Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

SUBVENȚIE IMPORTANTĂ – ÎN PERICOL SĂ FIE ELIMINATĂ!

Fermierii, în pericol să piardă o subvenție importantă! Producătorii agricoli care primesc bani de la Comisia Europeană, plătite prin APIA, ar putea rămâne pe dinafară din campania 2017. Mai exact este vorba despre subvențiile care se plătesc pentru agricultura ecologică, cuantumuri ce depășesc și 600 de euro pe hectar! Propunerile au fost discutate în cadrul Adunării Generale a membrilor European Landowners Organisation (ELO) ce a avut loc în Malta unde a participat și LAPAR, reprezentată de Laurențiu Baciu, liderul acestei ferederații care este membru cu drepturi depline în ELO.

Agrointeligența- www.agrointel.ro este singura publicație care a aflat ce s-a discutat la Adunarea Generală a membrilor European Landowners Organisation (ELO) și ce decizii importante se pregătesc la nivel european pentru fermieri. Laurențiu Baciu spune că omologii săi europeni erau foarte înverșunați deoarece se pierd sume importante pe aceste produse care s-au dovedit în majoritatea cazurilor ca fiind falsuri, adică conțineau mai multe pesticide decât produsele normale. ”O discuție aparte a fost legată de sectorul produselor bio și i-am văzut pe colegii europeni foarte înverșunați și spuneau că practic ar trebui să nu mai fie subvenționate deloc pe motivul că în majoritatea cazurilor vorbim nu de produse organice ci de falsuri. Iar acest lucru nouă românilor ne este foarte cunoscut. Ați văzut de fapt că s-au confirmat aceste falsuri și practic erau foarte indignați că se încasează sume importante de bani din subvenții, pe aceste falsuri. De aceea la unison cereau ca ELO să facă lobby pe lângă CE să nu se mai încurajeze agricultura organică ci sigur, cine vrea să o facă o poate susține din propriile buzunare. Dar fără să beneficieze de ajutoare de stat pentru că, repet, de cele mai multe ori s-a demonstrat că se încasează niște bani necuveniți, a explicat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, în exclusivitate pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro. 

Liderul LAPAR spune că la nivel european se încurajează aceste produse dar din păcate nu pot acoperi cererea mare din piață. ”Nu că nu ar încuraja aceste profude dar  din păcate nimeni nu le poate controla în totalitate și colegii europeni au dat de înțeles că și la ei este ca și la noi iar din cauza corupției aceste produse au ajuns să se piardă. Iar de multe ori s-a demonstrat că de fapt conțineau, de exemplu pesticide, într-o limită mult mai mare decât a produselor normale. Și s-a mai ridicat o problemă și anume că nu s-a făcut nimic prin încurajarea produselor bio, deși ați cheltuit foarte mulți bani, ținând cont de faptul că în perioada rece (de iarnă n.r) produsele vin din țările arabe sau zonele calde și care vin cu niște concentrații care practic duc tot la produsele normale. Discutau despre supermarketuri care, ca și la noi, au devenit stat în stat și singurul lor obeictiv este de a vinde sub orice formă fără să țină cont de sănătatea consumatorului. Deci s-au abordat niște subiecte foarte interesante și regăseam România pe toate punctele să zicem așa”, a mai punctat liderul LAPAR.

Pentru România cuatumurile pentru agricultura ecologică sunt extrem de mari, comparativ cu agromediu sau zone defavorizate. Iată în ce constă sprijinul financiar, pe pachete, pentru campania 2016:

Măsura 11 – agricultură ecologică – pachete Valoarea plății -euro
Sub -măsura 11.1conversie Sub –măsura 11.2

certificat

Pachetul 1 – culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreț) 293 €/ha/an 218 €/ha/an
Pachetul 2 – legume 500 €/ha/an 431 €/ha/an
Pachetul 3 – livezi 620 €/ha/an 442 €/ha/an
Pachetul 4 – vii 530 €/ha/an 479 €/ha/an
Pachetul 5 – plante medicinale și aromatice 365 €/ha/an 350 €/ha/an
Pachetul 6 – pajiști permanente
sub-pachetul 6.1 pajiști permanente (localizate în UAT–uri neeligibile M 10) 124 €/ha/an 111 €/ha/an
sub-pachetul 6.2 pajiști permanente (localizate în UAT–uri eligibile M10) 87 €/ha/an 78    /ha/an

În Campania 2016, pentru Măsura 11 au depus cereri un numar de 3.148 fermieri.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. Va este frica pentru ca cererea de produse ecologice este in crestere fulminanta in tarile cu un nivel de trai bun. Un produs ecologic are de 10 ori mai multe controale si costuri decat unul conventional. Noi protejam pamantul si sanatatea oamenilor voi distrugeti solul cu ingrasamintele si lucrarile de suprafata pe care le faceti, daca ar sti arendatorii ce harpane creeati la 30 cm adancime v-ar cere arenda dublu.Cine vrea sa vada cum lucreaza arendasul terenul sau sa ia harletu si sa sape o groapa de 1m pe 1m adanca de 1m , daca va vedea la 30-40 cm adancime ca pamantul e batatorit sa stie ca nu este lucrat corect si trebuie sa-i ceara arenda dubla si tot nu va acoperii pierderile din calitatea solului iar daca mai face si o analiza de sol precis va merge la avocat sa-l dea direct in judecata. Subventiile la produsele ECOLOGICE trebuie sa fie duble.

  2. statul in loc sa investeasca in cercetare in tineri bine pregatiti si apoi sa le ofera locuri de munca nu sa plece in tari straine. ststul sa gandeaca pe viitor in dezvoltarea durabila si consolidarea satului. dar au aparut aceste mutatii genetice numite fermieri care in afara de imbogatire rapida nu stie altceva.

  3. bai rapalailor jos labe jegoase de pe acesti bani. statul sa intervina sa le anuleze pe toate si sa le dea statul tot ce le trebuie fermierilor in afara de bani. ca sunt impostori cand pun mana pe bani . sugatori de subventii rozatori de beneficii capuse de fonduri europene .

Scrie un comentariu