• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • IDEI DE AFACERI în apicultură: STUPINA TURISTICĂ!

    agrointeligenta.ro -

    Proiectele autohtone, ale producătorilor autentici din România încep să prindă contur în fiecare zi astfel încât consumatorii să vadă cum se produc alimentele care le ajung pe masă, cât de naturale sunt dar și cine sunt cei care le scot pe piață. Un astfel de proiect, unic în România și printre puținele din Europa, va fi realizat în Prahova și o să arate ”drumul” mierii de la floare până la borcanul de pe masa noastră, terapie cu aerosoli din stup, istoria adăposturilor pentru albine de la coşniţă şi buduroi până la stupul din sticlă, cocktail-uri cu miere, studiul albinelor „cuminţi”!

    Drumul mierii de la floare până la borcanul de pe masa noastră, terapie cu aerosoli din stup, istoria adăposturilor pentru albine de la coşniţă şi buduroi până la stupul din sticlă, cocktail-uri cu miere, studiul albinelor „cuminţi” reprezintă doar o mică parte dintr-un proiect unic în România şi printre puţinele din Europa care se va realiza în Prahova. Este vorba despre o stupină cu scop turistic unde cei interesaţi pot studia în perfectă siguranţă cum se produce mierea, ce fac albinele într-un stup, cum se scoate mierea dintr-un fagure sau pot să-şi creeze singuri propriul sortiment de miere.

    Dincolo de caracterul strict comercial, stupina “Miere sinceră” va şcolariza tineri care vor să înceapă o afacere  în domeniu. Proiectul este iniţiat de Mihai Apostolescu, apicultor prahovean, cunoscut în special datorită Târgului Mierii – cel mai mare de profil din ţară – pe care îl organizează anual la Câmpina. Apicultorul a intrat într-o competiţie de antreprenoriat social, organziată de o companie privată, a aplicat în vara anului 2015, iar un an mai târziu a aflat că este finalist şi ulterior că proiectul propus de el va primi o finanţare de 35.000 de euro.

    Foto: Adevarul.ro, Proiectul stupinei Miere sinceră, care va fi amenajată în Prahova
    Foto: Adevarul.ro, Proiectul stupinei Miere sinceră, care va fi amenajată în Prahova

    Stupina va fi amenajată la Măgureni

    Vestea bună şi gândul că va putea face ceva constructiv pentru comunitate, oferind oamenilor locuri de muncă, posobilitatea de instruire, dar şi de distracţie au fost umbrite însă de încăpăţânarea autorităţilor locale din Câmpina. Pentru ca acest proiect să prindă viaţă este nevoie de un teren, indetificat de altfel undeva la intrare în localitate, în cartierul Câmpiniţa.

    Cum autorităţile locale din Câmpina au refuzat şansa ca în oraş să se dezvote un proiect turistic ce ar fi adus un număr mare de turişti şi ar fi putut conduce la dezvoltarea şi altor mici afaceri de familie, alte localităţi din Prahova îl aşteaptă pe Apostolescu cu braţele deschise. Un nou teren a fost identificat în comuna Măgureni, şi, cel mai probabil aici se va amenaja stupina “Miere sinceră”. “Ca să pot primi finanţarea trebuie să identific terenul. Eu sunt acum cu acest proiect în mâini. Este ca un cocon care conţine tot ce-i trebuie, proiect de arhitectură, cercetare de piaţă, finanţare, şi pe care trebuie doar să-l amplasez undeva. Dacă nu voi găsi acest teren până la finele acestui an, probabil voi pierde finanţarea, asta este”, spune Apostolescu.

    Foto: Adevarul.ro, Mihai Apostolescu, părintele albinelor cuminţi, împreună cu fiul său
    Foto: Adevarul.ro, Mihai Apostolescu, părintele albinelor cuminţi, împreună cu fiul său

    Ce a fost înainte de stup

    Este un proiect care va aduce în prim plan detalii tradiţionale ale satului românesc, iar pentru aceasta, Mihai Apostolescu a căutat case vechi pentru a studia aspectul acestora şi a recupera elemente arhitectonice româneşti. Casa tradiţională va fi inima acestui complex apicol. În jurul ei vor fi organizate cinci zone tematice care vor cuprinde un mic muzeu al mierii unde cei interesaţi vor afla cum se făcea apicultură din cele mai vechi timpuri şi până în prezent.

    Puţin sunt cei care ştiu că înainte de stupul clasic pe care îl vedem cu toţii, vara, la marginea pădurilor albinele erau adăpostite în coşniţe  – un fel de coş realizat din papură – sau buduroaie – un butuc scobit. De la aceste adăposturi primitive turiştii pot vedea cu ochii lor, în deplină siguranţă, ceea ce fac albinele într-un stup, pentru că le va fi pus la dispoziţie o inovaţie, un stup din geamuri transparente în formă de carte deschisă. Într-o altă zonă vizitatorii pot participa la recoltarea mierii din figure, un procedeu spectaculos pe care foarte rar îl puteţi vedea, poate dacă aveţi rude sau prieteni apicultori.

    Terapie cu propolis

    Cea de-a treia zonă a stupinei va prezenta în detaliu care este drumul mierii de la stup şi până pe masa noastră. Cei curajoşi vor primi echipamente speciale, vor putea merge la stup, vor putea extrage singuri fagurii şi vor fi iniţiaţi în tainele acestei îndeletniciri. Pentru a se evita evenimentele neplăcute, Mihai Apostolescu susţine că va aduce special pentru această stupină “albine cuminţi”. Nu este o glumă. Se vor folosi albine hibrid aduse special din Austria şi care au un temperament mai calm decât cele autohtone.

    Pentru cei care nu vor avea curajul să se întâlnească direct cu insectele, în stupină va fi amenajat un fel de “bar” unde vor fi expuse zeci de sortimente din miere pe care turiştii le vor putea combina cum vor dori, obţinând în final propriul cocktail. Complexul apicol se adresează nu în ultimul rând celor care suferă de afecţiuni ale căilor respiratorii, terapia cu aerosoli de stup, datorită propolisului, fiind adevărate leacuri naturale.

    Continuarea pe Adevărul.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA