• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SUBVENȚII APIA 2017: Schimbări importante pentru FERMIERII CARE VOR SPRIJIN CUPLAT PENTRU CULTURILE AGRICOLE!

    Roxana Dobre -

    Schimbări importante pe care fermierii trebuie să le știe! Schemele care au adus chiar și milioane de euro în conturile fermierilor anul trecut vor suferi câteva modificări care să îi ajute pe cât mai mulți producători agricoli să acceseze banii europeni. Proiectul de modificare la ordinul ”subvențiilor”, așa cum este cunoscut de către fermieri Ordinul 619, se află pe site-ul Ministerului Agriculturii în dezbatere publică!

    Sprijinul cuplat vegetal a adus sume importante în conturile fermierilor dar foarte puțini producători agricoli au beneficiat de aceste subvenții în campania 2015. De aceea, Ministerul Agriculturii a făcut unele propuneri de simplificare a acestor scheme pentru ca un număr de cât mai mulți producători agricoli să poată cere acești bani.

    Atenție! Pasajele subliniate cu roșu reprezintă modificările propuse de Ministerul Agriculturii. Iată principalele propuneri:

    LUCERNĂ: La articolul 43, alineatul (1) litera a) se modifică și va avea următorul cuprins: „a) au realizat anual o producţie minimă de 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân sau produse derivate din fân, respectiv granule, peleți sau făină; 

    Vă reamintim că în campania 2015 cuantumul pe hectar pentru lucernă a depășit de aproape 10 ori estimarea inițială! 520,4117 de euro pe hectar pe hectar este suma exactă pe care fermierii care au cultivat lucernă au primit-o pentru anul de cerere 2015. Cuantumul inițial era de 55,00 de euro deci se poate spune că fermierii au avut parte de o mare surpriză.

    SĂMÂNȚĂ DE CARTOF: La articolul 48, litera a) se modifică și va avea următorul cuprins: „a) au autorizații pentru producerea seminței de cartof pentru anul de cerere, eliberate de inspectoratul teritorial pentru calitatea semințelor și materialului săditor de pe raza teritorială în care își desfășoară activitatea, pe care le prezintă la APIA la depunerea cererii unice de plată dar nu mai târziu de data limita de depunere a cererilor unice de plată.

    Vă reamintim că în campania 2015 cartoful pentru sămânță a fost cultura care în acest an le-a oferit fermierilor o surpriză de proporții, o subvenție record de 23.745,583 euro/ha, acesta fiind sprijinul cuplat plătit de APIA, pe lângă schemele de bază. Această plată uriașă la hectar este explicată de faptul că pentru anul de cerere au fost foarte puțini cei care au cultivat cartof pentru sămânță în România, dar mai ales foarte puțini cei care au reușit să obțină o producție medie de 20,2 tone/ha.

    La articolul 41 alineatele (3) și (6) se modifică și vor avea următorul cuprins: „(3) În cazul în care cultura pentru care se solicită sprijinul cuplat face parte dintr-o parcelă cu mai multe culturi, cultura pentru care se solicită sprijinul cuplat trebuie să îndeplinească cerinţa privind suprafaţa minimă eligibilă a parcelei, conform art. 8 alin. (1) lit. c) din ordonanţă, cu excepția legumelor din sere și solare, pentru care suprafaţa minimă a parcelei, conform art. 8 alin. (1) lit. c) din ordonanţă, trebuie respectată la nivel de parcelă declarată seră/solar.”

    (6) Nerespectarea prevederilor alin.(4) și (5), adică verificarea realizării producţiei minime anuale prin raportarea cantităţii livrate la suprafaţa parcelelor solicitate în cererea unică de plată pentru sprijinul cuplat la cultura respectivă și verificarea utilizării seminţei certificate prin raportarea cantităţii de sămânţă utilizată, înscrisă în factura de achiziţie a seminţei, precum si lipsa sau prezentarea după termen a documentelor obligatorii atrage respingerea sprijinului pentru schemele de sprijin cuplat solicitate în cererea unică de plată.  În cazul serelor și solarelor, nerespectarea prevederilor alin. (4) si (5) precum și lipsa sau prezentarea după termen a documentelor obligatorii atrage respingerea de la plată a suprafețelor aferente culturii pentru care nu se respectă aceste prevederi „. 

    La Articolul 60, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins: „(1)În situaţia în care solicitantul sprijinului cuplat în sectorul vegetal este membru al unui grup/unei organizaţii de producători recunoscut(e) de MADR, actele doveditoare ale cantităţii livrate prin intermediul grupului/organizaţiei sunt fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol sau copia facturii emise către grup.”


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!