• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CRISTIAN LUNGU, fermier revoltat din cauza LEGII VÂNĂTORII: ”Dacă ducem și noi 8.000 DE VĂCARI PESTE EI?”

    Roxana Dobre -

    Sunt și modificări legislative care nemulțumesc o mare parte din fermierii acestei țări – pornind de la cei care fac cultură mare și terminând cu cei care cresc vaci de lapte. Situație este una cu repetiție, am putea spune, având în vedere că anul trecut, discuțiile au fost aceleași și, acum, am ajuns în același punct – unii favorizați, alții nedreptățiți.

    Modificările la Legea Vânătorii au bucurat pe crescătorii de ovine dar nemulțumesc pe restul fermierilor care spun că terenurilor lor agricole sunt pur și simplu distruse în unele zone de oile care le tranzitează. Recent, Guvernul  a decis să suspende prevederile unui articol din actuala Lege a Vânătorii, pentru a permite pășunatul animalelor domestice în terenul agricol și în perioada 6 decembrie 2016 şi 24 aprilie 2017.

    Cristian Lungu, crescător de vaci de lapte din comuna Dascălu, județul Ilfov, spune că decizia Ministerului Agriculturii de a propune prelungirea nu s-a făcut în acord cu ceea doresc majoritatea fermierilor.

     ”Bâjbâiala acesta care este la nivel de Minister al agriculturii ne încurcă enorm. Ministerul Mediului ar trebui să aibă o poziție publică să vedem ce cred dânșii vizavi de bunele practici agricole dacă oile se află pe pășune 12 luni din 12. Să ne spună ce crede și APIA avânnd în vedere că plătește o subvenție pe pășune și este clar, că în acest caz, ecocondiționalitatea este condiție obligatorie pentru menținerea și refacerea pășunii pentru că primești niște bani. Mai mult decât atât, avem Institut de pajiști la Brașov și este interesant să aflăm ce părere au specialiștii de acolo având în vedere că după 3-4 ani de pășunat ”non-stop” o să plângă toți oierii pentru că nu o să mai aibă animalele să pască. Eu spre exemplu am un război local aici cu oierii pentru că așa înțeleg ei legea și anume să calce în picioare culturile altora. (…) Trebuie clar consultate toate instituțiile implicate și nu doar oierii care amenință că vin 8.000 de oameni la proteste în Capitală. Păi dacă ne ducem și noi 8.000 de văcari peste ei sau dacă am scoate și noi vacile iarnă la pășunat pe terenurile lor. Cum ar fi în țara asta?”, ne-a declarat Cristian Lungu.

    Vă reamintim că Guvernul  a decis să suspende prevederile unui articol din actuala Lege a vânătorii, pentru a permite pășunatul animalelor domestice în terenul agricol și în perioada 6 decembrie 2016 şi 24 aprilie 2017.  Nu este vorba însă despre o schimbare a legii ci doar o suspendare, până la 25 aprilie 2017, a Art. 23 alin. (1) lit. c) din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările și completările ulterioare, care prevede interzicerea acestui tip de pășunat în perioada 6 decembrie şi 24 aprilie a fiecărui an.

    Guvernul își justifică decizia prin faptul că interdicția menționată duce la diminuarea efectivelor de animale, din cauza bolilor pe care le generează lipsa de mișcare și de acces la surse de apă naturale, și la degenerarea genetică a populațiilor de ovine, dintre care rasa Țurcană e majoritară.

    Caracterul de urgență al actului normativ este dat de necesitatea evitării consecințelor economice și sociale ale scăderii efectivelor de animale, cu impact grav asupra crescătorilor de animale și sectorului zootehnic.

    Este a doua oară când guvernul actual ia o astfel de măsură, după ce în decembrie anul trecut a asupendat până la data de 25 aprilie 2016 aplicarea prevederilor art. 23 alin. (1) lit. c), prin OUG nr. 60/2015.

    Anul trecut, peste 5.000 de oieri au protestat în fața Parlamentului pentru că se interzicea pășunatul oilor dar și se limita numărul de câini pe care un crescător de ovine îi poate ține la stână.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial