primi sprijin pentru această activitate pe care o desfășoară, iar la depunerea cererii la centrele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, nici funcționarii nu îi asistă pentru a-i ajuta să ceară banii ce li se cuvin.
Am primit mai multe solicitări cu privire la subvenția ce se plătește pentru cultura legumelor în solar, așa că am decis să prezentăm exact schemele, culturile eligibile și sumele ce se pot încasa de la APIA.
Suprafața minimă de solar de legume pentru care APIA plătește subvenție: 1.000 metri pătrați
Primul criteriu de eligibilitate pe care trebuie să îl îndeplinească un cultivator de legume este să aibă suprafața minimă necesară pentru care APIA plătește subvenție. În această privință, legislația este clară și, potrivit OUG 3/2015, art. 8, litera c, fermierul ”trebuie să exploateze un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 ha, suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha, iar în cazul serelor, solarelor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuştilor fructiferi, suprafaţa parcelei agricole trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha şi/sau, după caz, să deţină un număr minim de animale. Pentru culturile de legume cultivate în sere şi solare, pentru care se acordă sprijinul prevăzut la art. 1 alin. (2) lit. e) (sprijin cuplat – n.r.), suprafaţa minimă a exploataţiei este de 0,3 ha”. Așadar, suprafața minimă pe care trebuie să o aibă la plată un fermier este de un hectar, din care cel puțin 1.000 metri pătrați de solar. Pentru a se încadra și la sprijinul cuplat pentru diferitele culturi de legume în solar, beneficiarul trebuie să facă dovada că are cel puțin 3.000 de metri pătrați de solar.
Criterii generale de eligibilitate la APIA
Nu este însă suficient să îndepliniți criteriile de eligibilitate privind suprafața totală și de solar, ci pentru a lua subvenție mai sunt și câteva elemente de ordin birocratic pe care trebuie să le rezolvați înainte de a depune cererea la APIA. Astfel, cel mai important este să fiți înregistraţi în Registrul unic de identificare, administrat de APIA. Odată cu această procedură veți primi și codul unic de identificare în baza căruia se vor desfășura toate relațiile dumneavoastră cu APIA.
Trebuie să depuneți cerere unică la APIA
Subvențiile se plătesc celor care le solicită. Astfel, începând cu 1 martie, la centrele teritoriale ale agenției de plăți se primesc cererile unice de plată. Veți primi invitație – acasă, pe SMS, e-mail sau telefonic (depinde de agenție) cu programare și ce acte trebuie să prezentați funcționarului. Identificarea suprafețelor se face în sistemul informatic al APIA – pentru care primiți propriul cont, apoi cererea este verificată, printată, semnată și înregistrată la centrul APIA de care aparțineți.
Aveți grijă ce bifați!
Pentru fiecare schemă pe care o solicitați, informațiile trebuie atent bifate. Astfel, dacă aveți epste 3.000 de metri pătrați de solar puteți bifa căsuța pentru sprijinul cuplat dacă aveți acele legume care primesc bani suplimentar. Aveți grijă – sprijinul cuplat vine cu o serie de reguli clar – în special reguli privind păroducția și valorificarea ei – cu acte!.
Astfel, conform Ordinului 619/2015, sprijinul cuplat pentru legume cultivate în solare se acordă fermierilor activi, pentru următoarele culturi:
a) tomate pentru consum în stare proaspătă;
b) castraveţi pentru consum în stare proaspătă;
c) castraveţi destinaţi industrializării;
d) ardei pentru consum în stare proaspătă;
e) varză pentru consum în stare proaspătă;
f) vinete pentru consum în stare proaspătă.
Sprijinul cuplat pentru culturile prevăzute se acordă fermierilor care fac dovada comercializării următoarelor cantităţi minime anuale pe hectarul cultivat, în funcţie de legumele cultivate, pe baza facturii fiscale sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice:
a) 32 tone la tomate pentru consum în stare proaspătă;
b) 30 tone la castraveţi pentru consum în stare proaspătă şi/sau procesare. În cazul castraveţilor destinaţi procesării să aibă un contract încheiat cu o unitate de industrializare înregistrată pentru siguranţa alimentelor potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008;
c) 16 tone la ardei pentru consum în stare proaspătă;
d) 22 tone la varză pentru consum în stare proaspătă;
e) 20 tone la vinete pentru consum în stare proaspătă.
Pentru cultura înfiinţată începând cu anul de cerere 2016, fermierii trebuie să facă dovada că utilizează sămânţa şi hibrizi autohtoni certificate oficial, precum şi categorie standard, în conformitate cu Legea nr. 266/2002, cu Ordinul MAPDR nr. 1.269/2005 şi cu Ordinul MAPDR nr. 1.366/2005.
Iată care sunt cuantumurile integrale ale plăților APIA pe hectar pe hectar, aprobate oficial de Guvern și publicate în Monitorul Oficial pe 21 octombrie:
- SAPS: 96,88 euro/ha în 2016, respectiv o creștere cu 12,2% față de anul 2015 când suma primită de fermieri a fost de 79,7392 euro/ha!
- Plata pentru tinerii fermieri: 22,87 euro/ha în 2016, respectiv o creștere cu 11,5% față de anul 2015 când s-a plătit 19,9348 euro/ha!
- Plata redistributivă I și II, corespunzător unui cuantum al plăţii de minimum 5,00 euro/ha și respectiv 48,85 euro/ha! În cazul acestei plăți pentru primul interval, adică până în 5 hectare plata nu a suferit nicio modificare iar în cazul celui de-al doilea interval, între 5 și 30 de hectare, cuantumul pe hectar a scăzut având în vedere că în campania 2015 s-au plătit 51,0789 euro/ha!
- Practici agricole benefice pentru climă și mediu (înverzirea): 57,37 euro/ha. Și în acest caz fermierii au de pierdut întrucât în campania 2015 s-au plătit 59,1277 de euro!
Sprijinul cuplat pentru legume în solar a fost de 12.791,2945 euro/ha pentru anul de cerere 2015.