• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Porumbul de aur 2016. Tehnologia cu care s-au recoltat peste 20 tone la hectar în Insula Mare a Brăilei

    agrointeligenta.ro -

    Pe cele 70 de hectare înscrise în concursul ”Porumbul de Aur” organizat de către Asociația Producătorilor de Porumb din România, societatea Agricost, prin ferma sa Albatros, a obținut în Insula Mare a Brăilei o producție medie de 20.350 de kilograme la hectar la o umiditate de 21% la recoltare (18.926 de kilograme la hectar la umiditate de 15%), în condiții de irigare cu hibridul Pioneer P 1535, FAO 610. Performanța a adus echipei conduse de ing. Lucian Buzdugan și de ing. Octavian Blănaru trofeul la categoria porumb irigat.

    octavian-blanaru-si-jean-cezar-ilie
    Ing. Blănaru a primit trofeul de la Jean Cezar Ilie, fermierul care a câștigat anul trecut ”Porumbul de Aur” – categoria Irigat

    Expunerea geografică a terenului agricol pe care societatea noastră îl administrează, suma gradelor de temperatură pe care înregistrăm anual, capacitatea uriașă de irigat de care dispunem ne-au permis să decidem a opta în cadrul porumbului la alegerea de hibrizi semitardivi și tardivi, hibrizi care prin genetica lor au făcut posibilă depășirea barierei de 20 de tone de boabe la hectar”, a prezentat ing. Octavian Blănaru tehnologia de cultură care a adus trofeul Porumbul de Aur în Insula Mare a Brăilei.

    În 2016, din cele circa 56.000 de hectare, în IMB, 7.900 au fost cultivate cu porumb, iar o suprafață de 70 de hectare a fost înscrisă în concursul de producții agricole organizat de APPR.

    ”Imediat după recoltarea premergătoarei rapiță, terenul a fost prelucrat la adâncimea de 25 de centimetri cu utilajul Tiger care a permis simultan încorporarea a 120 de kilograme de triplu superfosfat la adâncimea de 17 centimetri. Beneficiind de o lungă perioadă de odihnă, timp în care microroganismele existente în sol au lucrat în favoarea noastră, a făcut posibil ca în ajunul semănatului să avem un grad de fertilitate ridicat, respectiv o rezervă de 150 de kilograme de azot, 80 de kilograme de fosfor, 250 de kilograme de potasiu, 30 de kilograme de sulf la un pH de 7,6”, a explicat ing. Blănaru.

    S-a semănat cel mai tardiv hibrid din portofoliul Pioneer

    Anterior semănatului, pe suprafața din ferma Albatros s-a făcut o erbicidare cu Roundup în data de 2 aprilie – doi litri la hectar pentru eliminarea buruienilor și a samulastrei.

    ”Cu curaj și oarece doză de risc am optat la semănat pentru cel mai tardiv hibrid Pioneer P 1535 FAO 610, realizând o densitate de 75.000 de boabe germinabile la hectar. Am folosit o mașină de semănat de mare precizie pe 18 rânduri, marca Horsch tipul Maestro care a realizat însămânțarea și fertilizarea cu 230 de kilograme de îngrășământ starter 20:20:0 a suprafeței de 70 de hectare în numai 6 ore în data de 16 aprilie”, a vorbit specialistul IMB despre semănatul porumbului premiat cu marele trofeu.

    ”Profitând de temperaturi situate în jurul valorii de 15 grade Celsius, am aplicat în 17 aprilie o fertilizare cu 130 de litri UAN în ideea de a reduce pierderile de azot cauzate în trecut cu volatilizarea granulelor de îngrășământ solid. Răsărirea s-a produs la 23 aprilie, moment în care am număprat 73.000 de plante la hectar. La stadiul de două-trei frunze, în data de 15 mai am aplicat erbicidul Lumax în 3,5 litri la hectar pentru combaterea buruienilor dicotile, iar pentru monocotile, în 28 mai, Principal – 0,09 kg/ha”, a mai spus Octavian Blănaru.

    La stadiul de 12 frunze, în data de 10 iunie s-a făcut o fertirigare cu UAN de 150 de litri la hectar cu o normă de irigare de 300 de metri cubi, ”ceea ce a permis ca îngrășământul să ajungă la o adâncime de 20-25 de centimetri, adâncime unde aparatul radicular era pe deplin dezvoltat”. ”A urmat un tratament cu Opera – 1 litru la hectar în 21 iunie, și cu Terrasorb Complex în data de 2 iulie. Pentru câteva exemplare izolate de Helicoverpa (omida fructificațiilor – n.r.) am aplicat pe conturul solei un tratament cu Coragen 0,05 l/ha în data de 28 iulie”, a mai spus specialistul Agricost din Insula Mare a Brăilei.

    Conform datelor furnizate de APPR, pe suprafața de concurs s-au făcut patru udări, astfel: 400 mc/ha pe 25 iunie, 450 mc/ha pe 7 iulie, 500 mc/ha pe 21 iulie și 500 mc/ha pe 29 iulie.

    Recoltarea s-a produs în jurul datei de 1 noiembrie. Am recoltat 71.000 de știuleți cu 750 de boabe pe știulete, așezate în 20 de rânduri, cu 400 de grame masa a 1.000 de boabe, la o umiditate de 21% realizând o producție medie fizic de 20.350 de kilograme la hectar”, a vorbit ing. Blănaru despre producția obținută.

    În finalul prezentării tehnologiei de cultură a porumbului irigat, Octavian Blănaru a mulțumit echipei alături de care lucrează în IMB. ”Sunt oamenii care au pus în practică tehnologia. Aș nominaliza pe directorul tehnic al societății domnul inginer Mihai Solomei, pe șeful sectorului de chimizare domnul inginer Ștefan Pușcuță, pe toți colegii mei – șefi de fermă care, la rândul lor sunt artizanii multor performanțe cu care noi ne mândrim”, i-a elogiat ing. Octavian Blănaru pe cei care care lucrează în IMB. O menționare specială și aplauzele tuturor celor din sală au fost rezervat la final pentru inginerul Lucian Buzdugan, președintele Consiliului de Administrație al Agricost Insula Mare a Brăilei, omul care a triplat producția marfă a societății, care a șelfuit noi tineri ingineri agronomi, a introdus noi tehnologii în agricultura românească și, mai simplu, a impus un etalon pentru performanța agricolă din țara noastră.

    Trofeele ”Porumbul de Aur” pentru cele două categorii – cultura irigată și cea neorigată, au fost decernate joi seară, în cadrul congresului ”Fermieri pentru Fermieri” al Asociației Producătorilor de Porumb din România. Premiul pentru cea mai bună producție de porumb neirigat a unui membru înscris în concurs a fost acordat anul acesta fermierului Carol Costandache din Perieți, Ialomița, care a recoltat o producție medie de 11.403 kilograme la hectar cultivând hibridul Pioneer P 0023 FAO – 400.


    Te-ar mai putea interesa

    Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania!

    Ultimele știri

    Variola la păsări. Semnele bolii, tratament Cum iese Dan Lăzărean în câștig cu legume cultivate pe numai 1.300 mp Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți!