• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ATENȚIE, FERMIERI! O nouă metodă prin care PUTEȚI PLĂTI TAXELE ȘI IMPOZITELE!

  Roxana Dobre -

  O nouă metodă prin care fermierii și companiile din agribusiness pot plăti taxele și impozitele către bugetul de stat. Cozile și aglomerația care se formează mai ales în ultima lună din an, pot fi de acum evitate. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a emis un comunicat de presă prin care aduce în atenţia contribuabililor posibilitatea acestora de a achita taxele şi impozitele online, prin ghiseul.ro. Achitarea prin metode electronice a obligaţiilor fiscale este realizabilă începând de ieri, 14 decembrie!

  Potrivit informaţiilor emise de ANAF, Agenţia a finalizat procedura de achiziție publică a serviciilor de acceptare a plăților online de impozite, taxe și contribuții cu ajutorul cardului bancar, prin Sistemul Național Electronic de Plăți (www.ghiseul.ro), și a încheiat cu trei bănci un Acord cadru valabil 32 de luni.

  În comunicatul de presă emis de Fisc se precizează şi faptul că, pentru maximizarea eficienței economice a achiziției și păstrarea posibilității adaptării comisioanelor la volumul plăților, BCR, Banca Transilvania și Garanti Bank au semnat cu ANAF Acordul cadru conform căruia, periodic, este aleasă oferta cu prețul cel mai mic și este semnat un contract subsecvent pentru maxim 12 luni. Primul contract subsecvent va fi semnat cu Garanti Bank, care va percepe ANAF un comision de 0,24%, dar nu mai mult de 14,40 lei, din valoarea fiecărei plăți efectuate electronic de contribuabil.

  În prezent, există și posibilitatea achitării obligațiilor fiscale în numerar sau prin card bancar la casieriile unităților Trezoreriei Statului, prin virament (ordin de plata, internet banking etc) sau prin mandat poștal. Ultimele două zile au fost dedicate asigurării funcționării optime și compatibilizării sistemelor informatice ale AADR și MFP – ANAF.

  Astăzi este ultima zi de plată a impozitului pe norma de venit în agricultură

  Persoanele care dețin suprafețe agricole și efective de animale ce depășesc un anumit plafon sunt obligate la plata unui impozit indiferent dacă vând sau nu produsele obținute. Impozitul pe norma de venit în agricultură se aplică atât persoanelor fizice, cât și celor juridice.

  Venitul dintr-o activitate agricolă se stabileşte pe bază de norme de venit. Prin venituri din desfăşurarea unei activităţi agricole se înţelege, potrivit prevederilor art.103 alin.(1) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, veniturile obţinute individual sau într-o formă de asociere, fără personalitate juridică, din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi altele asemenea sau creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.

  Persoanele fizice care desfăşoară activităţile agricole menţionate anterior, sunt supuse impunerii pe bază de norme de venit, indiferent de forma sub care desfăşoară aceste activităţi, respectiv individual, PFA sau într-o formă de asociere, fără personalitate juridică.

  Precizăm că, veniturile menţionate anterior, sunt neimpozabile în limitele stabilite potrivit tabelului următor:

  Nr. crt.

  Produse vegetale

  Suprafaţă

  1.

  Cereale

  pînă la 2 ha

  2.

  Plante oleaginoase

  pînă la 2 ha

  3.

  Cartof

  pînă la 2 ha

  4.

  Sfeclă de zahăr

  pînă la 2 ha

  5.

  Tutun

  pînă la 1 ha

  6.

  Hamei pe rod

  pînă la 2 ha

  7.

  Legume în cîmp

  pînă la 0,5 ha

  8.

  Legume în spaţii protejate

  pînă la 0,2 ha

  9.

   

  Leguminoase pentru boabe

  pînă la 1,5 ha

  10.

  Pomi pe rod

  pînă la 1,5 ha

  11.

  Vie pe rod

  pînă la 1 ha

  12.

  Arbuşti fructiferi

  pînă la 1 ha

  13.

  Flori şi plante ornamentale

  pînă la 0,3 ha

  Animale

  Nr. capete/Nr. de familii de albine

  1.

  Vaci

  pînă la 2

  2.

  Bivoliţe

  pînă la 2

  3.

  Oi

  pînă la 50

  4.

  Capre

  pînă la 25

  5.

  Porci pentru îngrăşat

  pînă la 6

  6.

  Albine

  pînă la 75 de familii

  7.

  Păsări de curte

  pînă la 100

  Depăşirea limitelor menţionate în tabelul anterior, generează impozitarea veniturilor, pe bază de norme anuale de venit.

  Impozitarea persoanelor care desfăşoară aceste activităţi se face indiferent dacă valorifică sau nu, în stare naturală, produsele obţinute.

  Potrivit prevederilor art.106 alin.(3) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, „normele de venit se propun de către entităţile publice mandatate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pe baza metodologiei stabilite prin hotărâre a Guvernului, se aprobă şi se publică de către direcţiile generale regionale ale finanţelor publice, până cel târziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplică aceste norme de venit”.

  Contribuabilii care desfăşoară o activitate agricolă pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit au obligaţia de a depune anual o declaraţie – formularul 221, la organul fiscal competent, până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs.

  Pe baza declaraţiilor depuse de contribuabili, organul fiscal competent stabileşte impozitul anual datorat, calculat prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activităţi agricole stabilit pe baza normei anuale de venit. Impozitul astfel determinat de organul fiscal competent reprezintă impozit final şi nu se recalculează.

  Conform prevederilor art.107 alin.(6) din Codul fiscal, plata impozitului anual stabilit conform deciziei de impunere anuale se efectuează către bugetul de stat în două rate egale, astfel:

  -50% din impozit până la data de 25 octombrie inclusiv;

  -50% din impozit până la data de 15 decembrie inclusiv.

  Sursă selectivă: www.legestart.ro


  Te-ar mai putea interesa

  Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

  Ultimele știri

  Ploi și vreme rece la final de aprilie. Când se schimbă temperaturile Tragedie într-o fermă. Aproape 60 de animale au murit în urma unui tratament Prețul grâului începe să crească! Semnal puternic din Ucraina