• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ACHIM IRIMESCU (MADR): 40.000 de euro, STIMULENT PENTRU CA TINERII SĂ SE ÎNTOARCĂ ÎN ȚARĂ!

    Roxana Dobre -

    STIMULENTE financiare pentru tinerii care vor să dezvolte o afacere în agricultură și mai ales pentru cei care vor să se întoarcă în țară! Un stimulent foarte important pentru tineri este cel privind ajutorul de 40.000 de euro pe un proiect de stabilire a tinerilor în agricultură, spune ministrul agriculturii, Achim Irimescu!

    Un stimulent foarte important pentru tineri ca să se întoarcă în țară — cei mai mulți plecați în afară sunt tineri până în 40 de ani — este cel privind ajutorul de 40.000 de euro pe un proiect de stabilire a tinerilor în agricultură, afirmă Achim Irimescu, într-un interviu pentru Agerpres. ”Ei pot să facă ce vor în fermă, nu există nicio condiție, doar trebuie să se întoarcă, să se stabilească în mediul rural și să facă o fermă. Dar ce face acolo este decizia lui. Am vorbit recent cu producători mari, care sunt în legătură cu supermarketurile, și care ar dori să stabilească o afacere foarte interesantă: să dea purceii la îngrășat micilor producători și, ulterior, să-i colecteze și să-i ducă în rețeaua de hipermarketuri. Cred că ar fi un stimulent extraordinar pentru mulți tineri care vor să se întoarcă în țară”, a subliniat Irimescu.

    Șeful de la agricultură se referă cel mai probabil la submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, care se rulează prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

    De altfel, această submăsură este și cea mai accesată în anul 2016, după cum a explicat directorul general al AFIR, David Eugen Popescu, într-un interviu pentru Jurnalul Național. ”Cele mai multe cereri de finanțare au fost depuse în această sesiune pentru submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri. AFIR a primit peste 4.500 de solicitări de finanțare din partea tinerilor fermieri, în valoare totală nerambursabilă de aproximativ 187 milioane de euro. O altă submăsură pentru care s-au depus multe proiecte de investiții, respectiv 3.122 proiecte, este sM 6.3 – Dezvoltarea fermelor mici. Valoarea totală nerambursabilă a cererilor de finanțare depuse este de peste 46 milioane de euro”, a explicat David Eugen Popescu pentru sursa citată.

    Vă reamintim că  scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este de sprijinire a stabilirii pentru prima dată a tinerilor fermieri ca șefi/ conducători unici ai unei exploatații agricole.

    Obiectivele acestei submăsuri sunt:
    -Creşterea numărului de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/conducători de exploataţie, fiind încurajați să devină competitivi, să se asocieze, să participe la lanţurile alimentare integrate;

    -Îmbunătăţirea managementului, creşterea competitivităţii sectorului agricol şi sprijinirea procesului de modernizare şi conformitate cu cerinţele pentru protecţia mediului, igienă şi bunăstarea animalelor și siguranţa la locul de muncă;

    -Crearea posibilității tinerilor fermieri rezidenți, cu un minim de cunoștinte de bază, în vederea instalării ca şefi/ conducători ai exploatației agricole.

    -Încurajarea tinerilor și a familiilor din mediul rural de a se stabili în mediul rural, ceea ce va crea un efect pozitiv asupra economiei naționale în general.

    De precizat că pentru sesiunea 2016 AFIR a atins plafonul stabilit din alocarea disponibilă.

    Achim Irimescu: ”Propune ca ADS să facă o achiziție de terenuri și să distribuie tinerilor”

    O altă măsură amintită de ministrul agriculturii este aceea a acordării, cu titlu gratuit, de terenuri pentru tineri. ”Avem această intenție numai că, din păcate, Administrația pentru Domeniile Statului (ADS) nu a devenit activ pe segmentul acesta. Noi propunem în principiu ca ADS să se implice în procesul de vânzare a terenurilor cu drept de preempțiune, să facă o achiziție de terenuri și să distribuie tinerilor care se stabilesc la țară cinci hectare în folosință cu titlu gratuit. Am vorbit cu președintele ADS să facem o actualizare la o bună parte dintre contracte pe valoarea redevenței, pentru că sunt contracte foarte vechi, semnate prin 2000, și pentru care se plătesc 100 de lei pe hectar, dar se încasează 180 de euro pe hectar. Este o discrepanță enormă și, atunci, ideea ar fi ca ADS să achiziționeze teren cu diferența de bani pe care urmează să o încaseze crescând valoarea arendei, iar hectarele respective să fie date în folosință gratuită tinerilor care se stabilesc la țară. Ca să faci un proiect de tânăr în agricultură cu 40.000 de euro îți trebuie măcar cinci hectare de teren”, a mai punctat Irimescu.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!