• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • VESTE PROASTĂ PENTRU FERMIERI!

    Roxana Dobre -

    Veste proastă pentru producătorii agricoli din România! Fermierii așteptau ca până la finalul anului, sau în mandatul actualului ministrul al agriculturii, să se rezolve o problemă care trenează deja de ceva ani. Este vorba despre modificările mult-discutate la Legea de vânzare a terenurilor agricole care, după lungi consultări cu fermierii, nu pare să fi prins vreun contur final! Nemulțumirile privind vânzarea terenurilor se pare că există și în rândul fermierilor din alte țări europene care spun că factorul politic ar trebui să fie lăsat deoparte iar producătorii agricoli să fie principalii decidenți. 

    Reprezentanții fermierilor europeni au discutat la Adunarea Generală a membrilor ELO, cea mai puternică structură de reprezentare a proprietarilor de terenuri agricole din Uniunea Europeană, despre problema vânzărilor terenurilor. La întâlirea ce a avut loc în Malta a participat și LAPAR, reprezentată de Laurențiu Baciu, liderul acestei ferederații care este membră cu drepturi depline în ELO.

    Agrointeligența- www.agrointel.ro este singura publicație care a aflat ce s-a discutat la Adunarea Generală a membrilor European Landowners Organisation (ELO) și ce decizii importante se pregătesc la nivel european pentru fermieri.

    ”Cel mai des subiect amintit a fost legat despre vânzarea terenurilor din România. Nu că i-ar deranja inițiativa noastră ci din contră subliniau că fiecare țară trebuie să își protejeze patrimoniul și cetățenii și au subliniat faptul că vor face demersuri ca în imediata apropiere de timp CE să ia o hotărâre la nivel european în ceea ce privește circulația terenurilor. Adică o mai mare libertate a țărilor membre să decidă propriile reguli fără să fie penalizate sau atenționate de CE”, a explicat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, în exclusivitate pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro. 

    Ce se întâmplă la noi cu modificările la Legea de vânzare a terenurilor agricole? ”În acest mandat al Guvernului, nu cred că intră la aprobare. Nu știu ce se va întâmpla pentru că presiunile sunt foarte mari. Asta ne dăm noi seama că sunt presiuni de afară iar din punctul nostru de vedere aceste intervenții nu ar trebui să își aibă locul pentru că fiecare țară trebuie să își decidă soarta. Probabil că noi trebuie să știm că cei care au puterea de decizie să fie mai hotărâți și să înțeleagă că deviza lor este de a satisface cerințele și interesele proprilui popor și pe urmă să se gândească la alții. Chiar în discursurile care aveau loc acolo, la întâlnire, se amintea de așa ceva și parcă celor prezenți le era milă de neputința noastră de decizie și de a ne apăra”, a mai subliniat liderul LAPAR.

    Modificările rămân ”moștenire” pentru următorul Guvern

    Laurențiu Baciu spune că la cum decurg lucrurile, modificările privind legea terenurilor o să intre pe agenda Guvernului ce urmează la conducere. ”În cea mai recentă pe care am avut-o cu ministrul agriculturii mi s-a spus că este o problemă pe care în proporție de 90% o să o rezolve viitorul guvern așa că răspunsul pentru mine a fost destul de clar. Și la discuțiile pe care am avut-o cu colegii din Europa s-a subliniat că este regretabil că noi ca fermieri nu ne impunem și stăm la cheremul unor politicieni care după ce ajung în funcții nu își văd decât interesul propriu și practic fac abuz de puterea pe care o au și nu mai țin cont de realități”, a mai explicat Laurențiu Baciu.

    Nemulțumirea liderului LAPAR este cu atât mai mare cu cât, spune el, declarațiile ministrului agriculturii privind modificările la legea terenurilor au fost total schimbate față de cele agreate cu fermierii. ”La ultima noastră discuție cu ministrul am convenit așa: 1.500 de hectare pentru limitarea achiziției de teren agricol de către persoanele juridice, plus 500 dacă produce pe terenul respectiv și furaje. Și 150 de hectare pentru persoanele fizice. Acesta a fost propunerea noastră pe care ministrul agriculturii a agreeat-o dar se pare că peste noapte s-a răzgândit. Una am stabilit cu cea mai importantă persoană din minister iar după 24 de ore vezi că vine cu o declarație pe presă care te lasă pur și simplu fără cuvinte. Noi probabil vom contesta tot și, nu este o amenințare, dar o să facem tot posibilul ca această lege să fie favorabilă fermierilor, pentru că legea este dată pentru noi și nu pentru un grup anume”, a mai punctat Laurențiu Baciu.

    Pe de altă parte,  ministrului Agriculturii, a declarat recent că principala modificare din Lege este cea a limitării achiziției de teren agricol de către persoanele fizice la cel mult 50 de hectare, la care se adaugă și anumite condiții referitoare la cunoștințe de bază în domeniul agricol, desfășurarea unor activității agricole pentru o perioadă de minimum de 5 ani, precum și obligația de a menține destinația agricolă pe o perioadă de 10 ani și abia pe urmă să poată fi făcută înstrăinarea terenului etc.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință Mesaje de Anul Nou 2025. Cele mai frumoase urări, felicitări și mesaje de Revelion Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025. Plăți la zi și termene pentru fermieri în luna ianuarie Ucraina și-a reluat exporturile de ouă și de zahăr către statele din UE Ce șanse sunt ca silozurile, irigațiile și solariile să scape definitiv de taxa pe stâlp